Dijous, 6 de maig de 2021Castellano  


CEDRO preveu recaptar un 30% menys
12/12/2008

Les noves tarifes per còpia privada afectaran al repartiment anual que l’entitat fa als autors

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) ha calculat que les tarifes establertes el passat mes de juny als equips, aparells i suports per compensar els autors per la còpia privada de les seves obres, farà disminuir la recaptació de l’entitat en un 30%. Aquest descens, provocat sobretot per les tarifes corresponents als aparells d’impressió multifuncionals, els més comercialitzats, que passen de 15 a 7,95 euros, en el cas de la injecció a tinta, i de 15 a 10 euros, en els làser, afecta directament al repartiment anual que CEDRO fa individualment a milers d’autors, així com a les prestacions assistencials a autors.

Per altra banda, cal recordar que aquesta nova ordre ministerial –que estableix la relació de dispositius subjectes al pagament d’aquesta compensació i les quantitats aplicables a cadascun d’ells– contempla que els autors i editors de llibres i publicacions assimilades rebran per primera vegada una compensació per a les còpies privades de les seves obres en suports de gravació, com CD i DVD i en dispositius com els llapis de memòria USB o altres targetes de memòria. Tot i així, aquesta compensació serà només de l’1,1% del total recaptat, ja que la resta s’ha assignat a titulars d’altres tipus d’obres.

Aquesta relació d’aparells i les tarifes que se’ls aplica s’ha de revisar cada dos anys.

Més de 32 milions repartits durant el 2008

CEDRO ha repartit durant el 2008 entre els autors i editors associats 32,2 milions d’euros en concepte de drets de reproducció per les còpies dels seus llibres, revistes i partitures que es van fer el 2007. Aquesta quantitat representa un increment del 25,53% respecte l’any passat. L’import que ha percebut cada autor, que procedeix de la recaptació que l’entitat va realitzar el 2007, depèn, a banda del volum d’aquesta recaptació, de tres factors: del número de les seves obres publicades els últims anys; del tema o material d’aquestes obres i, en el cas dels llibres, també del seu preu de venda al públic, tal i com estableix el reglament de repartiment de CEDRO.

Consulteu els números 19 i 28 d'El Quinzenal   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2