Martes, 22 de junio de  2021Català  


En el traspàs de Manuel de Seabra
M. Conill29/5/2017(Foto:)
 

Nascut a Lisboa el 1932 i arrelat a Barcelona des de 1954 –encara que amb estades intermitents a Portugal-, escrigué la seva obra en portuguès, català i esperanto i es va especialitzar en la traducció al portuguès d'obres significatives de la literatura catalana, donant a conèixer al seu país noms com els de Pere Calders, Fèlix Pucurull, Salvador Espriu i Víctor Mora, entre d'altres. També va publicar antologies de contistes catalans (Os melhores contos catalâes, 1950) i de poetes catalans, com la Antologia da novissima poesia catalâ, 1974, en la qual figura la primera traducció a una llengua estrangera de la poesia d'un joveníssim Miquel de Palol, actual president de l'ACEC. També va ser un respectadíssim traductor d'obres de l'anglès, el castellà, el francès, l'esperanto, el portuguès i el rus. Amb la seva esposa, la pintora i escriptora indi-portuguesa Vimala Devi, va publicar, entre altres obres, el Diccionari portuguès-català (1985) i català-portuguès (1989). Aquesta infatigable tasca de difusió de la llengua i la literatura catalanes li va merèixer el 2001 ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

A l'ACEC el recordarem sempre perquè va aportar a l'associació la immensa riquesa de la seva experiència vital, transcorreguda, en haver d'abandonar Portugal a causa del seu compromís polític contra el règim de Salazar, a Suècia, a França, a Londres –on va treballar a la BBC-, experiència riquíssima, nodrida de les vivències de les seves moltes pàtries. Li agrairem sempre el fet que durant el seu mandat i gràcies al seu impuls va prendre cos la creació i la institucionalització de l'Arxiu Audiovisual de Poetes, potser l'actiu més important amb què compta la nostra entitat. I no podrem oblidar mai la seva figura senyorial, afable i discreta, de maneres fines i exquisida cortesia.

Els nostres sentiments, i els meus en particular perquè vaig succeir-lo en el càrrec, van cap a la seva estimada Vimala Devi, testimoniant-li el nostre respecte, admiració i afecte.

Montserrat Conill

El funeral tindrá lloc el  24 de maig a les 16,10 en el tanatori Sancho de Ávila, carrer Sancho de Ávila, 2 de Barcelona.     
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2