www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 24  /  3 d'octubre de 2008

 

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>

L’ACEC vesteix de poesia la ciutat

 
Francisco Brines serà l'encarregat de fer la conferència inaugural
F:La Verdad

Les VIII Jornades Poètiques de l’ACEC enceten el seu programa aquest dilluns, 6 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès. Durant quatre dies, els amants de la poesia podran gaudir amb una de les trobades anuals més rellevants de tot el panorama literari de Catalunya, on es donaran cita més d’una vintena de poetes que reflexionaran entorn de la poesia i llegiran fragments de les seves obres.

El certamen l’inaugurarà aquest dilluns Francisco Brines, una de les grans figures de la poesia espanyola, que ha rebut els més destacats reconeixements, entre ells,
el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, el Nacional de la Crítica i el Nacional de Poesia.

“Són unes jornades eclèctiques”, comenta Miquel de Palol, que forma part de la Comissió organitzadora, juntament amb David Castillo, José Luís Giménez-Frontín, José María Micó i Jordi Virallonga, “ja que no estan presidides per cap voluntat de tendència i hi participen poetes de totes les edats i estils, i tant en català com en castellà i també gallec”. En aquest sentit, Palol també destaca que “estan en peu d’igualtat autors de renom i d’altres que no ho són tant, però tots amb una gran solvència poètica”.

Com cada any, les Jornades presenten diferents facetes: el públic pot escoltar grans poetes recitant la seva obra, però també ponències amb reflexions d’alt nivell, enguany sobre dos temes centrals: “Poesia i música” –amb les intervencions de Suso de Toro i Ferran Sáez– i “Els poetes i l’imaginari col·lectiu” –amb els parlaments de Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas­–.

Un altre aspecte a ressaltar és la cabuda que hi tenen les publicacions que fan difusió a la poesia. Així, aquest any, concretament en la sessió del dia 7 d’ocubre, es presentaran les edicions poètiques de Pre-Textos, una de les editorials més importants pel que fa a publicació de poesia en espanyol. Per altra banda, el 9 d’octubre, abans del recital de clausura, l’ACEC presentarà el número 30 de la col·lecció ‘Cuadernos de Estudio y Cultura’, que recull les intervencions de les passades Jornades Poètiques de l’ACEC, celebrades entre l’1 i el 4 d’octubre de 2007. “Aquest recull que l’ACEC realitza cada any dels quatre dies de Jornades Poètiques és una publicació esplèndida i molt valuosa”, explica Palol.

Les Jornades Poètiques de l’ACEC, patrocinades per CEDRO, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ateneu Barcelonès, adquireixen cada any més prestigi i importància i estan consolidades tant dins com fora de Catalunya.

- Programa
- Biografies dels autors
- Pre-Textos
- Sumari de Cuadernos de Estudio y Cultura número 30
- Dossier de premsa

AGENDA D'ACTIVITATS

'VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació de les Jornades, a càrrec de Montserrat Conill, presidenta de l'ACEC. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Conferència inaugural, a càrrec de Francisco Brines. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Francisco Brines, David Castillo, Cèlia Sànchez-Mústich i Osías Stutman. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació de les edicions poètiques de Pre-textos, a càrrec de Manuel Borràs. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 18.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Poesia i música. Ponències de Ramón Andrés, Suso de Toro i Ferran Sáez. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Edgardo Dobry, Vinyet Panyella, Raimon i Felipe Sérvulo. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Poesia a la blogosfera, a càrrec de José Ángel Cilleruelo. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 18.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Els poetes i l'imaginari col·lectiu. Ponències de Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Teresa Colom, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Gabriel Planella i Gustavo Vegga. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació del número 30 de Cuadernos de Estudio y Cultura. Dijous, 9 d'octubre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: María Victoria Atencia, Antonio Colinas, Joaquim Horta, Chantal Maillard, Manuel Rivas i Pere Rovira. Dijous, 9 d'octubre de 2008, a les 20 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

Taller de literatura i psicoanàlisi. 'La creació literària i el concepte d'autor' >

Quarta sessió d'aquesta modelitat d'investigació creativa on desplegar les diferents formes d'aproximació a la intersecció de literatura i psicoanàlisi. Amb la participació d'Antoni Colom i Alejandro Gómez-Franco. Dijous, 23 d'octubre, a les 20 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Arteterapia (la creación como proceso de transformación)' >

Presentació del llibre, amb la participació dels seus autors: Julio Álvarez, MIreia Bassols, Eva Bonet, Alejandro Gómez-Franco, Joan-Pierre Klein, Teresa Monsegur, Zulema Moret, José Manuel Pagán i Mary Davison. Dimecres, 29 d'octubre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

Encontres080. Noves veus II >

Nova sessió d'aquest cicle, coordinat per Albert Tugues, amb la participació de Miriam Reyes i Laia Martínez. Dijous, 6 de novembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'm@res online'>

Presentació del llibre de Pura Salceda, amb la participació d'Iván Tubau, Miquel de Palol i Basilio Rodríguez Cañada. Dimecres, 12 de novembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

Encontres080. Poesia i humor>

Nova sessió d'aquest cicle, coordinat per Albert Tugues, amb la participació de Neus Aguado i Marc Romera . Dijous, 4 de desembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

 

consulti properes activitats

al sumari
 
 

La defensa dels drets d’autor, un treball lent i amb molts reptes

 

“Des de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya estem compromesos en la defensa de la propietat intel·lectual i en l’exigència de respecte que mereixen els drets d’autor”. Aquestes paraules, manifestades repetidament per Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC, expressen la voluntat de treball per la defensa dels drets d’autor de l’entitat, una tasca difícil, sobretot tenint en compte que “en aquest país hi ha la creença que la cultura és gratuïta, però els autors són treballadors que no viuen de l’aire”, tal i com reclama Antonio Tello, secretari de la Comissió de drets d’autor de la Junta Directiva de l’ACEC.

Aquest any 2008 s’ha caracteritzat sobretot per la polèmica encetada arran de l’aprovació de les tarifes aplicables als aparells per compensar als autors la còpia privada de les seves obres. Les negociacions van ser llargues i van propiciar un estat d’opinió desfavorable, manipulat per alguns sectors de la societat, d’aquesta compensació, totalment imprescindible per l’autor. El resultat no va ser gaire positiu, tal i com explica Magdalena Vinent, directora general de CEDRO: “l’aprovació d’aquestes tarifes ha representat la reducció de les quantitats que autors i editors rebran per la compensació per la còpia privada de les seves obres”. I és que cal recordar que aquestes noves tarifes suposaran per a CEDRO un descens del 25% de la seva recaptació, ja que les quantitats aplicables als escàners i les fotocopiadores no han variat, però les corresponents als aparells d’impressió multifuncionals, els més comercialitzats, passen de 15 a 7,95 euros, en el cas de la injecció a tinta, i de 15 a 10 euros, en els làser. Vinent avança també que aquesta reducció “afectarà també directament a les ajudes assistencials i socials que CEDRO concedeix a escriptors, traductors i periodistes”.

Si una cosa bona se’n va treure d’aquesta situació, però, és que “aquesta tensió social que va provocar el debat sobre aquest dret dels autors, i la seva utilització mediàtica i política, ha suposat que des de determinats òrgans del Govern, en concret del Ministeri de Cultura, es prengui la decisió de dur a terme accions concretes per a sensibilitzar i conscienciar el conjunt dels ciutadans sobre la importància cultural i econòmica de la propietat intel·lectual i la necessitat de protegir-la i incentivar-la”, exposa Vinent.

Aquest any també s’ha recaptat per primer cop a Espanya la remuneració pel préstec de llibres a les biblioteques públiques, després d’amenaces de multes milionàries per part de la Unió Europea per incomplir la seva directiva de 1992. CEDRO ha rebut del Ministeri de Cultura 1,3 milions d’euros per aquest concepte, el 20% dels quals es destinarà al fons assistencial per autors. Aquesta xifra, que prové del pagament de 20 cèntims d’euro per cada obra adquirida per a ser prestada en les biblioteques públiques, se situa molt per sota de la que recapten la majoria de països europeus. França, per exemple, va recaptar l’últim exercici 22,6 milions d’euros.

Reptes i iniciatives

 
L'ACEC i l'AELC van organitzar, el passat 7 de febrer, una taula rodona per parlar de la vigència de la Llei de Propietat Intel·lectual
F: C. Esteve

“El que està clar és que els autors han de rebre una compensació pel seu treball i per la projecció d’aquest treball”, reivindica Tello, “el que no pot ser és que els autors estiguin en les mateixes condicions que un obrer del segle XVIII”. La situació, tot i que s’ha avançat molt en la defensa dels drets de l’autor, continua sent difícil i, per aquest motiu, “s’ha de seguir treballant per aconseguir millores”, diu Tello. Un dels objectius primordials és el de conscienciar la societat sobre la necessitat que tenen els autors de cobrar el que els pertoca i fer-los veure que els seus drets s’han de fer complir i respectar.

Entre les iniciatives de l’ACEC, juntament amb l’AELC, per aconseguir aquest propòsit es troba el disseny d’un programa d’activitats culturals i reivindicatives per a presentar a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb la intenció d’instaurar el 2009 com a Any de la Traducció Literària. “Aquesta iniciativa respon a la necessitat de revalorar  professionalment i socialment el treball dels traductors literaris que, tot i la protecció que rep a la Llei de Propietat Intel·lectual, registra un empitjorament de les seves condicions contractuals i una invisibilitat creixent”, ha explicat José Luís Giménez-Frontín, secretari general de l’ACEC.

A aquesta iniciativa se li ha de sumar les converses que l’ACEC i l’AELC estan mantenint amb el Gremi d’Editors de Catalunya per tal de regular els models de contracte de traducció i edició, amb la intenció que “els interessos dels autors quedin salvats en aquests models”, segons comenta Tello.

al sumari
 
 

L’ACEC beca dos dels seus associats per a l’Escola d’Escriptura

L’ACEC ha ofert als seus associats, per tercer any consecutiu, beques per a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès per un total de 180 hores. Els guanyadors d’enguany han estat Sergio Andrés Monguiló i Andrés González Castro, que realitzaran un curs de 90 hores d’edició, el primer, i un de 90 hores de narrativa, el segon. El sorteig es va realitzar el passat 17 de setembre a les 20 hores.

L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, que commemora el seu desè aniversari, presenta en el seu programa 2008/09 una cinquantena de cursos organitzats en quatre àrees: escriptura, oficis d’edició, literatura i humanitats, així com el cicle de conferències “Amb veu pròpia”.
al sumari
 
 

Un milió més d’usuaris de biblioteques públiques per any

L’estudi ‘Las bibliotecas públicas en España. Dinámicas 2001-2005’ remarca que s’ha d’augmentar el número de llibres per habitant

El nombre d’usuaris de les biblioteques publiques ha crescut considerablement aquests últims anys, ja que s’ha passat dels 6,4 milions que hi havia el 2001 als quasi deu milions del 2005. Aquesta és una de les dades més significatives de l’estudi “Las bibliotecas públicas en España. Dinámicas 2001-2005”, elaborat per la Fundación Germán Sánchez Ruipérez (FGSR) i el Ministeri de Cultura, amb el patrocini de CEDRO.

L’informe també destaca que el nombre de centres també ha augmentat durant el període estudiat i ha passat de 3.871 a 4.752, tot i que aquest esforç de creixement s’ha concentrat en poques comunitats autònomes, en especial Castella-La Manxa i Extremadura. En aquest sentit, Catalunya és a la cua d’Espanya en nombre de biblioteques públiques –Madrid tanca el llistat–, ja que compta amb una biblioteca per cada 22.021 habitants, mentre que Extremadura, la comunitat més dotada, en té una per cada 2.463 habitants.

Per altra banda, les col·leccions que ofereixen les biblioteques públiques també han patit un creixement notable en els anys analitzats, ja que el 2005 hi havia 54,3 milions de documents (el 90,5% llibres) disponibles, davant els 39,5 milions de 2001. Tot i així, l’informe conclou que és necessari millorar, entre d’altres índexs, el de número de llibres per habitant, que se situa en l’1,5, quan l’índex recomanat per la Federació Internacional d’Associacions Bibliotecàries (IFLA) és de 2,5. De fet, només set comunitats autònomes (Navarra, Extremadura, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, País Basc, Astúries i Balears) arribaven el 2005 a aquest índex recomanat.

Una altra dada a ressaltar és l’increment dels préstecs, que del 2001 al 2005 va passar de 31,7 a 49,4 milions, dels quals més de 28 milions van ser llibres i la resta altres tipus de documents, entre els quals els electrònics, sonors i audiovisuals.

Durant la presentació de l’estudi, el passat 22 de setembre a Madrid, el ministre de Cultura, César Antonio Molina, va assenyalar que el progrés de les biblioteques des de 2005 fins ara ha continuat millorant, gràcies a “la progressiva adaptació dels centres a l’entorn tecnològic, les noves demandes i les diferents tipologies d’usuaris” i va augurar uns resultats “de canvi més decisiu en les properes dades corresponents al període 2005-2010”.

Informe ‘Las bibliotecas públicas en España. Dinámicas 2001-2005

al sumari
   
   

El futur dels drets d’autor, una prioritat per a l’Organtizació Mundial de la Propietat Intel·lectual

L’australià Francis Gurry ha estat escollit director general de l’entitat

Una de les prioritats per als propers sis anys de mandat de Francis Gurry, escollit nou director general de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) el passat 22 de setembre, és analitzar el futur del dret d’autor, sobretot tenint en compte la ràpida evolució del sector tecnològic.

Gurry, durant el seu discurs d’acceptació del càrrec, va destacar aquesta necessitat, però també la dificultat que suposa fomentar el respecte dels drets de propietat intel·lectual, a causa del comerç generalitzat de productes falsificats i piratejats i va assenyalar la funció que pertoca a l’OMPI en aquesta tasca.

Entre els objectius del futur programa de treball, el nou director va dir que té previst que s’emprenguin noves iniciatives per a garantir que l’entitat i el sistema internacional de propietat intel·lectual contribueixin a promoure la innovació i la creativitat, superant els nombrosos obstacles que es plantegen avui a la societat.

L’OMPI es va establir el 1970 i quaranta anys després va esdevenir un organisme especialitzat de l’ONU. La seva finalitat és preservar i augmentar el respecte cap a la propietat intel·lectual a tot el món i fomentar el desenvolupament industrial i cultural, estimulant l’activitat creadora i la transferència de tecnologia.
 
al sumari
   
   

Jordi Virallonga tradueix per primer cop al castellà la ‘Poesía completa de Joan Salvat-Papasseit’

L’ACEC va acollir la presentació del llibre el passat 29 de setembre

 
Jordi Virallonga va presentar el seu llibre
F: C. Esteve

L’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès va acollir, el passat 29 de setembre, la presentació del llibre Poesía completa de Joan Salvat-Papasseit, editat i traduït per Jordi Virallonga. L’acte va comptar amb la presència de l’autor, acompanyat de Jordi Llavina, José Ramón Ortega i Jaume Subirana.

Aquesta edició bilingüe suposa la traducció per primera vegada de tota l’obra del poeta català d'avantguarda Salvat-Papasseit al castellà. En el pròleg del volum, Virallonga apunta que és molt possible que l’obra de Salvat Papasseit influenciés autors del 27 com Rafael Alberti, gràcies a les traduccions que havia fet Lorca. Aquesta introducció també ofereix al lector informació de l’autor traduït i ressalta la seva preocupació per les innovacions.

L’obra poètica de Salvat-Papasseit presentada està integrada per sis títols: Poemas de las ondas hercianas (1919), en el qual descobreix el futurisme i tracta de trobar el seu lloc en la poesia; El irradiador del puerto y las gaviotas (1921), que aprofundeix en l’estètica futurista; Las conspiraciones (1922), que conté vuit poemes de caràcter nacionalista escrits en l’hospital per a tuberculosos de Cercedilla; La gesta de las estrellas: muestra de poemas (1922), on mitifica la vida quotidiana; El poema de la rosa en los labios (1923), una obra clau de la literatura d’avantguarda, i Osa menor: fin de los poemas de vanguardia (1925), on el poeta pressent la seva mort.

Jordi Virallonga, associat de l’ACEC, és catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona i president de l’Aula de Poesia de Barcelona. Entre les seves obres, cal destacar Saberte (1981), Perímetro de un día (1986), El perfil de los pacíficos (1992), Crónicas de usura (1996), Los poemas de Turín (2001), Llevarte el día a casa (2000) i Todo parece indicar (2003).

Galeria fotogràfica

Altres activitats

 
Concha García i Esther Zarraluki durant la lectura dels seus poemes
F: C. Esteve

“La Poesia existencial” va centrar la sessió del passat 18 de setembre del cicle “Encontres 080”, coordinat per Albert Tugues. Concha García i Esther Zarraluki van ser les convidades d’aquesta trobada, “dues poetes molt diferents, però que tenen afinitats en alguns dels seus poemes, que expliquen els fets existencials”, segons comenta Tugues. I és que el títol de la sessió fa referència a la poesia que “explica, no només la sensació, l’experiència, sinó també la causa d’aquella sensació, els fets que un dia concret t’impressionen”, puntualitza el coordinador del cicle.

Les dues autores van llegir fragments dels seus textos, a partir dels quals va sorgir un debat sobre el significat de la poesia existencial. Tugues exemplifica el que ell considera poesia existencial dient: “Hi ha poetes que et parlen de l’experiència, però no t’expliquen l’experiència en si. Hi ha d’altres que et parlen de si van al mercat, si cuinen un plat i paren la taula i després no poden menjar perquè recorden un fet concret que els fa sentir alguna cosa. Un fet existencial de la vida”.

La propera sessió del cicle “Encontres 080”, dijous 6 de novembre, tornarà a centrar-se en les ‘Noves veus’, donant a conèixer l’obra de dues autores joves: Míriam Reyes, poeta en castellà, i Laia Martínez, poeta en català.

Galeria fotogràfica

 
J. Ángel Cilleruelo i A. González Castro
F: C. Esteve

L’Aula dels Escriptors també va acollir, el passat 22 de setembre, la presentació del llibre de poesia Maniobras diversas, obra amb la qual l’escriptor Andrés González Castro (L'Hospitalet, 1974) va guanyar el Premi Nacional de Poesía Fundación Cultural Miguel Hernández per a menors de 35 anys el 2005. El poemari, presentat per José Ángel Cilleruelo, reuneix alguns dels trets característics de l’obra de González: la crítica de la societat i del temps que li toca viure, el sentit de l’humor, la ironia, la modernitat i l’amor com a motor existencial. Iván Sánchez Moreno escriu en el pròleg del llibre: “Maniobras diversas hace referencia a una estratagema para derrotar al enemigo, pero en esta ocasión la batalla es consigo mismo, una lucha –feroz a medias, burlona y mordaz, cruel aunque irónica– de la que uno, inevitablemente, sale rendido, si no vencido, pero satisfecho”.

Andrés González Castro té publicats tres llibres més de poesia en castellà: Currículum vitae (2002); Obra Nueva (2004) i Retablo de Nueva York (2005) i, en català, Epigrames del Mas d’en Gall (2006).

Galeria fotogràfica


 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info