Dissabte, 20 de juliol de 2024Castellano  


La construcció de la tradició poètica occidental
18/11/2011

Segona sessió de les Jornades Poètiques


Guillermo Carnero, Valentí Gómez i Oliver i Salvador Oliva (Foto:Carme Esteve)
 
La segona sessió de les Jornades Poètiques de l’ACEC va comptar, el 17 de novembre, amb dos ponents de luxe: Guillermo Carnero i Salvador Oliva. Els dos catedràtics, introduïts per Valentí Gómez i Oliver, van parlar sobre la construcció de la tradició poètica occidental, en una taula rodona que es va convertir en dues classe magistrals sobre mètrica. 

El poeta, traductor i assagista Salvador Oliva va oferir els seus coneixements tècnics i, amb exemples pràctics, va explicar l’evolució de de la mètrica des de les llengües clàssiques als autors més moderns. Així, va explicar que els estudis mètrics han progressat molt i han permès descobrir la relació entre el vers i el patró abstracte amb alternances rítmiques.  També va exemplificar com Riba va considerar que es podria adaptar la mètrica clàssica a la nostra llengua i es va inventar una fórmula per a fer-ho. Però Oliva va demostrar que “el sistema grec i llatí no funciona en català” i, com que “totes les arts evolucionen, i la mètrica també”,   finalment la mètrica complexa, que és la que utilitza Carner, “permet fer moltes més combinacions i funciona molt millor”.

Guillermo Carnero va centrar la seva intervenció en l’aportació dels modernistes a la poesia, ja que ells “veuen els accents com una presó per als versos” i el que fan, sobretot, és trencar i transgredir el vers clàssic per tal de modernitzar-lo. I dos dels elements claus per a aquesta ruptura són “les dissonàncies i els versos coixos”. Segons Carnero, els modernistes “ens deixen la poesia actual en safata”. Carnero va il·lustrar la seva ponència amb el poema El reino interior, de Rubén Darío, per explicar a l’auditori com l’autor trenca la pauta alexandrina amb aquestes dissonàncies, amb encavalcaments i movent de lloc les pauses.

La Jornada va cloure amb un recital poètic a càrrec dels dos ponents i de Marina Oroza. Les Jornades Poètiques de l’ACEC es clausuren avui, 18 de novembre, amb la conferència de Carles Miralles.Llegiu Diario de las X Jornadas Poéticas de la ACEC, publicat per Albert Tugues al seu bloc Pensión de Ulises.

Consulteu el programa de les Jornades Poètiques.


Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2