Dimarts, 25 de juny de 2024Castellano  


Presentació (amb màscara de gas) de 'Barcelona no existeix', la nova novel·la de David Castillo
A. T.24/3/2014Robert Ramos (www.nuvol.com) (Foto:Robert Ramos (www.nuvol.com))
 
Això va succeir en una llibreria, Casa del Llibre, durant la presentació de la novel·la, Barcelona no Existeix, de David Castillo (Ed. Empúries).
Va passar després de la presentació que va fer Josep Lluch. Va passar més tard, després que l'autor ens parlés de la novel·la pulp, d'aquestes novel·les populars de quiosc i les pel · lícules de l'oest, després d'esmentar la solitud dels poetes marginals, com Pere Marcilla (el títol, Barcelona no Existeix, procedeix d'un poema seu que encapçala la novel·la), o Xavier Sabater, recentment mort, la crisi de la societat actual , la corrupció de la política, les engrunes actuals dels diners públics per a la cultura , o el laberint de túnels de Barcelona, els vells carrers del Raval, les manifestacions dels indignats: aquí va citar la frase d'un diputat que es va treure el vestit i es va posar roba informal per barrejar-se amb els indignats de la plaça de Catalunya, i que després va comentar : "La diferència entre aquests indignats i nosaltres, els diputats, és que no sabem aixecar un campament com aquest".
Va succeir després, unes frases després de presentar Barcelona no Existeix, un artefacte literari entre la política - ficció, la novel·la negra i la ciència - ficció, llibre en què els gèneres es complementen: narrativa, poesia, assaig, periodisme, i l'acció transcorre l'any 2040, en una Barcelona en ruïnes, apocalíptica, una història de supervivència d'un vell periodista que ronda pels barris baixos i el submón de les clavegueres, i on els llibres abandonats ja no són recollits ni "pels drapaires del centre". Pel centre, on es mou el món adult , el poder , i per sota , a les xarxes subterrànies , en els túnels , on repten i conspiren els joves supervivents d'aquella Barcelona .
Però, com dèiem, el que va passar va venir després, quan l'autor ja ens havia parlat de les novel·les sentimentals de Corín Tellado i de les novel·les del oest de Marcial Lafuente Estefanía (a 5 pessetes l'exemplar ), de Silver Kane i González Ledesma, del cirberespacio de Neuromant, de William Gibson (un fragment d'aquesta novel·la encapçala Barcelona no Existeix) , de les visions apocalíptiques de JG Ballard, del còmic i la música rock, etc, i després de descobrir i saludar els assistents que identificava entre el públic, esmentant noms i oficis: un advocat d'anarquistes, un cantant, traductors, poetes, una amiga llatinista, crítics literaris, crítics d'art (Arnau Puig, que als seus vuitanta-sis anys va acompanyar a David Castillo en l'ascensió tragicòmica a la Sagrada Família, per l'escala, amb el vertigen d'aquest) . També ens va parlar de la parròquia de Sant Medir , on es reuneixen alguns voluntaris de la poesia per concedir el premi " Amadeu Oller" a poetes joves .

Va ser llavors quan va succeir. David Castillo va obrir la seva cartera i ens va mostrar l'objecte misteriós que portava dins: una màscara de gas, fabricada a l'antiga RD Alemanya, adquirida en un d'aquests viatges que no li agrada fer, va explicar. Una màscara de gas per a ciutadans, per a artistes i escriptors, una màscara de gas per a qualsevol individu que pretengui sobreviure a les males olors d'aquesta època i als insectes, un exèrcit d'insectes que devoren els llibres: "Tot un Exèrcit de petis insectes a els devorava pels marges. En una Altra època, els fumigava. Ara em preocupaven més aquelles petites bestioles que no pas la Majoria dels volums, sovint subratllats però que no recordava haver llegit", diu el protagonista de la novel·la. Sobreviure, doncs, a " la pesta " d'aquesta època, com va deixar escrit Albert Camus.
En resum : performance o presentació informal d'un llibre, amb màscara de gas inclosa, per si un dia Barcelona no Existeix.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2