Dijous, 8 de juny de 2023Castellano  


Helena Villar Janeiro i Xesús Rábade Paredes presenten els seus nous llibres de poemes a Barcelona.
Pura Salceda21/5/2014(Foto:)
 

Remontar o río i Sobre ruínas, a l’ACEC.

El 16 de maig es van presentar a l’ACEC els llibres de poemes Sobre ruínas, de Xesús Rábade Paredes, i Remontar o río, d’Helena Villar Janeiro, que amb una consolidada obra, són dos dels noms més significatius en el panorama de les lletres gallegues contemporànies.

La presentació va córrer a càrrec de Manoel Carrete, president del Centro Galego de Barcelona, i Pura Salceda, secretària general de l’ACEC. Tant Rábade Paredes com Villar Janeiro van parlar de les seves respectives obres i dels llibres que es presentaven.

Remontar o río és un fermosíssim llibre, il.lustrat per Luz Darriba i confeccionat artesanament amb plecs continus com un acordió de sis metres que, un cop desplegat, escenifica el riu de poemes que integren l’obra. El llibre descriu un viatge real al llarg del Danubi que constitueix un periple emocional cap els orígens, tal i com insinua el títol, remuntant el riu de la vida. 

E desfás o camiño
para volver andar riba da folla
a sentir vida cando pisas morte
mentres buscas o río
atenazando os medos de perderte.

Sobre ruínas, premi Fervenzas Literarias al millor llibre de poemes en gallec del 2013, està escrit segons les paraules del propi autor, com una descripció dels efectes del pas de la vida sobre el propi poeta i al mateix temps, reflecteix la situació actual del país.

Percuro nas marxes. Busco
espazo onde escribirme
na lingua que ha durar mentres eu dure.
Só o pan e o leite gordo
e o relente da terra nos redimen

Xesús Rábade Paredes és membre de la promoció poètica de 1968 i va ser antologat a Os novísimos da poesía galega. Alguns llibres publicats per l’autor són: Xuntos cara o mañán (1969), O sangue na paisaxe (1979), No aló de nós (1981), Matria de sombra (1987), Poldros de música (1993), Os dedos do loureiro (2000), Os anos da memoria (2006), o Lugar do conto (2008). Rábade Paredes ha obtingut nombrosos premis i reconeixements com el Manoel Antonio, Galicia, Esquío o el González Garcés.

Helena Villar Janeiro, és poeta, assagista i narradora, i s’ha dedicat especialment a la literatura infantil i juvenil. Va ser presidenta de la Fundació Rosalía de Castro (2005-2012) i per tant, també membre del Plenari del Consello da Cultura Galega. Amb una obra molt extensa, alguns dels títols publicats en poesia per Villar Janeiro són Alalás (1972), Rosalía no espello (1985), Festa do corpo (1994), Álbum de fotos (1999), Nas hedras de Clepsidra (1999) o Pálpebra azul (2003).

Xesús Rábade Paredes i Helena Villar Janeiro han col.laborat en diversos projectes creatius i didàctics, com al col.lectiu poètic Cravo Fondo. Són pares de la també poetessa María do Cebreiro i del músic Abe Rádade. 
 Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2