Dijous, 18 d'abril de 2024



Castellano  


Homenatge a Antonio Rabinad
20/5/2010

L’ACEC organitza avui, 25 de maig, una taula rodona amb Carme Riera, Enrique Turpin, Fernando Valls, Màxim Pérez i Jordi Gracia


Antonio Rabinad (Foto:Revista de Letras)
 
L’escriptor i guionista Antonio Rabinad (1927-2009) serà recordat pels seus companys de professió avui, 25 de maig, a les 19.30 hores, a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Carme Riera, Enrique Turpin, Fernando Valls, Màxim Pérez i Jordi Gracia parlaran sobre la trajectòria professional de l’autor, considerat un dels millors cronistes de la Barcelona de la postguerra.

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) ha decidit homenatjar enguany Rabinad, Soci d’Honor de l’entitat, ja que “tots els qui valorem la literatura i els llibres reclamem un record per a ell, que va conèixer l’ànima dels barris i la va escriure”, tal com reivindica Montserrat Conill, presidenta de l’ACEC. Un reconeixement que, segons Conill, “mai va obtenir perquè mai el va perseguir”.

Rabinad, que va morir el passat 29 d’agost als 82 anys, va destacar no només com a escriptor, amb obres com Los contactos furtivos, sinó també com a guionista, amb col·laboracions amb Vicente Aranda en pel·lícules com Libertarias i Tiempo de silencio.

Petita ressenya biogràfica
Antonio Rabinad (1927-2009) va néixer a Barcelona, en una família originària d’Aragó, i va ser membre de l’anomenada Escola de Barcelona, amb Carlos Barral, Jaime Gil de Biedma, Juan Marsé i Juan García Hortelano, entre d’altres. El seu estil va estar marcat pel realisme, l’humor i el desencant, sempre amb l’adolescència, la guerra i la postguerra com a marcs de la seva obra. Va publicar diverses obres, entre les quals cal destacar Los contactos furtivos (1952), el seu primer llibre, guanyador del Premi Internacional de Novel·la; A veces, a estas horas (1965); El niño asombrado (Premi Ciutat de Barcelona, 1967); Marco en el sueño (1969); La monja libertaria (1985); La transparencia (1986); Memento Mori (1989), aclamada per la crítica com la gran novel·la de la guerra i la postguerra; Juegos autorizados (1997), El hombre indigno (2000) i El hacedor de páginas, la seva última novel·la, publicada el 2004. També és coneguda la seva faceta com a guionista cinematogràfic, amb les col·laboracions amb el director Vicente Aranda en pel·lícules com Tiempo de silencio i Libertarias.


Llegiu l’article "Homenatge a Antonio Rabinad", de Monsterrat Conill.

Llegiu la necrològica "De vegades, a aquesta hora", publicada per Enrique Turpin al web de l’ACEC el passat 14 de setembre

Llegiu l’article “Literatura y orfandad en la Barcelona de posguerra: 
Rabinad y Juan Marsé”, publicat a Espéculo. Revista de estudios literarios. Universidad Complutense de Madrid.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2