Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


Els autors reclamen una redistribució dels marges digitals
1/10/2010



El recinte del Liber 2010 va acollir la jornada (Foto:ACEC)
 
Els autors van coincidir a demanar que el nou marc derivat del llibre electrònic sigui una oportunitat per a revisar els marges de benefici dels escriptors i els traductors o, si més no, que encara no siguin més perjudicials del que ho són actualment en el format de paper. Representants de les associacions d’autors i editors van participar dijous, 30 de setembre, a la jornada “Els drets d’autor en relació amb el llibre electrònic i el paper del Centro Español de Derechos Reporgráficos (CEDRO) en l’àmbit digital”, organitzada per aquest organisme en el marc del Liber, que se celebra a Barcelona. En la sessió, a la qual hi van assistir unes 150 persones, van participar l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), representada per Ada Castells; l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la secció de Traductors de l’Asociación Colegial de Escritores (ACE), el Gremi d’Editors de Catalunya (GEC) i el Centro Regional para el Fomento del Libro en América Latina y el Caribe (Cerlalc). Juan Mollá, president de CEDRO, va presidir l’acte.

Ada Castells va reclamar que els nous contractes d’edició digital s’adaptin a una nova realitat que millori les condicions dels autors. La representant de l’ACEC va discrepar de les declaracions d’alguns directius de noves plataformes de llibres electrònics que públicament assenyalaven que els autors guanyarien el mateix que en les vendes en paper: “si hi ha una reducció de costos en distribució i emmagatzemament, no pot ser que ens destinin els mateixos percentatges”.

Tot i això, l’escriptora i periodista va mostrar-se optimista davant l’oportunitat que suposa el nou marc i les possibilitats que s’obren per a millorar-ne les condicions: “l’autor ha de veure aquest estat actual amb bons ulls, ja que és un bon moment perquè ens deixin de tractar com uns obrers del textil del segle XVII, que és com som tractats sovint en no haver-hi uns contractes adequats”. Castells va subratllar que el principals problema d’aquest país és que “el 45% de la població no llegeix”. Amb tot, va reclamar unitat i la necessitat d’abordar conjuntament la situació per part de tots els agents del món de l’edició implicats en el llibre electrònic, per obtenir els beneficis que pot despertar el nou horitzó.

Per la seva part, Guillem-Jordi Graells, president de l’AELC, va manifestar que “ens trobem en uns moments de canvis”, com a conseqüència de la irrupció del llibre electrònic. “No només al nostre país, sinó pràcticament a tot Europa, llevat de Noruega i algun altre país que està a punt de resoldre-ho, s’estan estudiant totes les formes d’acord. Encara hi ha confusió i ens trobem amb un panorama amb canvis continus, tant en la tecnologia, com en l’explotació dels models i les formes de venda; tot això comporta que fins i tot les solucions que es prenguin properament poden ser provisionals”. Graells va avançar que la comissió mixta de negociacions entre les dues associacions d’autors catalanes i el Gremi d’Editors està treballant en un acord per ampliar també als drets digitals la millora dels contractes marc d’edició que es va produir el 2008.

La presidenta de la secció autònoma de traductors de l’ACE, María Teresa Gallego, va revelar algunes dades d’un estudi realitzat per Fernando Carbajo, professor de la Universitat de Salamanca especialitzat en drets d’autor, que indica que els traductors “haurien de multiplicar per les vendes de llibres electrònics com a mínim per un 2,5% l’1% que reben actualment per les de paper”. Gallego va assenyalar que Carbajo ha apuntat que els contractes de drets de paper ampliats automàticament als electrònics no són vàlids.

El president del Gremi, Antoni Comas, va ressaltar que “ens trobem davant un canvi en el model de negoci de primer ordre” i va apuntar que amb el llibre electrònic surten altres “costos que no existeixen en el paper, a banda que se’n necessita nou capital afegit destinat a les inversions”. Comas va reclamar la reducció del 18 al 4% de l’IVA del llibre electrònic (com succeeix en el suport paper) i més mesures per combatre la pirateria “i la sensació que tenen molts sectors de la població que tot a internet ha de ser gratis”.

Per últim, el director del Cerlalc, Fernando Zapata, va mostrar informació acurada sobre els processos que apliquen diferents països d’Amèrica Llatina i va destacar l’endarreriment d’Europa vers els Estats Units en el respecte dels drets d’autor. Zapata va reclamar la necesitat d’arbitrar mesures urgents per als drets digitals.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2