Dissabte, 20 d'abril de 2024Castellano  


Cristina Peri Rossi, Medalla Delmira Agustini
24/4/2013(Foto: Lil Castagnet)
 

El dia de Sant Jordi li va ser concedida a Cristina Peri Rossi, per la seva trajectòria literària i cultural, la primera Medalla Delmira Agustini, creada pel govern d'Uruguai, que li va ser lliurada per l'ambaixador d'aquest país a Espanya, Francisco Carlos Bustillo, en un acte celebrat a la Conselleria de Cultura de la Generalitat, amb motiu de la inauguració de la Primera Biennal Uruguay - Catalunya.

Cristina Peri Rossi va agrair la distinció i va recordar els temps del seu primer viatge a l'estranger per raons polítiques, com a exiliada, i la seva arribada al port de Barcelona, ​​ciutat on més tard, quan li va ser retirada la nacionalitat uruguaiana i convertida en apàtrida, va poder obtenir la nacionalitat espanyola. Va ser a Barcelona, ​​va recordar emocionada, on li seria concedit, el 1992, el Premi Ciutat de Barcelona pel seu poemari Babel bárbara. Entre altres moltes anècdotes, i després de comentar irònicament la frase de Jean Cocteau "La poesia és imprescindible, m'agradaria saber per a què", Cristina Peri Rossi va explicar que una vegada, parlant amb un taxista, aquest li va preguntar si es feia diners amb la poesia, a la qual cosa ella va respondre que "no es pot viure de la poesia, però sí que es pot viure poèticament".

A continuació, després d'una breu introducció musical de Bach, es va iniciar la lectura de Cristina Peri Rossi amb els poemes Montevideo (la ciutat dels tres poetes francesos: Isidore Ducasse "Lautréamont", Jules Laforgue i Jules Supervielle, va comentar l'autora), Dialéctica de los viajes, El viaje (viatge de l'exili, Ítaca), Estado de exilio (abans de la lectura va ironitzar sobre l'enorme quantitat de paper ceba en blanc que es va portar a Barcelona per poder escriure), Genealogia (homenatge a les dones escriptores), Condición de mujer, Historia de un amor, Barnanit (I, II), i va finalitzar la seva lectura amb el poema Gotan (tango) , mentre a la sala s'escoltava la veu de Carlos Gardel cantant el tango Volver.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va tancar l'acte, al qual va assistir molt de públic, amb la presència d'escriptors com Neus Aguado, Concha García, Anna Caballé, Rodolfo Häsler, Meri Torras, Jordi Petit, M. Àngels Cabré, Anna Ximenos i l'actor Enric Majó, entre altres.

A. T.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2