Dissabte, 20 d'abril de 2024Castellano  


El sector del llibre a Iberoamèrica
cedro15/9/2015(Foto:cerlag)
 


El Centre Regional per al Foment del Llibre a Amèrica Llatina i el Carib (CERLALC) va publicar el passat mes de juny l'informe «El llibre en xifres: Butlletí estadístic del llibre a Iberoamèrica», on recull alguns indicadors del món del llibre que permeten analitzar l'evolució del sector l'any 2014.

En aquest informe es recopila informació, entre altres temes, del registre de nous títols a Iberoamèrica, que aglutina als països d'Amèrica Llatina, a Espanya i Portugal, durant el passat any, a més d'una balança comercial respecte a la propietat intel·lectual a Amèrica Llatina. Mostra també nous indicadors sobre la lectura a Mèxic i analitza als grups editorials més grans del món. Aquestes dades estan extretes de les últimes estadístiques del Banc Mundial i de les agències nacionals d'ISBN d'Iberoamèrica.

Així, l'informe destaca que en 2014 es van registrar un total de 304.409 títols nous a Iberoamèrica, la qual cosa va suposar un augment del 0,7 per cent respecte a 2013. L'informe ressalta que van ser Espanya i Portugal els que més van contribuir a aquest creixement, amb un augment de l'1,9 i un 31,2 per cent, respectivament.

Aquestes dades positives contrasten amb els països d'Amèrica Llatina, on els títols registrats en 2014 van ser un 2,8 per cent menys que en 2013. L'informe atribueix aquest descens al menor nombre de títols que es van registrar a Brasil, un 8,8 per cent menys.

D'altra banda, les editorials comercials d'Amèrica Llatina van ser les més afectades, amb una disminució de títols d'un 6 per cent en 2014. Dada que contrasta amb l'augment de títols que van registrar el sector públic (4,9 per cent) i les fundacions i ONG (0,7 per cent).

Respecte al registre de títols en format digital, aquest va augmentar un 1,5 per cent en 2014, fins a aconseguir els 40.533. Aquesta xifra suposa un 21,5 per cent del total. Els editors destacats que van provocar aquest lleuger augment respecte a 2013 van ser el sector públic amb un increment en un 22,7 per cent de títols en format digital i les editorials universitàries amb un 9,6 per cent.

Propietat intel·lectual
L'informe també dedica un apartat a la balança comercial entorn de la propietat intel·lectual a Amèrica Llatina. Recorda que «no és fàcil trobar informació precisa sobre els fluxos comercials» dins del sector de la innovació i el coneixement. Malgrat això, i prenent dades del Banc Mundial, l'informe destaca que aquesta balança va ser «àmpliament deficitària» a Amèrica Llatina l'any 2013 –últim any del qual es tenen xifres- amb un dèficit de 9.444 milions de dòlars.

Segons l'informe, aquesta xifra és el «reflex fidel» de l'economia del coneixement en aquests països, i reivindica les oportunitats de poder explotar econòmicament tots aquells productes que provenen de la creació i el coneixement, que considera «enormes». Per aconseguir aquest punt, l'informe recorda que és necessari «estimular la creació i protegir adequadament els interessos dels creadors».   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2