Català - Castellano
DARSE DE ALTA
Sebastià Bennasar


Sebastià Bennasar i Llobera (Palma, 27 d'abril de 1976) és periodista, escriptor, traductor crític literari mallorquí. Ha treballat onze anys com a periodista a les redaccions del Diario Baleares i de Diari de Balears, on ocupà el càrrec de cap de Cultura. Fou crític literari del suplement «L'Espira» des de 1999 fins a la seva desaparició el 2013 i de la pàgina web Llegir en Cas d'Incendi. Ha fundat les revistes literàries Bearn i Bearn Black, Ha col·laborat ocasionalment amb altres mitjans de comunicació de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià i des de gener del 2017 és col·laborador de Vilaweb. Ha estudiat Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2009) i és màster en Història del Món (2011) per la mateixa universitat.

Entre el 2009 i el 2013 va residir a la ciutat de Lisboa, on va contribuir a la creació del Casal Català de Lisboa i de l'associació Catalunyapresenta. Fou membre fundador de la revista Capicua, dedicada a la traducció de literatura catalana al portuguès i a la inversa.

Ha impartit conferències, seminaris i cursos d'estiu sobre novel·la negra o cultura i llengua catalana des del 2009 en diferents universitats com la Universidade Nova de Lisboa, la Universidade de Lisboa, la Universidade de Aveiro, l'Université d'Aix en Provence, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de les Illes Balears o la Universidad de Salamanca.

Col·labora amb diferents editorials fent informes de lectura i traduccions del portuguès al català i al castellà, i del català al castellà i a la inversa i redacció de llibres per encàrrec i va dirigir les col·leccions de novel·la negra «Lo Marraco Negre», de Pagès Editors, i «Marrajo», de l'editorial Milenio des del 2018 fins al 2021

Ha impulsat nombrosos projectes culturals, congressos i festivals literaris, sobretot dedicats a novel·la negra, com Lloseta Negra, que va dirigir durant quatre anys; Tiana Negra, festival dedicat a la novel·la negra en català, i Gràcia Llegeix.. Col·labora activament amb Viladelllibre.cat en el disseny de programes de les diferents Viles del Llibre i és professor associat de la Universitat de Vic on impoarteix classes d'escriptura acadèmica i comunicació. També és el director literari d'Edicions Xandri.


Premis literaris. Entre els premis literaris obtinguts, destaquen:

Premi Pollença de novel·la 2005 per Els blaus de l'horitzó
Premi L'Hiperbòlic 2005 per L'estret de Torres
Premi 25 d'abril Vila de Benissa 2007 per Connie Island
Premi Vila de Lloseta 2011 per La mar no sempre tapa
Premi Joaquim Ruyra, premis Recull de Blanes 2013 per Badia de Mindelo[1]
Premi València Negra 2017 a la millor novel·la negra en català, per L'imperi dels lleons
Premi Celler de LLetres 2018, per Terra Aspriva. Un western.
Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils 2018 per Macondo Beach
Premi de Poesia Francesc Badenes Dalmau de l'Ajuntament d'Alberic 2021 pel poemari La batalla de les Ardenes
Premi de novel·la Portal Bové de Montblanc, 2022, per L'amant secretaCarrer de Canuda, 6. 5ª Planta
08002 Barcelona
Telf: 93 318 87 48 | Email info@acec.cat