Dissabte, 28 de gener de 2023Castellano  


En record a Julio Manegat
1/9/2011Julio Manegat (Foto:Carme Esteve)
 
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) tenia el privilegi de comptar entre els seus socis amb Julio Manegat (Barcelona, 1922-2011). De fet, n’era el soci número 1, nomenat Soci d’Honor l’any 2007 en un acte en què l’autor va proclamar sentir-se orgullós d’estar associat a l’entitat.

Periodista, escriptor i crític literari i teatral, Julio Manegat, que va morir el passat 9 d’agost, va dirigir l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona i va ser subdirector d’El Noticiero Universal, publicació que havia dirigit el seu pare, Luis G. Manegat, i des de la qual exercia la crítica literària juntament amb Enrique Badosa. Entre les moltes aportacions de Manegat al món de la literatura, cal destacar que va formar part, el 1956, dels creadors dels Premis de la Crítica, juntament amb Tomás Salvador i Joan Ramón Masoliver. També va ser finalista en dues ocasions del Premi Planeta de novel·la amb les obres La ciudad amarilla, el 1958, i Spanish Show, el 1965.

Pel que fa a la seva obra, va conrear la poesia (Canción en la sangre, 1948); la novel·la (La ciudad amarilla, 1958; La feria vacía, 1961, amb la qual va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona; El pan y los peces, 1963; Spanish Show, 1965, i Amado mundo podrido, 1976); el conte (Historias de los otros, 1967); i el teatre (El silencio de Dios, 1956, i Antes, algo, alguien..., 1974). D’altra banda, amb el relat El coleccionista va guanyar el Premio Hucha de Oro el 1984.

A banda de al Noticiero Universal, Manegat va exercir com a periodista cultural i crític literari –les dues tasques per les quals es destaca més– des d’altres publicacions com ara La Estafeta Literaria i Vida Nueva. Els premis AHR i Manuel de Montoliu van reconèixer el seu treball en aquests àmbits.  

A la premsa:

Recuerdo de Julio Manegat (La nave de los locos)
Julio Manegat, escritor de la calle (El País)
Julio Manegat, un romántico de las letras (La Vanguardia)
Muere el periodista y escritor Julio Manegat (El Periódico)


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2