www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
El butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
 

núm. 22  /  5 de setembre de 2008

 

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>

L’ACEC i l’AELC presenten a l’ICUB un programa d’activitats per a reivindicar l’ofici de traduir

L’ACEC i l’AELC, després d’uns primers contactes molt positius amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), està dissenyant un programa d’activitats culturals i reivindicatives per a presentar a aquesta entitat depenent de l’Ajuntament de Barcelona, amb la intenció d’instaurar el 2009 com a Any de la Traducció Literària.

La iniciativa respon a la necessitat de revalorar professionalment i socialment el treball dels traductors literaris que, tot i la protecció que rep a la Llei de Propietat Intel·lectual, registra un empitjorament objectiu de les seves condicions contractuals i una invisibilitat creixent. A més, aquesta situació alarmant de la professió resulta incompatible amb el nivell i prestigi que culturalment i econòmicament ha de seguir assumint en tot el món hispànic la indústria editorial catalana.

En el programa que es presentarà a l’ICUB figura una proposta de col·laboracions estretes per a garantir la presència dels traductors literaris en les programacions culturals habituals de l’Institut municipal: la Setmana Negra, la Setmana de la poesia, el Saló del Còmic, les programacions culturals de les biblioteques municipals, etc, així com un ambiciós programa de promoció i d’activitats, que es realitzarien gràcies als patrocinadors de les associacions d’escriptors.

L’ACEC es mostra esperançada en que aquesta iniciativa, complementada amb l’acord amb el Gremi d’Editors per a actualitzar els contractes-marc, generi una la millora i la dignificació del treball dels traductors literaris.

AGENDA D'ACTIVITATS

Encontres 080. Poesia existencial >

Amb la participació de Concha García i Esther Zarraluki. Modera: Albert Tugues. Dijous, 18 de setembre, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Maniobras diversas' >

Presentació del llibre d'Andrés González Castro, Premi Miguel Hernández per a menors de 35 anys, a càrrec de José Ángel Cilleruelo i Andrés González. Dilluns, 22 de setembre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

'Poesia completa de Joan Salvat-Papasseit' >

Presentació del llibre editat i traduït per Jordi Virallonga, a càrrec de Jordi Llavina, José Ramón Ortega, Jaume Subirana i Jordi Virallonga. Dilluns, 29 de setembre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació de les Jornades, a càrrec de Montserrat Conill, presidenta de l'ACEC. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Conferència inaugural, a càrrec de Francisco Brines. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Francisco Brines, David Castillo, Cèlia Sànchez-Mústich i Osías Stutman. Dilluns, 6 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació de les edicions poètiques de Pre-textos, a càrrec de Manuel Borràs. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 18.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Poesia i música. Ponències de Ramón Andrés i Suso de Toro. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Edgardo Dobry, Vinyet Panyella, Raimon i Felipe Sérvulo. Dimarts, 7 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Poesia a la blogosfera, a càrrec de José Ángel Cilleruelo. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 18.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Els poetes i l'imaginari col·lectiu. Ponències de Rodolfo Häsler i Juan Antonio Masoliver Ródenas. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 19 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: Teresa Colom, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Gabriel Planella i Gustavo Vegga. Dimecres, 8 d'octubre de 2008, a les 20.15 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Presentació del número 30 de Cuadernos de Estudio y Cultura. Dijous, 9 d'octubre de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

VIII Jornades Poètiques de l'ACEC >

Lectura de poemes: María Victoria Atencia, Antonio Colinas, Joaquim Horta, Chantal Maillard, Manuel Rivas i Pere Rovira. Dijous, 9 d'octubre de 2008, a les 20 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

consulti properes activitats

al sumari
 
 

L’ACEC reprèn la seva activitat cultural

 
Imatge d'una de les activitats de l'ACEC del passat mes de maig
F:Carme Esteve

La programació cultural de l’ACEC torna amb força després de les vacances d’estiu i ofereix durant els propers mesos un munt d’activitats, el plat fort de les quals seran les VIII Jornades Poètiques, que se celebraran entre el 6 i el 9 d’octubre.

El mes de setembre l’encetarà el cicle “Encontres 080”, dijous dia 18, amb una sessió centrada en la poesia existencial. Hi participaran Concha García, Esther Zarraluki i Albert Tugues, coordinador del cicle.

El 22 de setembre, es farà la presentació de l’obra Maniobras diversas, d’Andrés González Castro, guanyadora del Premi Miguel Hernández per a menors de 35 anys. L’autor i José Ángel Cilleruelo seran els encarregats de presentar el llibre.

Dilluns 29 de setembre, l’ACEC oferirà la presentació d’un altre llibre: la Poesía completa de Joan Salvat-Papasseit, editat i traduït per Jordi Virallonga, que estarà present a l’acte, juntament amb Jordi Llavina, José Ramón Ortega i Jaume Subirana. 

Aquests tres actes se celebraran a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès i començaran a les 19.30 hores.

L’octubre serà un mes important pel que fa a activitat cultural, ja que se celebrarà, entre el 6 i el 9, a l’Aula Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès, la vuitena edició de les Jornades Poètiques, l’acte més destacat de tota la programació anual de l’ACEC. Les Jornades acolliran la lectura de versos i les reflexions d’una destacada representació de poetes. Els dos eixos de les Jornades d’enguany seran l’imaginari col·lectiu dels poetes i la relació entre poesia i música.

Consulteu la programació de les VIII Jornades Poètiques a El Quinzenal número 21

al sumari
 
 

Els socis de l’ACEC poden sol·licitar una beca per a l’Escola d’Escriptura

Els socis de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya poden sol·licitar, fins el 14 de setembre, una beca per a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. L’ACEC sortejarà entre tots els sol·licitants un total de 190 hores becades per al programa 2008/09 de l’Escola, que presenta una cinquantena de cursos organitzats en quatre àrees: escriptura, oficis d’edició, literatura i humanitats, així com el cicle de conferències “Amb veu pròpia”.

Les persones interessades poden trametre la seva sol·licitud mitjançant un correu electrònic a info@acec.cat, indicant el seu nom i el seu número d’associat. El sorteig tindrà lloc el 17 de setembre a les 20 hores, i hi quedaran excloses les persones que no s’hi presentin, encara que hagin cursat la sol·licitud.

Consulteu El Quinzenal núm. 1, on apareix la informació del sorteig de l’any passat.

al sumari
 
 

CEDRO té més de 13.000 autors associats

CEDRO compta amb 14.523 socis, 13.133 dels quals són autors i 1.390 editors, segons les dades publicades per l’entitat. A més, també representa a Espanya a autors d’altres 28 països. CEDRO gestiona i defensa col·lectivament les obres publicades tant d’escriptors, editors, traductors i periodistes. Els socis d’aquesta entitat tenen garantits els drets econòmics anuals que corresponen a determinats usos de les seves obres, com és el cas de la fotocòpia. Per altra banda, també poden beneficiar-se de prestacions addicionals com les que corresponen a l’àmbit sociosanitari.

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), de la mateixa manera que les altres set associacions presents a CEDRO, representa els seus socis a la Junta Directiva de CEDRO i, des d’aquest òrgan, participa en el govern de l’entitat, determinant amb les seves decisions unes línies d’actuació que són les que després du a la pràctica la direcció general. Per altra banda, una altra de les tasques de l’ACEC és vertebrar la relació de CEDRO amb els seus socis autors, així com tramitar i sol·licitar la concessió d’ajudes o serveis assistencials per als socis que ho necessitin. L’objectiu primordial de l’ACEC i de CEDRO és el mateix: defensar la propietat intel·lectual i protegir els drets morals i patrimonials dels autors associats.

 

al sumari
   
   

La sala Canuda de l’Ateneu Barcelonès ja llueix la pintura mural d’“El Vigatà”

L’obra, desapareguda fins ara, es va trobar sota un dibuix de l’escut de Barcelona del sostre de la sala

L'obra restaurada té una escena central que representa una al·legoria de com el temps recupera la veritat, envoltada de representacions d'àngels
Foto: Carme Eesteve

La Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès s’inaugurarà el proper 20 d’octubre, un cop acabats els últims detalls de la segona fase de rehabilitació, que correspon a la restauració de tota l’escala noble i l’adequació de l’àmbit de la sala Canuda. Va ser durant els treballs realitzats en aquest espai que, el mes de gener, es va descobrir, a l’anomenada Sala de l’Escut, una pintura mural, que havia quedat oculta per un sostre fals, pertanyent a l’obra del darrer gran pintor barroc de l’escena catalana, Francesc Pla, “El Vigatà”.

Francesc Pla va pintar els sostres de la planta noble del Palau Savassona cap al darrer terç del segle XVIII. Estava documentat que havia realitzat cinc grans murals, de caire mitològic, però fins aquesta descoberta, només se n’havien pogut identificar quatre. Un d’ells, el de dimensions més grans, també es troba a la mateixa sala, però la importància d’aquesta última troballa és que completa l’obra que va realitzar l’artista i permet recuperar amb èxit aquests frescos de gran valor patrimonial.

“La restauració d’aquesta pintura ha estat el treball més complicat d’aquesta segona fase del projecte”, comenta el director de la Biblioteca, Ferran Burguillos, “ja que estava ocultat sota un escut de Barcelona i s’ha hagut d’eliminar la pintura de l’escut i recuperar el mural”. L’encarregada d’aquesta minuciosa tasca ha estat l’empresa Policromia, amb la restauradora Cristina Martí al capdavant dels treballs. D’aquesta manera, l’Ateneu Barcelonès gaudeix d’un tresor més: una pintura de principis del segle XVIII, amb una escena central que representa l’al·legoria de Cronos que despulla la veritat, emmarcada amb una sanefa amb motius arquitectònics i envoltada d’uns àngels que representen les arts liberals.

La recuperació d’aquesta pintura és el punt culminant de la rehabilitació d’una de les biblioteques més importants de Catalunya, que alberga al voltant dels 300.000 documents, a més d'importants col·leccions periodístiques i un arxiu que compendia bona part de la cultura catalana moderna. La sala Canuda, antic saló de ball del Palau i sala d'actes de l'Ateneu fins la dècada del 1960, “serà el centre de l'activitat moderna de la Biblioteca”, segons Burguillo. En aquest àmbit s'emplaçarà la Biblioteca d'autoservei, amb un fons de 24.000 volums d'accés obert, ordenat temàticament, que contindrà l'oferta més viva de les adquisicions de la Biblioteca. A més, hi haurà l'espai de lectura de premsa i revistes, una zona multimèdia i la zona de consulta de catàlegs, novetats i obres de referència. En aquest nou àmbit també s'anirà ampliant la secció de mediateca i fonoteca.

Recuperació d’altres tresors

Un altre dels treballs que s’estan duent a terme a la Biblioteca de l’Ateneu és la recuperació i catalogació retrospectiva dels fons. S’ha identificat fins al moment un fons de més de vuit-cents manuscrits, dels quals només cinquanta-dos apareixien al Catàleg de manuscrits de l’Ateneu, de Jaume Massó i Torrents (1902), en el qual es basava fins ara el recompte del patrimoni documental l'Ateneu. Des d'ara, una part dels manuscrits ja es poden consultar gratuïtament en format digitalitzat, a través de la Memòria Digital de Catalunya. “Ara per ara, ja s’hi pot consultar, a banda del Cançoner, una part del fons del Consolat de Mar, d’entre el qual hi ha el manuscrit més antic que conservem, que data del 1388 i el tercer llibre d’actes del Col·legi d’Apotecaris de Barcelona (S. XVI), així com algunes còpies manuscrites d’obres de teatre de Frederic Soler, “Pitarra”, Adrià Gual, Rossend Arús o Folch i Torres, entre d’altres, provinents principalment del fons de teatre del crític Oriol Martí, donat per la seva vídua a l’Ateneu”, explica el director de la Biblioteca.


 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info