Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


Joan de Sagarra rep el premi Giménez-Frontín apel·lant a la memòria i el periodisme de proximitat
28/11/2013



(Foto: Carme Esteve i Pla)
 

El cèlebre cronista Joan de Sagarra va rebre ahir al vespre el Premi José Luis Giménez-Frontín, que concedeix l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), en un acte a l’Ateneu Barcelonès, que va reunir una selecta representació del món literari barceloní. L’acte va estar protagonitzat per tres noms propis: l’enyorat Giménez-Frontín, que ahir hagués fet 70 anys; el premiat, que va mostrar-se profundament agraït de rebre una distinció amb aquest nom; i el seu pare, Josep Maria de Sagarra, la vida del qual va estar permanentment vinculada a l’Ateneu.

La concessió de la quarta edició del Premi Giménez-Frontín a Joan de Sagarra va ser presa per unanimitat per la Junta Directiva de l’ACEC, com va assenyalar la secretària general de l’entitat, Pura Salceda, que va presentar l’acte en substitució del president, Miquel de Palol, absent per motius de salut. Salceda va apuntar que el premi reconeix trajectòries que s’han distingit per l’apropament i el diàleg entre cultures. El premi a Sagarra se suma als concedits a Enrique Badosa (2010), Anna Maria Moix (2011) i Carme Riera (2012). Sagarra va rebre el premi de mans de Pilar Brea, l’esposa de Giménez-Frontín, que li va lliurar l’escultura dissenyada per l’artista Antonio Beneyto.

El periodista i escriptor David Castillo va traçar la glossa del premiat, del qual va subratllar que “fa periodisme d’un altre temps, un periodisme d’autor, que resisteix malgrat la decadència de la premsa escrita, centrada en la política”. “Joan de Sagarra té una prosa puntera”, va afegir, “i practica un dels exercicis més sans del periodisme actual”. Castillo en va ressaltar els articles sobre escriptors i músics francesos i va recordar “les seves brillants crítiques teatrals que fuetejaven els autors i que resultaven molt més divertides i interessants que les obres que interpretaven”. Castillo va recitar també alguns versos satírics de Josep Maria de Sagarra.

El premiat va recordar la figura de Giménez-Frontín, amb qui va compartir projectes professionals i literaris al suplement literari de Tele/eXprés, i que va tenir cura del llibre Las rumbas de Joan de Sagarra. L’homenatjat va llegir el poema “La última copa”, que li va dedicar Frontín i va subratllar la vàlua i aportació del que va ser secretari general de l’ACEC. Joan de Sagarra va reivindicar la condició de “periodista de barri” i la proximitat amb l’entorn i va subratllar el paper de la memòria en aquest ofici. Sagarra va citar Enrique Vila-Matas –que hi va assistir a l’acte–, Josep Maria Carandell, Víctor Alba i Marcos Ordóñez, que els va definir com la seva família.

Nascut a París el 1938 (ahir va afirmar categòricament “jo sóc francès”), Joan de Sagarra és un dels cronistes culturals de més llarga trajectòria a Catalunya. Actualment, escriu a les pàgines de La Vanguardia i abans ho havia fet a Tele/eXprés, El País, El Correo Catalán, El Noticiero Universal o El Temps, entre d’altres.

Titulat en Dret, Filosofia i Teatre, Joan de Segarra ha rebut, a banda del Premi José Luis Giménez-Frontín, el Premi Ciutat de Barcelona de Periodisme (1998), el Premi Nacional de Periodisme de la Generalitat (2008) i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2008). És autor dels llibres Las rumbas de Joan de Sagarra (1971) i La horma de mi sombrero (1997).



Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2