Dissabte, 20 d'abril de 2024



Castellano  


Barcelona Novel.la Històrica, del 7 al 11 de novembre
acec26/10/2016



(Foto:ab)
 

La nostra ciutat va ser fundada en temps de l’emperador August, el primer dels emperadors romans. Des d’aleshores, i malgrat que algunes vegades les han passades ben magres, els barcelonins i les barcelonines han anat teixint una història pròpia i singular, una història sense la qual no s’entendria la Barcelona d’avui en dia. El pes de la història no sols l’han d’explicar els investigadors; també els narradors hi han de dir la seva, i ens han de fer tornar, amb la màgia de la paraula, a aquells temps en què els habitants d’aquesta ciutat vestien i menjaven d’una manera diferent d’ara, però estimaven, s’alegraven i s’entristien exactament igual que ara. Per tornar-nos-els, la novel·la històrica és una de les millors eines que existeixen; per això és ben normal que Barcelona dediqui uns dies, ben intensos, a aquest gènere.

Com ja és habitual, la Sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria serà la seu central dels actes, de manera que s’hi duran a terme bona part dels debats i les xerrades que constitueixen el programa d’aquesta edició.

La història abraça, pràcticament, tot el nostre passat, i els novel·listes no han deixat d’explorar ni un sol racó d’altres temps  per  portar-lo  en  forma  de  relat fins  als  nostres  dies. Aquest any recorrerem tots plegats alguns indrets molt llunyans i d’altres de molt més propers. Tan lluny, per exemple, com l’antic Egipte. I és que el guanyador del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2016, Christian Jacq, n’és el millor exemple mundial: escriptor erudit, aconsegueix amb les seves obres transportar-nos tres mil anys enrere amb una precisió i una fascinació difícils d’igualar.

A l’antigor també dedicarem alguns debats i algunes activitats. Les passejades històriques aquest any es faran al Museu Egipci,  una  joia  ciutadana.  I  el  cinèfil  Josep  Maria Bunyol farà un repàs de les pel·lícules que s’han basat en novel·les de l’antic Egipte i la Grècia clàssica. Precisament, també hem convidat el doctor Borja Antela, erudit del món clàssic molt i molt modern, perquè ens il·lustri amb enginy sobre la seva especialitat: Alexandre el Gran. I també tindrem amb nosaltres una gran quantitat d’autors molt destacats del gènere que conversaran entre ells i amb els espectadors. Enguany, el Barcelona Novel·la Històrica s’uneix a la commemoració dels trenta anys d’Amics del Liceu i organitzarà una conversa sobre les novel·les que parlen del Gran Teatre del Liceu al Saló dels Miralls. A més, també commemorem el 400 aniversari de la publicació de la segona part del Quixot, la més relacionada amb Barcelona. La commemoració correrà a càrrec de l’acadèmic Francisco Rico i amb la lectura d’alguns textos de Cervantes per part de Lluís Soler. I, a més, us convidem a visitar les biblioteques de la ciutat i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on ens embrancarem en alguns dels relats més destacats del gènere i en la tècnica i el context de l’escriptura.

Com cada any, sigueu benvinguts a la festa de la literatura i de la història.

Programa




   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2