Dilluns, 5 de juny de 2023Castellano  


L’ACEC organitza unes jornades de debat sobre l’excel·lència literària
20/1/2009


L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, amb el patrocini de CEDRO i la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, organitza, del 2 al 4 de febrer de 2009, unes jornades per a parlar sobre l’excel·lència literària.

“Qualsevol creador, i no només creador, sinó qualsevol persona, si vol fer les coses bé, s’ha d’enlairar, ha de ser excel·lent”, diu Valentí Gómez i Oliver, un dels coordinadors de les Jornades. Excel·lència, doncs, “no vol dir elitisme, sinó tenir uns principis, uns valors”. En aquest sentit, la trobada analitzarà també el fet que “la literatura, com altres manifestacions artístiques, viu un moment de molts canvis, en el qual la indústria i el rendiment econòmic són molt importants” i “fins a quin punt això afecta la creació literària i el procés expressiu de la literatura”, explica Miquel de Palol, coorganitzador de l’acte.

“L’humor com a dogma” serà el tema que encetarà les jornades, dilluns 2 de febrer, amb una taula rodona en la qual hi participaran Xavier Bru de Sala i Eduardo Mendoza per debatre sobre l’humor com a element invasiu en les arts discursives. “El que abans era un element de sàtira, s’ha convertit en humor que anestesia, que pot fins i tot arribar a ser reaccionari i no revolucionari”, segons Palol, moderador de la taula.

Eulàlia Lledó i León Febres Cordero seran els ponents de la segona sessió, dimarts 3 de febrer, que parlarà sobre l’autoria, la tradició i el plagi. Sobre la taula s’exposaran temes com ara en quina mesura l’autor copia o recupera d’altres autors, la manera de reinventar i modificar i la importància de la recepció a l’hora d’interpretar.

La tercera jornada, dimecres 4 de febrer, porta per títol “La construcció del cànon literari” i hi participaran Rafael Argullol i Lluís Maria Todó. “No hi ha un cànon absolut, sinó que es va modificant amb el pas del temps”, puntualitza Gómez i Oliver, que serà l’encarregat de moderar la taula rodona, i afegeix: “El cànon està al marge de les modes, és com un gran riu de la tradició, que fa surar les obres que són bones i perduraran i ofega les que no són prou bones”.

Les tres sessions es duran a terme a la sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Brcelonès, a les 19.30 hores.

Programa de les Jornades sobre l’excel·lència literària.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2