Dimarts, 27 de setembre de 2022Castellano  


Torna 'El jardín ausente', de Mònica Maragall
17/12/2012(Foto:Janet Xirgu)
 

A la galeria Il Mondo, de Barcelona, es va presentar la nova edició d’El jardín ausente, de Mònica Maragall (Barcelona, 1947-2010), el seu primer llibre de poemes en prosa, que ha estat descatalogat durant molt de temps i que ara publica la Col·lecció In-Verso de poesia, recuperant el pròleg original de Xavier Rubert de Ventós i incloent-hi un retrat de l'autora dibuixat pel pintor Jordi Maragall. La presentació la van fer Lluís Izquierdo, Pere Maragall i l'editora Amàlia Sanchís. 

Pere Maragall va fer una breu evocació de la seva germana, la poeta Mònica Maragall, recordant l'ambient familiar, cultural i urbà en què va transcórrer la infantesa i joventut dels néts del poeta Joan Maragall. "Reclamava per a si, no sense raó, l'herència escriptora de l'avi de la paraula viva, però les seves preferències musicals i poètiques, entre les quals la guitarra de Paco de Lucía i els versos d'Antonio Machado, remeten potser al cognom Malvido, de la besàvia de Jerez de la Frontera, cognom que també va reivindicar el nostre germà Pau i amb el qual va signar ell alguns escrits memorables. Alguna cosa hi ha en els escrits de la Mònica dels florits patis del sud".

A continuació, Lluís Izquierdo ens va introduir en el text poètic d’El jardín ausente, assenyalant "que la poesia cuida sobretot de l'interior, de l'íntim transcendent fins a arribar a la visió i, en aquest sentit, les pàgines de Mònica Maragall materialitzen un veritable procés literari; però específicament poètic i, per tant, de presentació impossible". 

També va explicar que en la seva obra poètica preval la visió, però "no l'element visionari", sinó més aviat aquesta visió que arrela a la terra, i va citar un fragment del pròleg del llibre. "Com diu Xavier Rubert de Ventós, els trets de l'escriptura de Mònica Margall es componen de lirisme, ràbia i tendresa, en una desassossegada recerca de la puresa, de l'inefable. Rubert de Ventós apunta a tal anhel, i cita Kafka, encara que en contrast amb la sensualitat de certs i molt reveladors fragments en l'obra poètica de Mònica Maragall" .

D'altra banda, es va informar també que Mònica Maragall ens ha deixat "un nombre considerable d'escrits inèdits" dins de carpetes, la majoria prosa breus i poemes, a més d'una sèrie de dibuixos i articles sobre tema cultural i social. Obra inèdita, va anunciar Pere Maragall, que ha estat ja classificada i revisada per Albert Tugues, a l'espera de ser editada, així com els seus altres llibres descatalogats, La bailarina coja, Terrats lliures al vent i Los hititas, últim llibre que va publicar en vida.

Finalitzada la presentació, es va passar a sortejar entre els nombrosos assistents a l'acte un dibuix abstracte de Mònica Maragall seleccionat per a aquesta ocasió.Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2