Dilluns, 6 de febrer de 2023Castellano  


L’ACEC celebra les I Jornades de literatura gai i lèsbica
30/1/2012Eduardo Mendicuttti, María Cinta Montagut, Isabel Franc i Iñaki Echarte (Foto:Carme Esteve)
 
Les jornades, organitzades per l’ACEC amb el patrocini de la Fundació Arena, van constar de dues sessions –26 i 27 de gener– en què es va parlar de literatura gai i lèsbica, tant des d’una perspectiva acadèmica com a través del testimoni i l’experiència dels propis escriptors. Alberto Mira, coordinador del certamen, explica que “l’objectiu principal de les Jornades era parlar del concepte de literatura gai, perquè sovint no se sap què és, perquè està mal explicat, està simplificat”.

La primera taula rodona (el 26 de gener), moderada per Lluís Maria Todó, es va centrar en parlar de la literatura gai des del món acadèmic. Per a explicar la representació de la homosexualitat a la literatura, van compartir debat l’assagista María Castrejón, que va desenvolupar la ponència Del mar al coño: voces lésbicas en literatura; Rafael Mérida Jiménez, de la Universitat de Lleida, que va tractar les qüestions històriques de la literatura gai a Espanya; i Alberto Mira, de l’Oxford Brookers University, que va centrar la seva intervenció en la qüestió homosexual en las biografies d’escriptors com Lorca, Gil de Biedma i Terenci Moix.

La segona sessió (27 de gener), moderada per María Cinta Montagut, va donar la paraula als escriptors Eduardo Mendicutti, Isabel Franc i Iñaki Echarte, que van explicar la seva relació personal amb el concepte, sempre controvertit, de literatura gai. “Un aspecte que ens interessava molt en aquesta sessió era poder comptar amb tres escriptors amb diferents experiències i maneres d’escriure, condicionades moltes vegades pel context històric i les circumstàncies viscudes per cadascun d’ells”, comenta Mira. Isabel Franc va repassar en la seva intervenció la trajectòria de la literatura lèsbica per a demostrar que, històricament, la cultura feta per dones, i especialment la literatura lèsbica, ha estat negada pel sistema patriarcal dominant. Eduardo Medicutti, per la seva banda, va exposar la seva visió del concepte de literatura gai i la seva experiència personal com a escriptor. Segons Mendicutti, la literatura gai és “aquella que neix de la condició gai, de l’experiència gai, de la mirada gai, de la cultura gai, fins i tot del llenguatge gai”. L’escriptor, editor i llibreter Iñaki Echarte va parlar des de la seva experiència en aquestes tres àmbits sobre la literatura gai i el mercat, però sempre amb una mirada distanciada de les convencions existents sobre aquest concepte.


Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2