Dimecres, 6 de juliol de 2022Castellano  


Cent anys del naixement d'Octavio Paz
LÍDIA PENELO31/3/2014(Foto:)
 
Amb motiu del centenari del naixement d'Octavio Paz (Ciutat de Mèxic 1914-1998) són molts els actes organitzats al voltant del món per recordar l'obra i figura d'aquest poeta, narrador, assagista, traductor, editor i gran impulsor de les lletres mexicanes. La poesia d'Octavio Paz s'endinsa en els terrenys de l'erotisme, l'experimentació formal i la reflexió sobre el destí de l'home. A més, aquest Premi Nobel de Literatura es va mantenir sempre en el centre de la discussió artística, política i social del seu país.

Per homenatjar aquest poeta d'enorme intel·ligència, d'aparent calma, minuciós, anhel de llibertat poètica, i de llibertat política, enamorat de l'amor i l'erotisme que impulsa la sexualitat, res millor que recuperar alguns dels seus llibres, com Libertad bajo palabra, sobre el qual Juan Cruz en un article dedicat a Paz i publicat a El País el passat dissabte 29 de març va indicar que "el rampell surrealista que va compartir, aquí combinat amb la intel·ligència, per fer poesia es necessita intuïció i cabreig, imatge".
El ogro filantrópico, La llama doble, Conjunciones y disjunciones, són altres dels títols destacats del corpus literari de Paz.

Octavio Paz és un dels mexicans més universals de manera que el país dedica una àmplia sèrie d'activitats a recordar la seva figura. 

Els homenatges oficials van començar el passat 20 de març al Congrés mexicà amb una sessió solemne en què la seva vídua, Marie Jose Tremini, va rebre una medalla commemorativa. També es va presentar un segell commemoratiu del centenari, així com un bitllet de loteria que es va jugar el passat 28 de març.
La reflexió sobre la figura del nobel de literatura el 1990 va ser un altre dels aspectes que es va destacar amb xerrades i ponències, especialment en la trobada intel·lectual Octavio Paz i el món del segle XXI, celebrades fa una setmana, en què van participar entre altres, Hugh Thomas, Tzvetan Todorov, Jean Meyer, Juan Goytisolo, o Héctor Aguilar Camín.

La relació de Paz amb la revolució mexicana, tema tractat per l'historiador i escriptor mexicà Enrique Krauze, amic del poeta, també és un dels temes més comentats en el centenari del seu naixement. Així com l'actitud crítica del Nobel davant els règims autoritaris i la seva posició que sempre va recolzar la llibertat, la democràcia i la universalitat .

No obstant això, els textos que va escriure Paz són els principals protagonistes dels homenatges, i l'efemèride ha promogut diverses publicacions. Per exemple  el Fons de Cultura Econòmica, l'editorial més gran a Amèrica Llatina, ha preparat la reedició de les obres completes del mexicà en 8 volums.

Destaca també una antologia compilada per l'editor Ricardo Cayuela i una "autobiografia falsa" en què el poeta Julio Hubard va utilitzar textos escrits per Paz per repassar la seva vida.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2