Dissabte, 15 de juny de 2024Castellano  


La Plataforma Seguir Creando expressa el seu optimisme respecte a les afirmacions realitzades per la Ministra en funcions, Fátima Bañez
Seguir Creando11/11/2016


La Plataforma Seguir Creando expressa el seu optimisme respecte a les afirmacions realitzades per la Ministra en funcions, Fátima Bañez, la passada setmana, en les quals anunciava la seva intenció de modificar la legislació perquè pugui compatibilitzar-se el cobrament del 100% de la pensió amb ingressos procedents d'activitats professionals. Això suposaria que les activitats culturals realitzades pels creadors i la percepció de drets d'autor (qualificats de "neutres" per la mateixa ministra) hauran de ser compatibles de manera completa una vegada que es modifiqui la legislació.

Arran de les manifestacions fetes públiques per la Ministra, s'han publicat informacions errònies sobre l'aplicació del Decreto Llei 5/2013 de jubilació activa. Segons aquestes informacions, només el desconeixement impedia que els creadors no s'acollissin a la norma que permet renunciar al 50% de la pensió i compatibilitzar-ho amb altres ingressos sense limitació. Respecte a això, volem deixar clar:

1. En efecte, el govern va aprovar en el seu moment el Reial decret Llei 5/2013, de "mesures per afavorir la continuïtat de la vida laboral dels treballadors de major edat i promoure l'envelliment actiu", en virtut del com es permet treballar als jubilats i compaginar-ho amb el cobrament de la pensió, però només quan els ingressos generats per aquesta activitat siguin inferiors al salari mínim interprofessional (9.172,80 euros a l'any). Si se supera aquest import, el creador pot renunciar al 50% de la seva pensió i percebre els ingressos que li corresponguin per la seva activitat cultural o els seus drets d'autor sense límits.

2. El problema radica que la gran majoria dels creadors, que perceben pensions entre els 600 i 800 euros després de cotitzar com a autònoms tota la seva vida, no poden permetre's renunciar al 50% al gener sense tenir la certesa que el seu treball creatiu va obtenir beneficis econòmics al llarg de l'any.

3. Renunciar al 50% de la pensió suposa ingressar entre 300 i 400 euros al mes sense que ningú garanteixi que amb els ingressos per les activitats assenyalades el creador cobreixi, en absolut, l'import al qual s'ha renunciat, la qual cosa suposa, per a la majoria, una pèrdua notable d'ingressos. Si a això s'afegeix l'obligatorietat de cotitzar com a autònoms, el grau de pèrdua es converteix en un autèntic abisme econòmic.

4. Són aquestes raons i no l'oblit o la ignorància (malgrat que el Ministeri d'Ocupació mai va comunicar aquesta possibilitat dels creadors afectats) les que porten al fet que siguin molt pocs els que s'hagin acollit al citat Decreto Llei. Només ho han fet aquells que tenen la certesa gairebé plena del volum d'ingressos que tindran al llarg de l'any i que aquests desbordaran l'import del SMI. Vaga dir que són molt pocs els professionals que reuneixen aquests requisits en un àmbit ple d'inseguretats i precarietats com el de la creació artística.

En tot cas, les manifestacions de la Ministra Bañez vénen a confirmar la voluntat de l'executiu per complir amb les recomanacions que va fer públiques la Defensora del Poble el passat mes d'agost i que subratllaven el contrasentit que suposava que avui hi hagués diversos autors privats de la seva pensió, multats i sancionats quan la voluntat de tots els partits polítics és caminar cap a la compatibilització.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2