www.acec-web.org
números publicats
hemeroteca
butlletí de l'ACEC
inici >

< suBscriu-te

versión en castellano >
  núm. 7  /  11 de gener de 2008  

S
U
M
A
R
I

Diàriament, l'ACEC envia per correu electrònic els Titular(e)s Digital(e)s als associats inscrits, amb l'última informació de l'agenda d'activitats i enllaços a notícies culturals, especialment de temàtica literària, aparegudes als principals mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
subscriure-s'hi>


Torna l'activitat cultural a l'ACEC

Imatge d'un dels actes celebrats recentment a l'Aula d'Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

Després de les vacances de Nadal, l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) reprén les activitats culturals amb una agenda amb diferents d'iniciatives. La primera serà dijous 24 de gener amb una taula rodona sobre la Psicoanàlisi i l'Escriptura, que comptarà amb la participació dels autors Dante Bertini, Imma Monsó, Isabel Núñez i que serà moderada per Manuel Baldiz, membre de l' Associació Catalana per a la Clínica i l'Ensenyament de la Psicoanàlisi (ACCEP).

El següent acte organitzat per l'ACEC tindrà lloc l'endemà, 25 de gener. En aquesta ocasió es realitzarà la presentació del lllibre Vida de perros (E ditorial Buscarini, 2007), una antologia de poemes sobre gossos que recull els versos de més d'un centenar de poetes, des del Premi Nobel José Saramago, fins Antonio Gala, Luis Alberto de Cuenca, Luis Antonio de Villena o Francisco Brines, entre d'altres. La selecció i el pròleg de l'obra han estat a càrrec de Diego Marín. L'acte serà presentat pel poeta José Corredor-Matheos.

El mes de febrer s'obrirà amb la presentació, el dia 5 a les 19.30 hores, de l'edició de Maria Àngels Cabré de l'obra de Francisco de Quevedo Migajas silenciosas . L'acte   serà presentat per la mateixa Cabré i el poeta i professor José María Micó.

La presentació de Talking heads "esperpentàcle poètic", de Juan Carlos Elijas, tanca el capítol inicial d'actes culturals de l'ACEC d'aquest inici d'any. El poemari d'Elijas ha estat il·lustrat amb aquarel·les de Lipe Pidal i editat per Silva Editorial . La sessió tindrà lloc l'11 de febrer i comptarà amb la presència de l'autor de l'obra.

Tots els actes se celebraran a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès i comencen a les 19.30 hores.

AGENDA D'ACTIVITATS

Seminari amb Flavia Company >

L'escriptora catalanoargentina impartirà un seminari, juntament amb Noemí Acedo, Nora Almada, Eva Gutiérrez i Meri Torras. Dimarts, 15 de gener de 2008, a les 16 hores, a l'Aula Josep Maria de Sagarra de l'Ateneu Barcelonès.

Psicoanàlisi i escriptura >

Taula rodona amb la participació de Dante Bertini, Imma Monsó, Isabel Núñez. Moderador: Manuel Baldiz (ACCEP). Dijous, 24 de gener de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

Vida de perros >

Presentació a càrrec de José Corredor Matheos del recull de poemes de diversos escriptors dedicats als seus gossos. Selecció i pròleg de Diego Marín. Divendres, 25 de gener de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

Migajas sentenciosas >

Presentació de l'edició de
Ma. Ángeles Cabré de l'obra de
Francisco Quevedo. Dimarts, 5 de febrer de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

Talking heads
"esperpentàcle poètic"
>

Presentació del llibre de Juan Carlos Elijas. Dilluns, 11 de febrer de 2008, a les 19.30 hores, a l'Aula dels Escriptors de l'Ateneu Barcelonès

 

consulti properes activitats

 

 

 

al sumari
   
   

L'ACEC, l'AELC i el Gremi d'Editors coincideixen en l'interès d'un Tribunal d'Arbitratge

Les negociacions obertes per l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana amb el Gremi d'Editors de Catalunya segueixen en un clima d'entesa i ja s'han fixat noves trobades que se celebraran a començament de febrer.

Ambues parts han coincidit en l'accentuat interès per consensuar un Tribunal d'Arbitratge més ràpid, econòmic i jurídicament expert en propietat intel·lectual en relació amb els tribunals de la Justícia ordinària. En cas que es pugui mantenir l'actual sintonia entre les dues parts, la figura del Tribunal d'Arbitratge podria incorporar-se com a juridiscció voluntària acceptada per autors i editors al model de contracte d'edició, en el qual precisament s'està treballant la seva actualització.

Sota l'assessoria jurífica del lletrat Mario Sepúlveda, que també representa l'AELC, la comissió negociadora de l'ACEC està integrada actualment pel secretari general, José Luis Giménez-Frontín, i el secretari de la Comissió de Drets, Antonio Tello.

 
al sumari
   
   

Mor Josep Ribera-Florit

 
J.Ribera Florit
Foto: Dep. Filologia Semítica UB
 

Nascut a Barcelona el 13 d’octubre de 1935, va morir a Sant Cugat del Vallès, on residia, el passat 24 de desembre de 2007. Era catedràtic, ja jubilat, d’hebreu i arameu a la Universitat de Barcelona, on va exercir la docència durant quaranta anys i de la qual va ser nomenat Professor Emèrit. Havia rebut el carnet de soci número 367 de l’ACEC.

Entre les seves principals obres estan el Targum de Isaías (1998), el Targum de Jeremías (1992) i el Targum de Ezequiel (2004), primeres traduccions fetes directament de l’original arameu al castellà, amb estudis crítics i notes. Va escriure tres manuals de gramàtica de la llengua aramea, textos sobre la literatura jueva antiga i rabínica, i sobre el judaisme medieval. La seva última obra, propera a aparèixer amb caràcter pòstum, és una traducció directa de l’hebreu al català del diwan poètic de Meshulam de Piera, un poeta gironí del segle XIII.

Com a editor va ser el creador i director d’"Estudios de Filología Semítica" (col·lecció de textos escrits en llengua aramea o siríaca, de caràcter gramatical o lèxic); i de la  "Biblioteca Judaico-Catalana" (escrita només en català i dedicada al món medieval català). Va ser el centre d’atenció del tercer congrés per a l’Estudi dels Jueus en Territoris de Llengua Catalana, on va rebre un homenatge.

Estava casat amb la també escriptora Esther Bartolomé-Pons, que va ser la seva col·laboradora en diverses ocasions.

 
al sumari
   
   

‘El Butlletí 72’ publica un dossier sobre la còpia privada

 

El número 72 d’El Butlletí de l’ACEC incorpora un complet dossier sobre la compensació per còpia privada, que entrarà en vigor en les properes setmanes amb l’ordre ministerial proposada el passat mes de desembre. El dossier centra la informació en explicar el complexe procès dels gravàmens i com afecta als autors i editors, que són els col·lectius que han sortit més perjudicats en la negociació.

El butlletí responent, en aquest sentit, a la seva nova línia de centrar els seus continguts en reportatges i dossiers de major trascendència tècnica i professional, aborda també el copyleft, amb l’objectiu d’informar d’aquesta tendència i qüestionar el fals concepte de la “cultura lliure”. La publicació també entrevista els guanyadors del X Premi Ángel Crespo de Traducció, Bozena Zaboklicka i Francesc Miravitlles.

En els propers dies, els associats rebran el seu exemplar en els seus domicilis.

El Butlletí de l'ACEC número 72:

 
al sumari
   
   

La compensació per còpia privada, un dret que se li qüestiona a l’autor

per Juan Mollá
President de CEDRO

 
Juan Mollá
Foto:Fernando Moreno

Un dels drets de propietat intel·lectual dels creadors, el de rebre una compensació per la còpia privada de les seves obres, està sent qüestionat socialment i políticament en els últims mesos. És prioritari que tots els afectats demanin públicament que es respecti aquest legítim dret que suposa més del 90% de les quantitats que CEDRO distribueix cada any en els repartiments individuals als titulars de drets i centenars d’accions d’assistència, promoció i formació que du a terme la nostra entitat, de les quals se’n beneficia el sector del llibre.

Dos han estat els esdeveniments que han creat una alarma social injusta i innecessària en l’últim mes en contra d’aquesta compensació. Els arguments utilitzats per part de la indústria tecnològica, alguns internautes i, fins i tot, per certs polítics que fregaven la demagògia. Per una banda, el passat 11 de desembre el Senat va aprovar una esmena d’Entesa Catalana a l’anomenada Llei de la Societat de la Informació per a la supressió de la compensació per als creadors per la còpia privada de les seves obres. Finalment, el 20 de desembre el Congrés dels Diputats la va rebutjar. Van votar a favor del manteniment de la compensació el PSOE, IU, CiU i la Chunta Aragonesista.

Per altra banda, el Govern va fer públic el 19 de desembre l’esborrany de l’ordre ministerial que establirà els equips i suports que han de generar la compensació per còpia privada, i les tarifes corresponents. Les tarifes per als equips de reprografia suposen una reducció mitjana del 25% respecte les actuals, a causa sobretot del descens de la tarifa dels equips multifuncionals (impressió, fotocòpia i escàner). L’esborrany no inclou entre els nous aparells subjectes al cànon les impressores, tot i que sí inclou els telèfons mòbils i les memòries USB. CEDRO ja ha presentat davant els ministeris implicats escrits d’al·legacions a aquest esborrany. Tot i aquesta reducció, gràcies a la intervenció en els últims mesos del Ministeri de Cultura, que ha donat suport a la nostra entitat, i gràcies sobretot al suport d’autors i editors, s’ha aconseguit evitar la dràstica reducció de les tarifes que proposava la indústria tecnològica.

 
al sumari
   
   

Els drets d'autor, un dels temes a tractar en el 28è Congrés de la Unió Internacional d'Editors 2008

L'agenda del 28è Congrés de la Unió Internacional d'Editors, que se celebrarà entre els dies 12 i 15 de maig del 2008 a Seül (Corea), tractarà diversos assumptes relacionats amb els drets d'autor. El programa inclou capítols que abordaran aquesta qüestió en les conferències Drets de traducció, de Young-yul Park, que es farà el dia 12 de maig; Relació Autor-Editor, de Yoshinobu Noma, el mateix dia 12; Coordinació d'interessos en la Propietat Intel·lectual, que pronunciarà Yu Kanehara dimarts 13 de maig, i Propietat Intel·lectual i desafiaments d'Internet, a càrrec de Geoffrey Yu, dijous 15 de maig.

Aquestes jornades, que volen ser un punt de trobada entre els diferents sectors de la indústria editorial, també tractaran altres qüestions relacionades amb la pirateria, els diferents tipus d'edició, les noves tecnologies, les fires professionals, la formació professional i els estàndards bibliogràfics internacionals. Entre els diferents ponents que participaran en el Congrés, cal destacar la presència de l'escriptor Orhan Pamuk, Premi Nobel de Literatura 2006.

La 28ena edició del Congrés està convocada per la Unió Internacional d'Editors, entitat presidida per l'editora argentina Ana María Cabanellas, i que enguany té com a amfitriona l'Associació Coreana d'Editors (KPA).
 
al sumari
   
   

Commemoracions literàries del 2008

Aquest 2008 que tot just acaba de començar és un any ple de celebracions literàries com el centenari del naixement d’escriptors de reconeguda trajectòria com Mercè Rodoreda, Simone de Beauvoir, Cesare Pavese o Joao Guimaraes Rosa. Tots quatre seran recordats enguany als països que els van veure néixer amb actes commemoratius.

Grans actes per Rodoreda, Beauvoir i Pavese

 
Mercè Rodoreda
F: Avui

L’any 2008 es commemora el centenari del naixement de Mercè Rodoreda (Barcelona, 10 d’octubre de 1908 - Girona, 13 d’abril de 1983), considerada una de les escriptores més importants de la narrativa catalana contemporània i ben segur que la més internacional. Amb motiu d’aquesta efemèride, la Fundació Mercè Rodoreda, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Ramon Llull han organitzat l’Any Rodoreda, que propiciarà al llarg de tot l’any la publicació de les obres completes de l’autora, així com l’organització d’una trobada d’experts en la seva obra a Nova York i unes jornades acadèmiques a la Universitat París IV, entre d’altres iniciatives. Aquesta celebració, oberta l’octubre pasat, ha portat també la representació de La plaça del diamant.

 
Simone de Beauvoir
F: EFE

França festeja enguany el naixement de l’assagista Simone de Beauvoir (París, 9 de gener de 1908 - 14 de abril de 1986), icona del feminisme i una de les filòsofes de major prestigi del segle XX. Un col·loqui internacional que ha reunit aquesta setmana, durant tres dies, intel·lectuals i biògrafs d’arreu, l’estrena de diversos documentals i noves biografies i reedicions de l’autora d’El segon sexe per homenatjar durant tot l’any Beauvoir.

 
Cesare Pavese
F: Arxiu Città di Torino

I en la commemoració de centenaris d’enguany destaca, pel pes de la seva obra, el de Cesare Pavese (9 de setembre de 1908 – 27 d’agost de 1950), gran poeta i novel·lista italià creador del poema Vindrà la mort i tindrà els teus ulls i de l’obra La luna y las fogatas. Per celebrar aquesta efemèride, la ciutat que el va veure nèixer va organitzar l’estiu passat la mostra “Cesare Pavese e la sua Torino”.

 

Altres celebracions

El 2008 també és l’any d’altres celebracions, amb potser una repercussió social menor. És el cas del centenari del naixement del cronista de Barcelona, el periodista i escriptor Andreu Avel·lí Artís i Tomàs, més conegut com  'Sempronio' (12 de juny de 1908 – 2 de juliol de 2006); el també centenari de l’autor de James Bond, Ian Fleming; els cent anys del naixement de l’escriptor brasiler Joao Guimaraes Rosa (27 de juliol de 1908 – 19 de novembre de 1967); o els del primer gran escriptor negre dels EUA, Richard Wright (4 de setembre de 1908 – 28 de novembre de 1960).

També el 2008 es commemoren els cinquanta anys de la mort de la poeta Maria Antònia Salvà (29 de gener de 1958); i els de la mort del Premi Nobel de Literatura Juan Ramón Jiménez (29 de maig de 1958). En el cas de Jiménez, el  Comitè Organitzador per a la Commemoració del Trieni Zenobia-JRJ 2006-2008 convoca des de fa dos anys diferents activitats per ressaltar la seva figura i la de la seva dona.
 
al sumari
   
 

 

ACEC - Canuda, 6, 5è, 08002 Barcelona
Tel. 93 318 87 48 - Fax 93 302 78 18
secretaria: secretaria@acec-web.org
redacció: redaccio@hydramedia.info