Divendres, 19 d'abril de 2024



Castellano  


Primera Assemblea de la Plataforma Seguir Creando
Álvaro Colomer27/2/2017



(Foto:psc)
 
El passat 23 de febrer es va celebrar la primera trobada de les entitats adherides a la Plataforma Seguir Creando, constituïda al novembre del 2015 amb la intenció de frenar la campanya de sancions empresa pel govern contra els artistes jubilats que cobren la seva pensió mentre obtenen els ingressos pertinents pels seus drets d'autor. A prop de 24 de les 40 entitats adherides al moviment, el representant de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (Álvaro Colomer) va acudir a la seu madrilenya de la Societat General d'Autors i Editors, sent igualment destacable la presència d'altres agrupacions catalanes com la AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana) i el CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i dels Arts).

Durant la reunió, el portaveu de Seguir Creando, Manuel Rico, va resumir els passos donats durant l'any i mig d'existència de la plataforma. Al seu costat estaven Bernardo Feuerriegel, coordinador del moviment; Antonio Forges, àlies Forges, un dels afectats per les sancions; i Manuel Recio, més conegut com a Patacho, que es va encarregar d'explicar el punt en el qual es troba la subcomissió per a l'Estatut de l'Artista i del Treballador de la Cultura creada al Congrés dels Diputats a petició tant de la Plataforma Seguir Creano com d'altres entitats.

Manuel Rico va explicar als presents que la Plataforma va néixer quan diversos creadors espanyols, entre els quals destacaven Javier Reverte i Antonio Forges, van acudir a les seves respectives associacions denunciant que havien rebut una carta del govern en la qual se'ls anunciava una sanció administrativa per haver cobrat els drets d'autor derivats del seu treball al mateix temps que percebien jubilacions.

Per aquell temps, també va saltar als titulars el cas d'un escriptor asturià -la identitat del qual mai ha estat desvetllada- que va haver de fer front al suïcidi de la seva esposa després de rebre una carta en la qual se li anunciava una sanció econòmica que no consistia únicament en una multa econòmica, sinó també en la devolució de les pensions cobrades durant els cinc anys anteriors. L'angoixa viscuda per la parella, i la necessitat d'haver de vendre el seu pis per poder fer front a la multa, va acabar amb la dona llançant-se al mar. Paradoxalment, algun temps després, i davant la pressió dels mitjans i de la Plataforma Seguir Creando, la Seguretat Social va anul·lar la sanció i va alliberar els comptes embargats del matrimoni. Per a ella ja era massa tarda.

Davant la gravetat dels fets, les associacions de creadors van decidir unir-se al novembre del 2015, constituint-se com una plataforma que el seu objectiu principal seria plantar cara al govern. I durant els següents mesos els seus representants, amb Manuel Rico al capdavant, es van reunir amb totes les formacions polítiques, sent especialment fructífers les trobades amb la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez; amb el ministre d'Educació, Cultura i Esports, Iñigo Méndez de Vigo; amb la Defensora del Poble, Soledad Becerril; i amb el president del Congrés, en aquell temps Patxi López. De totes les trobades, el menys rellevant va ser el realitzat amb el secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, que es va mostrar bastant indiferent –o indecís- davant la situació dels creadors jubilats, fet que, sigui dit de pas, no va sorprendre a ningú. Al mateix temps, la Plataforma Seguir Creando va convocar als mitjans de comunicació perquè es fessin ressò d'una situació que no es dóna a cap altre país europeu, on els creadors i artistes tenen una fiscalitat especial, donada la 'singularitat' de les seves professions. 'Tots els partits estan d'acord que ha d'haver-hi compatibilitat entre els drets d'autor i les pensions, i en què cal canviar la llei de l'IRPF –va comentar Manuel Rico dijous passat-. Ara només falta que s'anul·lin els processos sancionadors iniciats i que es faci amb efecte retroactiu'.

Amb tot, Rico es va mostrar optimista: 'Hem aconseguit que els polítics es posin a negociar per un únic motiu: perquè, per primera vegada en la història d'aquest país, els artistes estem units. D'un any ençà, les associacions de creadors i les entitats de gestió estem lliurant una batalla junts i això produeix un efecte positiu en les institucions. No podem perdre aquesta oportunitat'. A més, segons va puntualitzar Antonio Forges, la lluita no només afecta els creadors, sinó que també implica a la societat civil: 'En tota la meva vida mai havia vist a la gent tan prop de nosaltres. La gent del carrer ens dóna suport  i hem d'aprofitar aquesta circumstància. Si no aconseguim el nostre objectiu, serà únicament per la nostra culpa. Així que hem de seguir junts i no titubejar sota cap circumstància'.

Realment, la unió de totes les associacions de creadors i de les entitats de gestió està fent que les coses canviïn. No en va aquest mes de març arrenca la subcomissió per a la creació de l'Estatut de l'Artista, en la qual participa la Plataforma Seguir Creando. L'entitat tractarà d'aconseguir que aquest estatut reculli la 'singularitat' del col·lectiu creador i que promogui els canvis necessaris perquè els creadors jubilats puguin seguir creant.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2