Dijous, 28 de març de 2024



Castellano  


L’ACEC homenatja Juan Antonio Masoliver Ródenas
28/10/2009



J. A. Masoliver (Foto:Carme Esteve)
 
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) va homenatjar, el passat 2 de novembre, el crític literari i escriptor Juan Antonio Masoliver Ródenas, amb una taula rodona que es va celebrar a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 19.30 hores. Rosa Lentini, Sergio Vila-Sanjuán, Salvador Giner, Enrique Vila-Matas i Bartolomé Masoliver Ródenas van parlar sobre la trajectòria professional de l’autor.

Amb una llarga i fructífera trajectòria com a crític de literatura hispanoamericana, Masoliver Ródenas ha comentat, des de 1970, les principals novetats publicades en el terreny literari. “El seu servei a la comunitat literària al llarg d’aquests anys és inqüestionable i s’ha vist plasmat en una obra recopilatòria com Voces contemporáneas, que l’assenyalen com un dels grans crítics espanyols de l’últim segle i dóna fe de l’amplitud dels seus interessos, la profunditat de la seva percepció i el criteri liberal i antidogmàtic que els ha animat”, explica Vila-Sanjuán, un dels promotors d’aquest homenatge.

Masoliver Ródenas també ha conreat, a més de la crítica i l’assaig literari, la poesia i la narrativa. Per això, Vila-Sanjuán el descriu com a una figura “transversal” y ressalta que es tracta d’un escriptor “a cavall entre idiomes, ja que, tot i que el gruix de la seva obra ha aparegut en castellà, també és autor de diferents llibres en català”. Durant aquest any ha rebut homenatges a Londres i a Mèxic amb motiu del seu 70 aniversari.

Petita ressenya biogràfica

Juan Antonio Masoliver Ródenas (Barcelona, 1939) ha estat catedràtic de Literatura espanyola i Llatinoamericana de la Universitat de Westminster, a Londres. És crític literari, traductor, poeta i novel·lista.

És autor de l’assaig sobre literatura mexicana Libertades enlazadas (2000) i de les antologies sobre el conte espanyol contemporani The Origins of Desire (1993) i, en col.laboració amb Fernando Vall, Los cuentos que cuentan (1998). També ha publicat Voces contemporáneas (2004), un panorama dels útlims trenta anys de la narrativa espanyola en castellà. Com a narrador ha publicat els llibres de relats La sombra del triángulo (1996) i La noche de la conspiración de la pólvora (2006), i les novel·les Retiro lo escrito (1988), Beatriz Miami (1991) i La puerta del inglés (2001). Ha traduït, entre altres autors, a Cesare Pavese, Carson McCullers, Djuna Barnes, Vladimir Nabokov i Robert Coover.

Pel que fa a la seva faceta com a poeta, el 1999 va publicar, amb pròleg d’Andrés Sánchez Robayna, Poesía reunida, que inclou, entre d’altres, El jardín aciago (1985); La casa de la maleza, (1992); En el bosque de Celia (1995) i Los espejos del mar (1998). També és autor dels poemaris La memoria sin tregua (2002) i Sònia (2008).



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2