Català - Castellano
DARSE DE ALTA
BCNegra i ramblera
Noticia anterior
Noticia siguiente
BCNegra i ramblera
ACEC  28/1/2021



L a pandèmia, tot i les limi­ta­ci­ons que com­porta, no ha acon­se­guit dis­su­a­dir els encar­re­gats de Bar­ce­lona Negra, que orga­nitza l’Ins­ti­tut de Cul­tura de l’Ajun­ta­ment de la capi­tal cata­lana. Ahir van fer la roda de premsa en un cone­gut tablao de la Ram­bla. El seu direc­tor, el bri­llant poeta i novel·lista Car­los Zanón, que l’ha diri­git els últims anys incor­po­rant les dife­rents sen­si­bi­li­tats i els diver­sos accents de la ciu­tat, però també amb una nòmina impres­si­o­nant de figu­res inter­na­ci­o­nals, ens la va pre­sen­tar: “Vam aca­bar BCNe­gra 2020 amb petons i abraçades i el 2021 tor­nem en les matei­xes dates i amb altres mane­res de fer-se petons i abraçades. Hem per­dut per­so­nes pro­pe­res, hem tin­gut por i han deci­dit per nosal­tres qui­nes coses eren essen­ci­als i qui­nes no. BCNe­gra 2021 s’ha adap­tat a la nova situ­ació pandèmica i ha fet, com cada any, les seves apos­tes.”

Un dels al·lici­ents ha estat pre­ci­sa­ment recu­pe­rar la Ram­bla com el lloc on pas­sa­ven coses, “el lloc on els bar­ce­lo­nins, els cata­lans i qual­se­vol se sor­pre­nia i es tro­bava a casa. Lli­bres, autors i auto­res, per­so­nat­ges, racons. Una recu­pe­ració que encara no pot ser total però és, o volem que sigui, un pri­mer pas perquè ho sigui. La Ram­bla com el lloc on pas­sen coses, on venies a veure què et pas­sava. Tots els bar­ce­lo­nins tenim moments d’ini­ci­ació a la cul­tura que tenen a veure amb la Ram­bla, viure la Ram­bla. En aquesta edició de BCNe­gra, la més difícil de totes les edi­ci­ons, volem rei­vin­di­car la cul­tura com a essen­cial, que no es pot sus­pen­dre ni obviar. La cul­tura no és un joc a la vida, és el joc de la nos­tra vida.” Un dels qua­dres fla­mencs, amb dues bai­la­o­res, dos can­ta­ors gita­nos i dues gui­tar­ris­tes al toque, van ini­ciar ahir la pre­sen­tació al Tablao Fla­menco Cor­dobés del número 35 de la Ram­bla. I va que­dar fran­ca­ment bé perquè l’espe­rit d’aquesta 16a edició del fes­ti­val BCNe­gra és ben a prop de la Bar­ce­lona fosca, més ram­blera que mai, per enten­dre’ns.

Entre la selecció de fir­mes que par­ti­ci­pa­ran en aquesta edició podem comp­tar amb Joyce Carol Oates, Hideo Yokoyama & David Peace, Juan Gómez Jurado, Domingo Villar, Clau­dia Piñeiro, Jordi Amat, Andreu Martín, Ali­cia Giménez Bart­lett, Kiko Amat, Rosa Ribas, Mas­simo Car­lotto, Edurne Por­tela, Marion Bru­net, Marta Sanz, Mar­ga­rida Arit­zeta, Ale­xis Ravelo, Víctor del Árbol, Lluís Llort, Gui­llem Sala, Núria Cade­nes, Jordi Cussà, Jordi Amat i Mar­celo Luján, entre molts altres, en un sug­ges­tiu pro­grama ple de tau­les i con­ferències suco­ses. Del 21 al 31 de gener, BCNe­gra ofe­rirà una pro­gra­mació efer­ves­cent, amb més de 160 par­ti­ci­pants: 119 auto­res i autors, 40 mode­ra­dors i 52 tau­les rodo­nes. Tota la pro­gra­mació es retrans­metrà en directe a través del web de BCNe­gra i Bar­ce­lona Cul­tura.

Entre els esde­ve­ni­ments cal des­ta­car que el dilluns 25 de gener, a les 17 h, al Saló de Cent de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, tindrà lloc la cerimònia de lliu­ra­ment del Premi Pepe Car­valho a la tra­jectòria de la reco­ne­guda escrip­tora ame­ri­cana Joyce Carol Oates, en una con­nexió en directe amb l’autora. Eterna can­di­data al Nobel, Oates ha man­tin­gut la qua­li­tat a les novel·les al llarg de mig segle. Com a cada edició, BCNe­gra recu­pera un autor, que enguany serà Fred Var­gas; un lli­bre: La ciu­tat i la ciu­tat, de China Miéville, i el per­so­natge Laid­law, que forma part de la nar­ra­tiva del con­si­de­rat pare del Tar­tan Noir, William McIl­van­ney.

BCNe­gra recor­darà el 100 ani­ver­sari del nai­xe­ment de Patri­cia Highs­mith amb una taula rodona molt espe­cial dedi­cada a la seva figura i a la seva obra menys cone­guda, amb la par­ti­ci­pació d’Anna Maria Villa­longa, Núria Cade­nes, Marta Alòs i Montse San­juan, que han par­ti­ci­pat en una anto­lo­gia que aplega relats escrits en home­natge a l’escrip­tora. Txell Bonet farà les lec­tu­res. Zanón va par­lar de la Ram­bla sense turis­tes i va expli­car que han vol­gut recu­pe­rar la Ram­bla on va com­prar el seu pri­mer lli­bre de poe­mes. Amb suport telemàtic, segur que serà un èxit.

David Castillo                                                                                                                      Accediu al programa clomplert
El Punt/Avui




Artículos relacionados :

    No hay artículos relacionados
Noticia anterior
Noticia siguiente


Carrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat