La vintena edició del festival POESIA i + se celebrarà del 3 al 13 de juliol a Caldes d’Estrac, Arenys de Mar, Teià, Dosrius, Alella i Mataró.
Noticia anterior
Noticia siguiente
La vintena edició del festival POESIA i + se celebrarà del 3 al 13 de juliol a Caldes d’Estrac, Arenys de Mar, Teià, Dosrius, Alella i Mataró.
2/7/2025
V
int anys de POESIA i +
«No es pot renunciar a les quimeres», va dir Josep Palau i Fabre. I amb aquesta vocació, el Festival POESIA i +, organitzat per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, arriba enguany a la vintena edició de la mà de dos nous directors artístics: el poeta Gabriel Ventura (Granollers, 1988)i el director i dramaturg Leonardo V. Granados (Vic, 1999). Amb una aposta per l’oralitat i la poesia més radical i oberta, la nova etapa comandada per Ventura i Granados vol eixamplar els límits poètics cap a altres disciplines artístiques com el teatre, la música i el cinema, en un diàleg permanent entre tradició i contemporaneïtat. Del 3 al 13 de juliol, cinc municipis del Maresme –Caldes d’Estrac, Arenys de Mar, Teià, Dosrius, Alella i Mataró– acolliran una trentena d’activitats amb versos de poetes de renom com Josep M. Llompart, Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Feliu Formosa o Perejaume.
La vintena edició del POESIA i + encetarà la seva programació el pròxim dijous 3 de juliol a Arenys de Mar. Eva Baltasar llegirà una sèrie de poemes inspirats en vint nus femenins d’Egon Schiele, un dels grans artistes figuratius de l’expressionisme austríac de principis del segle XX. El compositor Bru Ferri acompanyarà els versos de Baltasar amb música original per a piano i violoncel, juntament amb la cellista andorrana Carolina Bartumeu. Posteriorment, al Teatre Principal d’Arenys s’exhibirà l’obra Mata’m psicosi un monòleg de Dolors Miquel, protagonitzat per Alba Pujol i dirigit per Lucia Del Greco, que es va estrenar amb notable èxit al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa el passat mes de febrer.
Coincidint amb la celebració de l’Any Llompart, el divendres 4 de juliol s’ha programat el recital El verí de la mandràgora a Teià. Combinant poesia i glosa, Miquel Àngel Adrover, Lucia Pietrelli i Damià Rotger ens capbussaran en l’univers màgic, natural i poètic de Josep M. Llompart, una de les figures imprescindibles de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX. A Teià també assistirem a un debat sobre els vincles entre el català, el gallec, el portuguès i l’italià moderat per Bernat Reher, amb la participació de la mateixa Lucia Pietrelli a més d’Adrià Targa i Tiago Alves Costa. Aquests dos autors acompanyaran en un recital nocturn a la gallega Chus Pato, guardonada amb el Premio Nacional de Poesía 2024.
El primer cap de setmana de juliol, l’activitat es traslladarà a Caldes d’Estrac i a Dosrius. El dissabte al vespre, a Caldes, la jove actriu Clara Mir reviurà l’esperit del maig de 1968 amb la proposta escènica i jazzística Live at Zambezee (monòleg per a una actriu). També a Caldes, el duo Maestro Espada, format pels germans murcians Alejandro i Víctor Hernández, presentaran el seu darrer àlbum, produït pel músic barceloní Raül Refree, on uneixen tradició i avantguarda, sons folklòrics i sintetitzadors. L’endemà diumenge, la pintora i artista Maria Marvila mantindrà un diàleg artístic amb el poeta figuerenc Guillem Pérez al Pou de Glaç de Canyamars, un dels nuclis de població de Dosrius i, al mateix indret, el percussionista gallec Mario G. Cortizo ens oferirà un peculiar solo musical.
A Alella, el dimarts 8 de juliol, podrem gaudir d’una gran antologia de la poesia catalana –amb versos de Blanca Llum Vidal, Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Teresa Colom, Narcís Comadira o Susanna Rafart, entre altres– a càrrec de Lluís Homar, sota la direcció de Xavier Albertí, a l’espectacle Una llum constant.
A partir del dimecres 9 de juliol, el gruix del festival es traslladarà a Caldes d’Estrac. Aquell mateix dimecres, la jornada arrencarà amb dues propostes escèniques: per una banda, El monòleg del Contracte, una esbojarrada creació de l’artista i narrador Enric Farrés Duran i l’actor Pol López i, per l’altra, L’important és participar, una peça creada a partir dels articles periodístics de Santiago Rusiñol, que fa poc més d’un any es va estrenar al Teatre La Gleva de Barcelona, amb el músic Jordi Cornudella i les actrius Blanca Garcia-Lladó i Clara Manyós.
Al vespre gaudirem de tres maridatges poètics i musicals. Al recitalVenien i se m’enduien, viurem l’encontre entre la veu del poeta i actor Ismael J. Sempere i la música electrònica de Carles Pascual. A (Anti)Elegíaca, el poeta badaloní Toni R. Juncosa, acompanyat pel músic Joan Birulés, recitarà els versos del seu poemari El tel de l’elegia (laBreu, 2024), guardonat amb el IX Premi Francesc Garriga. I ben entrada la nit, descobrirem, amb un concert creat expressament per a l’ocasió, amb direcció escènica de Martí Torras Mayneris, el nou duo experimental format per Greta Sibling, guanyadora del 60è Premi de Poesia Amadeu Oller amb Ecografia (Galerada, 2024), i el músic i instrumentista Xevi GaTa.
L’endemà, 10 de juliol, l’activitat del POESIA i + continuarà amb la segona col·laboració entre el poeta Feliu Formosa i la ceramista Eulàlia Sayrach i Muñoz de Morales. També es projectarà el film Volum 3. La pel·lícula (2024), la tercera part d’una performance editorial a càrrec de la Revista Poetry Spam, una «publicació antipoètica de treballadorxs precàrixs i desokupadxs» que va néixer el 2019 de la mà de Joan Deusa i Juma B. Barratxina. I al vespre, gaudirem de la col·laboració entre el trio musical C.O.U, format per Joan Pons, Dalmau Boada i Miquel Matas, i els artistes visuals Alexander C. Trigg i Marc Cuscó.
La pel·lícula de Poetry Spam, que al gener es va presentar al cicle de poesia de L’Horiginal després de preestrenar-se a València, és un documental en format de road movie, dirigit pel gadità Manu C. Girón, que viatja de punta a punta dels Països Catalans, visitant la casa i l’entorn quotidià de sis artistes de la paraula: Àngels Moreno, Ismael J. Sempere, Mireia Casanyes, Nerea Campo, Nu Drama i Cecília Navarro.
El divendres 11, l’actriu Neus Ballbé i el poeta i traductor palestí d’origen sirià, resident a Catalunya, Mohamad Bitari ens oferiran un tast d’Ocell cec (cartes inacabades), un poemari que Bitari publicarà al setembre en àrab i català. Igualment, gaudirem dels textos inèdits de Víctor Sunyol, en un recital improvisat amb el músic Quim Abramo Soldevila, i d’un concert a càrrec del grup gavina.mp3, liderat pel poeta i músic Max Codinach Sendra.
El darrer cap de setmana del festival podrem gaudir de l’espectacle familiar de titelles Mínim món; però també d’un recital a càrrec del projecte educatiu «Poesia als barracons» de l’Institut Font del Ferro de Palafolls, que ha comptat amb la col·laboració de les poetes Núria Martínez-Vernis i Raquel Santanera, i dels versos de la colombiana Andrea Cote, que comentarà el seu llibre més recent: Querida Beth (Visor, 2025), guardonat amb el XXIV Premio Casa de América de Poesía Americana. La jornada del dissabte 12 es clourà amb l’humor irreverent d’Oye Sherman, un concert del grup Fades –premi Núvol 2024– i una sessió de música amb l’actor Jordi Vilches com a puntxadiscos.
El festival POESIA i + es clourà el diumenge 13 amb un acte poètic i performàtic a càrrec de Perejaume i l’espectacle Dimonis, on l’actriu Maria Oliver abordarà els misteris de la vida –la mort i el més enllà– a través d’autors catalans de renom com March, Verdaguer, Maragall, Rusiñol o Rodoreda, sota la direcció de Guillem Sánchez. El 27 d’agost, al M|A|C de Mataró, encara hi haurà un darrer espectacle en col·laboració amb el Posidònia Fest: un concert del grup Libérica, liderat pel contrabaixista Manel Fortià, premi Núvol 2022, que esdevé tot un homenatge als cants lliures i de treball del nord i sud de la península Ibèrica.