www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 18 /  13 de juny de 2008  

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


L’ACEC ret un homenatge al filòsof Eugenio Trías

L’acte va consistir en una taula rodona per parlar de la prolífica trajectòria del filòsof i la seva aportació al món cultural

 
Eugenio Trías envoltat dels ponents i del secretari general i la presidenta de l'ACEC
F:Carme Esteve

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya va retre, el passat dijous 5 de juny, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, un homenatge al filòsof i escriptor barceloní Eugenio Trías. A la taula rodona hi van participar l’editora Ana Maria Moix, i els filòsofs Andrés Sánchez Pascual, Xavier Antich, Amador Vega i Juan Antonio Rodríguez Tous, que van glossar la trajectòria de l’autor i van exposar l’eix principal del seu pensament.

Xavier Antich va obrir el col·loqui i ho va fer parlant sobre l’últim llibre publicat per Trías, El canto de las sirenas, una de les obres, segons Antich, “més madures, coherents i ambicioses de les seves quatre dècades de creació”, que va qualificar de “llibre que no té precedents i que omple un buit en la filosofia i en la creació reflexiva”. En aquesta obra, Trías entén la música com una autèntica via de coneixement que reconstrueix en un compendi d’assajos d’insignes compositors, en un recorregut que va des de Monteverdi fins les últimes avantguardes musicals.

“Eugenio Trías és el pensador espanyol més important de la segona meitat del segle XX”. D’aquesta manera va descriure Ana Maria Moix l’homenatjat, tot i que va centrar la seva  intervenció en les grans qualitats d’escriptor de Trías. Després de repassar els seus títols més destacats i els premis que ha guanyat fins ara, Moix va exemplificar el “Trías escriptor” amb l’obra El árbol de la vida, una “biografia filosòfica, un llibre de meditació, però també un relat”. L’editora va destacar els recursos d’escriptor utilitzats pel filòsof, la “barreja d’estils i de gèneres”, que fa impossible encasellar aquest llibre, “fruit d’una escriptura d’autor que fuig dels gèneres”.

 
Imatge de l'acte d'homenatge a Trías
F: Carme Esteve

Andrés Sánchez Pascual, per la seva banda, va ressaltar un període molt determinat de la trajectòria de Trías: de l’any 1982, quan es publica Filosofía del futuro, a l’any 1990, quan escriu La lógica del límite. Els quatre llibres que escriu durant aquests vuit anys, que “giren al voltant de la idea de l’ésser com a límit”, segons va explicar Sánchez Pascual, van tenir unes conseqüències molt concretes per a l’autor. “La publicació del primer llibre va crear un buit al voltant d’Eugenio. L’anomenaren metafísic com a un insult, i això va passar en els tres llibres posteriors”. Sánchez Pascual va explicar un per un els conceptes d’aquestes quatre obres i va acabar afirmant que “varen ser vuit anys de plom, poc agradables, però en va sortir enfortit i ara agraïm la seva obra”.

Els filòsofs Amador Vega i Juan Antonio Rodríguez Tous van ser els encarregats d’exposar els eixos centrals del pensament de l’autor. Després d’agrair a Trías l’oportunitat i l’espai que li va obrir en la participació de la creació de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, Vega va parlar de la idees de límit, de l’ésser del límit i de Déu del límit, sempre presents en l’obra del filòsof, i de la relació entre Trías i la religió. Vega va acabar la seva intervenció subratllant: “Trías se n’alegra de ser filòsof, una raresa que admiro, i de transmetre als altres el que ell ha sabut veure”.

La intervenció de Rodríguez Tous va ser una exposició rigorosa i clara de les claus filosòfiques de l’obra de Trías. “Pensar l’ésser és la clau de la seva filosofia”, explicava el ponent, “abans de tenir una ontologia pròpia, però, Trías va tensar les idees clàssiques recollides d’altres autors per veure si era possible que parlessin d’una altra manera”. Rodríguez Tous va afirmar que l’ontologia de l’autor està acabada quan publica Ciudad sobre ciudad, “un llibre que s’ha de llegir per entendre Trías”.

 
Eugenio Trías va agrair a l'ACEC l'homenatge que li va retre
F:Carme Esteve

Eugenio Trías va cloure l’acte amb paraules d’agraïment per a tots els assistents i, sobretot, a l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, que va qualificar de “pilar de la nostra societat civil en el terreny de la cultura”. L’homenatjat va destacar la tasca de l’ACEC en la protecció dels drets d’autor i la difusió de la cultura. També va mostrar la seva gratitud als ponents. Va explicar que Xavier Antich va ser la primera persona que va fer una crítica entenedora del seu llibre El canto de las sirenas; va lloar també la ressenya feta per Ana Maria Moix d’El árbol de la vida; d’Andrés Sánchez Pascual va afirmar que “va ser la primera persona que em va llegir de veritat” i va destacar l’amistat que els uneix; i d’Amador Vega i Juan Antonio Rodríguez Tous va ressaltar “l’aventura intel·lectual, filosòfica, docent i universitària” que van compartir quan van fer néixer la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

Les ponències de l’homenatge a Eugenio Trías es recolliran en un número de la col·lecció Cuadernos de Estudio y Cultura, publicada per l’ACEC.

Galeria fotogràfica

AGENDA D'ACTIVITATS

Taller de literatura i psicoanàlisi: La creació literària i el concepte d'autor >

Tercera sessió del taller, de periodicitat mensual, amb la participació d'Antonio Colom i Alejandro Gómez-Franco. Dijous, 26 de juny de 2008, a les 20 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

consulti properes activitats

 

 

al sumari
   
   

Moren la traductora Matilde Zagalsky i el poeta Antonio Matea Calderón

 
Matilde Zagalsky
F: El País

L’escriptora argentina i Sòcia d’Honor de l’ACEC Matilde Zagalsky, més coneguda com Matilde Horne, el nom que utilitzava per signar les seves traduccions, va morir el passat dimarts, 10 de juny, en una residència assistida d’Eivissa, a l’edat de 94 anys. L’autora, coneguda sobretot per la seva traducció al castellà de la trilogia d’El Senyor dels Anells, de J.R. Tolkien (per la qual, per cert, va mantenir una forta disputa pels seus drets d’autor amb l’editorial), es va establir a Barcelona l’any 1978, fugint de la dictadura militar argentina, i va començar a treballar per l’editorial Minotauro. Va traduir autors com Doris Lessing, Angela Carter, Stanislaw Lem, Ray Bradbury i Ursula K. Le Guin.

 
Antonio Matea
F: La Verdad

Una altra mort que s’ha de lamentar és la del poeta i soci de l’ACEC Antonio Matea Calderón, que  va morir la matinada del passat 14 de maig, a l’edat de 77 anys, a Cerdanyola del Vallès, ciutat on vivia des de feia molts anys. Matea, considerat un poeta clàssic, deixeble d’Antonio Machado i León de Felipe, és autor d’una cinquantena de llibres de poesia, a més de novel·lista i articulista en diferents publicacions. La seva obra ha estat traduïda al francès, l’anglès, l’italià i el suec i, entre els seus llibres, cal destacar: Soneto en gris mayor; Andanzas y desventuras del llamado Raspa de las Santanas; Cartas a Emilio Nuñez del Hoyo; Desterrado; Formulario; Íbamos por la tierra; Dios; Distintas formas de morir; Oscuras ediciones; i Memorias de la muerte, aquest darrer publicat el 2008.

 
al sumari
   
   

Neix l’Observatori Iberoamericà del Dret d’Autor

L’ODAI analitzarà la situació de la propietat intel·lectual a Amèrica Llatina, Espanya i Portugal

L’objectiu del nou Obervatori (ODAI), presentat a Madrid el passat 9 de juny, és generar, analitzar i compartir informació en tots els temes polítics, culturals, econòmics, jurídics i socials relacionats amb el dret d’autor. A més, pretén també provocar la reflexió i avaluar les polítiques públiques al voltant del dret dels creadors, la creativitat, les noves tecnologies o les indústries culturals.

L’ODAI, que es va donar a conèixer en el marc de la passada Fira del Llibre de Bogotà, celebrada del 23 d’abril al 5 de maig de 2008, està constituït pel Centro Regional par el Fomento del Libro a Amèrica Llatina, El Carib, Espanya i Portugal (CERLALC) i la Fundació Autor de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).

Aquest instrument, amb seu a Bogotà, també vol obrir-se a la societat civil, la comunitat creativa, les empreses, els usuaris i els governs. Segons els seus creadors, vol ser un lloc on promoure l’intercanvi d’experiències, de plans d’acció i d’estratègies que contribueixin a la millora de les condicions dels autors i artistes iberoamericans i a la generació i enfortiment de les indústries culturals en aquests països.

L’ODAI té, entre els seus objectius més específics, una tasca d’informació (normativa, tractats internacionals, estudis, aliances estratègiques, programes d’estímul a la creativitat i polítiques de seguretat social), però també té una feina de seguiment (participació dels autors en la legislació, protecció, sentències judicials, etc.) i de posar en funcionament diverses iniciatives.

 
al sumari
   
   

CEDRO premia els treballs escolars respectuosos amb els drets d’autor

El concurs “Si eres original, eres de libro” s’emmarca dins el programa educatiu del Centro Español de Derechos Reprográficos “Es de libro”

 
Foto de grup dels guanyadors del premi, amb el president de CEDRO
F:F. Moreno

El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) va lliurar, el passat 29 de maig, a la Casa d’Amèrica de Madrid, els premis als nou grups guanyadors del concurs nacional de treballs escolars “Si eres original, eres de libro”, en el marc del programa educatiu de CEDRO “Es de libro”. L’objectiu d’aquest programa és difondre a les aules la importància de la creació i de la figura de l’autor, així com la necessitat de respectar els drets d’autor. Per això, el concurs proposa l’elaboració de treballs d’investigació originals, realitzats per estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, sobre un tema del seu interès, però sempre respectant tots els principis de propietat intel·lectual i mostrant l’originalitat en la presentació de les idees, sense plagis ni còpies.

Els 24 guanyadors, seleccionats entre 494 participants, van rebre un xec de 120 euros per a l’adquisició de llibres i un ordinador portàtil. Per la seva part, els 9 professors que han coordinat els diferents treballs guanyadors van rebre un xec de 200 euros per a llibres i un ordinador portàtil també. Pel que fa als centres escolars guanyadors, se’ls va premiar amb 1.000 euros per a la dotació de llibres de la seva biblioteca. Un jurat format pel filòsof Javier Sádaba, els escriptors Carme Riera i Juan Cruz Iguerabide, la catedràtica Margarita Prado, l’economista Ramón Tamames i el president de CEDRO, Juan Mollá va decidir les obres guanyadores, que es publicaran al web www.esdelibro.es.

Mollà va felicitar a tots els guanyadors i va ressaltar que amb “Es de libro” s’ha contribuït a que es coneguin millor i s’apreciïn més els múltiples esforços que hi ha darrera l’elaboració d’un llibre i per aconseguir que arribi a mans del lector.


 
al sumari
   
   

L’ACEC acull la presentació del llibre ‘Antología de poesía mexicana de hoy’, de Mario Campaña

 
Ana Maria Moix, Gloria Gervitz, Janette Clarión i Mario Campaña
F:Carme Esteve

L’Aula dels Escriptors de l’Ateneu Barcelonès va acollir, el passat dilluns 2 de juny, la presentació de l’Antología de poesía mexicana de hoy, del poeta equatorià Mario Campaña. Ana Maria Moix, directora de l’Editorial Bruguera, que ha publicat l’obra dins la sèrie d’antologies hispanoamericanes, va presentar el llibre, acompanyada de Campaña. Van participar també a l’acte, llegint alguns dels seus poemes inclosos a l’antologia, Janette Clarión i Gloria Gervitz, que va venir de París expressament per assistir-hi. La poeta mexicana Ana Franco Ortuño i els poetes Carlos Vitale i Rodolfo Häsler van ser els encarregats de llegir els poemes d’alguns dels autors seleccionats a l’obra.

Antología de poesía mexicana de hoy reuneix des dels poemes dels autors mexicans nascuts a la dècada dels anys trenta, fins als dels poetes més joves d’avui. El volum inclou poetes tan reconeguts com l’esmentada Gloria Gervitz, Fabio Morábito, Gabriel Zaid o Alberto Blanco.

Poeta, antòleg i crític literari, Mario Campaña va néixer a Guayaquil (Equador) l’any 1959, però viu a Barcelona des de 1992. El 2007 va publicar l’obra Casa de luciérnagas. Antología de poetas hispanoamericanas de hoy. Altres llibres de l’autor són: Lugares (poesia, 2006); Aires de Ellicott City (poesia, 2006); Baudelaire. Juego sin triunfos (assaig biogràfic, 2006); Francisco de Quevedo, el hechizo del mundo (assaig biogràfic, 2003); Días largos y otros poemas (poesia, 2003), i Visiones de lo real en la poesía hispanoamericana (antologia, 2001).

Galeria fotogràfica


 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info