Dissabte, 10 de juny de 2023Castellano  


Tanca la llibreria Negra y Criminal
Albert Lladó3/9/2015(Foto:logo NyC)
 

Al desembre de 2002 naixia en la Barceloneta la llibreria especialitzada Negra i Criminal, amb Paco Camarasa al capdavant. Avui anuncia que tancarà les seves portes a l'octubre. Una pèssima notícia per al sector.

En un breu comunicat, que ara com ara només s'ha fet públic a la xarxa de "còmplices" de la llibreria, lamenten que han de abaixar persianes justament quan "la novel·la negra està de moda" i ocupa col·leccions d'importants editorials, grans superfícies, i fins i tot "gasolineres".

Són moltíssims els autors, nacionals i internacionals, que han passat per la casa: Alan Furst, Carlos Salem, Alexis Ravelo, Andrea Maria Schenkel, Asa Larsson, Benjamin Black, Börge Hellström o Camila Lackberg, entre uns altres.

Diuen els responsables de la llibreria que sen van contents, i agraeixen aquesta xarxa de clients que els han permès "resistir" els últims tres anys, malgrat que el mercat s'ha transformat enormement.

"Ja no som necessaris", afirmen. Alguna cosa amb el que no estan molt d'acord els fidels lectors que es desplaçaven a la Barceloneta perquè dos llibreters de raça (Paco i també Montse Clavé) els recomanessin les novetats editorials del gènere.

Però a què es refereixen amb negre? Els responsables de la llibreria acudien a la definició de Paco Ignacio Taibo II per explicar-se: "Una novel·la negra és aquella que té en el seu cor un fet criminal i que genera una recerca. El que ocorre és que una bona novel·la negra investiga una mica més que qui va matar o qui va cometre el delicte, investiga a la societat en la qual els fets es produeixen. Comença explicant un crim, i acaba explicant com és aquesta societat".

"Cal diferenciar entre la novel·la negra i policíaca. Per això, moltes vegades per englobar tot parlem de novel·la negra i criminal. Carmen Posadas no fa novel·la negra o Agatha Christie no és novel·la negra però sí policíaca. La novel·la policíaca com a joc, entreteniment i oblidar-te de determinades coses és una eina perfecta. La novel·la policíaca et fa entrar en el joc de l'autor i t'enganxa. Agafa la part xafardera que cadascun tenim. Esbrinar qui és l'assassí i jugar a aquest joc", explicava, en una entrevista en aquest diari, el mateix Paco Camarasa.

El que resulta indiscutible és que la llibreria ha estat un autèntic motor per difondre i promocionar el gènere. La seva col·laboració amb el BCNegra ha convertit el festival en un dels grans esdeveniments literaris de la ciutat. "Ens alegrem d'haver contribuït a posar el gènere que volem, el negrecriminal, on es mereix: en el millor lloc de qualsevol llibreria", sostenen.

Han estat, doncs, 13 anys que conclouen el 3 d'octubre. Encara hi ha temps per apropar-se al carrer de la sal número 5 per acomiadar-se d'un altre emblema de la ciutat que desapareix. Cada dissabte fins al tancament seguirà oferint els seus tradicionals musclos i el seu vi negre i durant tot el mes de setembre els qui s'apropin podran adquirir llibres de segona mà d'un fons de 4.000, a preus que van dels dos als cinc euros, a més de les últimes novetats.

Albert Lladó
La Vanguardia 2-9-15   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2