Dimarts, 16 d'abril de 2024



Castellano  


RADICAL.3 Tercera sessió del cicle de lectures poètiques.
Jaime D. Parra30/3/2018



(Foto:)
 

El passat 22 de març la libreria Barataria, del carrer Tamarit (núm. 99), de Barcelona, va presentar la tercera sessió del cicle de lectures poètiques RADICAL.3, que té lloc els dijous últim o penúltim de cada mes, de 7 a 8 de la tarda. La programació, que inclou tres autors per sessió, pretén trencar totes les barreres d'art, estil, edat, sexe, color o pensament.

Amb això s'intenta mantenir viu l'interès per la lectura poètica i els actes col·lectius de la ciutat, i fer més gran la poesia, en un món que ens fa més petits. La llibreria Barataria, de nom cervantí (és l'Insula promesa i donada en El Quixot), aposta així una vegada més, per la il·lusió, per la imaginació, per esperança de la utopia: el que és possible, serà. La fórmula, la coneguda: tres autors que disposen cadascun d'un quart d'hora, més l'apèndix de preguntes, i la celebració final amb un refrescant cava de la terra.

En anteriors sessions van intervenir en les lectures: Neus Aguado, Júlia Bel i Gustavo Vega, Concha García, Carmen Borja i José María Micó i la seva esposa Marta, i en l'última Susanna Rafart, Juan Pablo Roa, Misael Ruiz Albarracín. En tots els casos la lectura i/o l'actuació va ser excel·lent i la resposta del públic extraordinària. En aquesta tercera sessió també hem comptat amb la presència de diversos noms coneguts entre el públic assistetn,  entre d'altres: Teresa Shaw, Neus Aguado, Rodolfo Häsler, Amalia Sanchís, Roberta Raffeto, Gustavo Vega, Carles Molins, José Sánchez "Sanova", Visitación García, Carme Jounou, Iris Parra i altres noms nous que es van sumant.


 

Va començar l'acte l'organitzador, Jaime D. Parra, agraint l'assistència, el suport i l'entusiasme cap al projecte d'una poesia a la ciutat, i defensant aquesta Insula que és la poesia, la més bella aventura, "perquè la imaginació es torni real". Després va donar pas a la lectura, presentant a cada autor amb un breu apunt, seguint el mateix ordre que l'invitació: Susanna Rafart, Juan Pablo Roa, Misael Ruiz Albarracín.


 

Susanna Rafart, nascuda a Ripoll, destacada poeta en català, col·laboradora amb músics, plàstics, i fotògrafs, especialment En el teu nom, amb Antoni Rossell, que canta la seva obra. També es van recordar els seus diferents guardons en poesia catalana i la seva presència en antologies com la intrèpida Imparables (2004), on apareixia, entre altres, amb Manuel Forcano i Lluís Calvo, o com l'extensa Contemporànies (1999), expressió de la nova poesia catalana d'entre segles; o fins i tot La poesía “otra” de Barcelona (2004), del presentador, apareguda en CA., en 2003. Les principals edicions dels seus llibres de poesia: Jardins d´amor advers (2000), Pou de glaç (2002), Retrat en blanc (2004), Baies (2005) i la trilogia formada per L'ocell a la cendra (2010), La mà interior (2011) i La llum constant (2015). Es va ressaltar les múltiples activitats  de l'escriptora: autora també de relats, d'una cantata per a nens, d'un Diccionari de la rima (1999), dues novel·les, un llibre de viatges: Un cor grec. Memòria i notes d’un viatge, retrats sobre Gáspara Stampa: Gaspara i jo. Sobre l’amor. Retrat oval de Gaspara Stampa amb intervencions presents, així com un dietari Dies d’agost. Notes i dies de terres properes. La poeta va respondre amb la seva lectura, amb l'estil i fondària que la caracteritzen, insistint en certs aspectes de la seva obra última.


 

Misael Ruiz Albarracín, nascut a Bèlgica i resident a Mallorca, destaca en la seva doble labor de poeta i traductor, subratllant-se el seu estil concentrat i contingut, el to gairebé cristal·lí de les seves línies. Es va ressaltar la seva autoria en llibres de poesia com El hueco de las cosas (2010) i Todo es real (2017) i de traduccions de les obres de R. S. Thomas (2008), Clive Wilmer (2011) i, en col·laboració, del metafísic anglès George Herbert (2014); així com els seus premis, entre ells, l'Ángel Crespo de traducció. També es va assenyalar la seva activitat cultural, a través d'obres com la revista digital Mecanismos, que dirigeix des de 2015, on publica poemes, traduccions, assajos i entrevistes. L'autor va considerar el seu descobriment de l'escriptura com una conseqüència de les seves primeres lectures i va assenyalar uns referents: Jorge Guillén, Octavio Paz, Aldana, George Herbert, Valente o Alberto Caeiro. Va assegurar que escrivia "des d'un espai intermedi entre l'observació, la reflexió i els sentiments, potser amb major pes dels dos primers elements": "Els meus poemes no són sinó una prolongació del meu pensament". "Com a  poeta –va dir– només puc definir-me com una aspiració: la d'estar atent, a les coses i a les paraules". Va llegir una selecció de poemes publicats, i va tancar amb un llarg poema reflexiu.


 

Juan Pablo Roa, nascut a Bogotà en 1967, fet que considera circumstancial, pura cartografia, va ser presentat com un poeta viatger, que recordava la neu i els Andes, la seva infantesa a Ohio (USA), la seva vida a Bogotà, el seu viatge a Lisboa, on va conèixer a Roberta Raffeto, la seva companya, amb la qual es va venir a Barcelona, on és poeta, editor i llibreter d'Animal Sospechoso. Va repassar el seu perfil humà i intel·lectual: autor hedonista seguidor del carpe diem horacià, i admirador de Blanca Varela, José Ángel Valente, María Zambrano, José Viñas i la primera Blanca Andreu. Algú que creu en l'amor i escriu per als seus descendents. Escriptor per embriaguesa de les paraules, per vertigen cap a la seva veu gravada. Es va ressaltar l'autoria dels seus cinc llibres, sobretot dels últims: Ícaro (1983), Canción para la espera (1991) i El basilisco (publicat a Mèxic), Algún lugar en donde nadie (2010), Este día, este lugar (2018) i el Cuaderno del sur (inèdit).  La seva obra es va definir com a obra de síntesi, concentració i contenció, en un món de poetes dilatats. L'autor es definia tossut, inconstant, simpàtic, més aviat tímid, magnífic cuiner, bon ciclista, excel·lent urbanita, i, sobretot, conciliador: Odia els enfrontaments. Va llegir molts poemes del seu últim llibre.


 

Finalitzat l'acte, es va aplaudir la seva calidesa i es va servir una copa de cava, que el públic va agrair, aprofitant l'ocasió per a l'adquisició de llibres i per socialitzar una mica.

Es va anunciar la propera lectura, que seguirà en la mateixa línia, oberta a la sorpresa, en el mateix local, a les 7 de la tarda, com sempre, aquesta vegada el dijous 19 d'abril, a càrrec de:

• Miriam Reyes
• Anna Gual
• Laia López Manrique

 

 

Jaime D. Parra
Organitzador i presentador



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2