Dissabte, 13 d'abril de 2024Castellano  


Presentació de ''El cine de pensamiento'' i ''Estética del ensayo'', de Josep Ma. Català Domènech
acec8/10/2014(Foto:JMC)
 

El cine de pensamiento reuneix un grup d'assajos sobre l'aliança del pensament i la imatge en moviment.La imatge en moviment va inaugurar un nou règim de representació visual. El seu naixement va implicar una retòrica audiovisual que va superar els límits del llenguatge cinematogràfic clàssic, afavorint el desenvolupament de formes de pensament inèdites. Aquest volum presenta una sèrie d'aproximacions a diferents facetes del fenomen cinematogràfic, de la pràctica de les avantguardes als cineastes relacionats amb l'assaig fílmic, com Herzog, Farocki o Rossellini, passant per l'anàlisi de territoris connectats amb la memòria o el cinema popular. Mitjançant aquests enfocaments, queden cobertes les diverses facetes del pensament cinematogràfic.

Estética del ensayo reflexiona sobre el film-assajo, un subproducte que ha estat incansablement generat des del segle de Montaigne, i que s'ha plasmat en aquests exercicis liminars d'escriptura com els diaris personals, els autoretrats, els exercicis epistolars, els diaris íntims, les autobiografies, els assajos. A partir d'una indagació en els dispositius retòrics propis de l'assaig literari, s'aprofundeix en la significació específica del cinema documental, en les característiques generals de la forma assajo i en la relació de les imatges amb el pensament. El volum inclou una anàlisi de les obres de cineastes que, per a l'autor, han estat especialment significatius.

Josep M. Català Domènech és Doctor en Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat de Barcelona i Master en Film Theory de la Sant Francisco State University de Califòrnia. Ha estat professor de la Facultat de Ciències de Comunicació de la Universitat Autònoma de Guadalajara (Mèxic) i instructor del Departament de Cinema de la Sant Francisco State University.
Ha estat realitzador a diversos canals de televisió nacionals i estrangers. Ha rebut diversos premis, i publicat Imagen, memoria y fascinación: notas sobre el documental en España (2001) (coedició), La puesta en imágenes: conceptos de dirección cinematográfica (2001), La imagen compleja (2006), La forma de lo real (2008) i La Imagen Interfaz (2010), entre d'altres.

Intervindran en la presentació: Román Gubern, catedràtic emèrit de la UAB, Joan Manuel Tresserras, comunicòleg i exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Elisabet Cap, professora del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, Josep M. Català, catedràtic de Comunicació Audiovisual de la UAB.

Dia 22 d'octubre a les 19,30
Llibreria La Central del Raval, Elisabets, 6
Barcelona   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2