Diumenge, 9 d'agost de 2020Castellano  


El Govern aprova una nova regulació de còpia privada
cedro15/7/2017(Foto:)
 

L'Executiu va aprovar el dia 4 de juliol una nova regulació sobre còpia privada. Aquest text estableix que les empreses tecnològiques tornaran a abonar la compensació per còpia privada, coneguda com a «cànon digital», i que el sector del llibre disposarà de mecanismes suficients per rebre una compensació per aquest tipus de reproducció.

El Consell de Ministres, que es va reunir ahir, va aprovar el Reial decret Llei que recupera el sistema anterior de finançament d'aquesta compensació i carrega el seu abonament en els fabricants, importadors i distribuïdors dels dispositius que serveixen per fer còpies privades d'obres, entre elles, els llibres i les publicacions assimilades.

Jorge Corrales, director general de CEDRO, assegura que es tracta d'una bona notícia i que «Espanya torna així a la senda europea». Així mateix explica que «la implantació d'aquest nou sistema portarà un temps, però l'important és que s'ha donat ja el primer pas perquè el sector del llibre recuperi un sistema de compensació per còpia privada just».

El text aprovat ve a cobrir el buit normatiu derivat de la sentència que va dictar el Tribunal Suprem del passat 11 de novembre. Aquesta fallada va declarar nul el sistema de finançament de còpia privada espanyol, que ja havia estat rebutjat uns mesos abans pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, qui va declarar, en el mes de juny, que el sistema espanyol no s'adequava a la normativa comunitària.

Aquesta nova regulació, que s'ha de sotmetre a la ratificació del Congrés dels Diputats, és provisional lloc que, en el termini d'un any, el Govern haurà d'aprovar un reial decret amb l'actualització de dispositius afectats per aquesta norma i les seves corresponents tarifes.

Eliminació del «cànon digital»

El 30 de desembre de 2011 el Govern va suprimir de forma inesperada el sistema de compensació equitativa per còpia privada, vigent a Espanya des de 1993. Aquest nou model va suposar que aquesta quantitat va deixar de ser abonada per les empreses tecnològiques i es va substituir per un pagament a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat.

El canvi de model de finançament de la còpia privada va tenir com a conseqüència una dràstica baixada de la quantia destinada a compensar el perjudici que aquest tipus de còpia originava als autors i editors i va comportar, a més, un enorme minvament en la funció social que desenvolupava CEDRO a favor d'autors i editors 
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2