Divendres, 29 de març de 2024



Castellano  


RADICAL.3: Lectures en Barataria (Crònica de la segona sessió)
Jaime D. Parra8/3/2018



(Foto:)
 

El passat 22 de febrer la Llibreria Barataria, del carrer Tamarit (núm. 99), de Barcelona, va realitzar la segona sessió del cicle de lectures poètiques RADICAL.3, que te lloc el dijous últim o penúltim de cada mes, de 7 a 8 de la tarda. La programació, que inclou tres autors per sessió, tanca amb aquest el primer trimestre i es prepara per obrir el segon. Amb això, es pretén fer passar pel local als principals poetes en vers o en prosa de Catalunya, en qualsevol de les seves llengües, i es mostra com una opció oberta contra les barreres d'edat, sexe, color o pensament. La finalitat és mantenir viu l'interès per la lectura poètica i els actes col·lectius de la ciutat, que en això ha estat un exemple, i fer més gran la poesia. L'elecció de la Llibreria Barataria, d'arrel cervantina, és també intencionada, doncs significa una aposta per la imaginació, per la il·lusió, per la utopia, com un símbol.

 

La sessió primera, de gener, va estar coberta amb les lectures de Neus Aguado, Júlia Bel i Gustavo Vega, i d'ella ja es va publicar una crònica en el web de l'ACEC. Aquesta segona ha estat representada per les lectures de Concha García, Carmen Borja i José María Micó, amb la participació de l'esposa d'aquest, també component del grup MartayMicó. En tots dos casos, va resultar excel·lent la qualitat dels textos dels autors i la resposta calorosa del públic, sorprenent als mateixos organitzadors i als propietaris de la llibreria. En aquesta segona sessió hem explicat també amb la presència de diversos noms coneguts, entre ells, Aurelio Major, Marina Oroza, Albert Tugues, Santiago Martínez, Gustavo Vega, José Florencio Martínez, Goya Gutiérrez, Marta Boldú, Corina Oproae, Lena Torre, Carles Molins, Silvia Rins, Mayte Jou, José Sánchez "Sanova", Visitación García, Man Costas, Charo Mur, Carme Jounou, i, per descomptat, Carola Moreno amb els seus: Joan, Adrià, Júlia, i públic variat, que va aportar calor, vivacitat i emoció a l'esdeveniment. La fórmula, la que seguim: tres autors que disposen cadascun d'un quart d'hora, més l'apèndix de preguntes, i la celebració final amb un refrescant cava de la terra.

 

Va començar l'acte l'organitzador, Jaime D. Parra, agraint la seva assistència al públic present i defensant el projecte d'una poesia a la ciutat; realçant el paper de les iniciatives en la cultura i valorant el nou espai de la llibreria Barataria, Parra va recordar: "Barataria abans era una insula del Quixot, que va governar Sancho, la qual cosa semblava impossible, ara és una Editorial-llibreria que fa actes poètics o d'un altre tipus perquè la imaginació es torni real". Tot seguit, va ser presentant a cada autor, sense un altre preàmbul que una lleu esquela, però suggestiva, després de la qual es llegia o es realitzava l'acte poètic (recitació, acció, visualització, musicalització, etcètera).

 

Va començar les lectures Concha García, que es defineix com una poeta la qual cada vegada més prefereix desentranyar les capes de la poesia, reafirmant-se en la seva idea de "viure poèticament" i posar la mirada en un llenguatge que capti aquesta realitat. Va ser presentada com una poeta viatgera i amb una gran activitat cultural, que segueix certs models universals, però que fa una obra pròpia que divideix en trilogies: la de la solitud, la d'aquest costat de la realitat, la del viatge i la consciència crítica. La poeta, que assegura que escriu des de l'impuls i el desig, segons l'estat d'ànim i la necessitat del moment, ens va delectar, sobretot, amb la lectura de poemes del seu últim cicle: poemes verticals o horitzontals, de ritme ràpid i nova aroma, atmosfera viatgera i viva, la dels seus llibres Acontecimiento, El día anterior a quererte i Las proximidades, aquest últim, especialment. La seva lectura, sempre sorprenent, va ser acollida amb un calorós i afectiu aplaudiment.

 

Va seguir Carmen Borja, que es defineix com una poeta que escriu des de la intempèrie, la medul·la i l'incert, i que intenta alimentar més als seus àngels que als seus dimonis: sobretot, amb l'humor, que també ajuda. I amb l'amor (imprescindible). Va ser presentada com una autora que es remet a les fonts del món cèltic, l'hel·lènic, la càbala i el sufisme: la tradició simbòlica; però també el món germànic. Borja tenia davant els llibres de la seva gran trilogia d'Ainakls, i l'últim Sub Jove, un joc de cartes de tarot-poemes, que resumeix la seva trajectòria cèltic-simbòlica, però va parlar i va llegir, sobretot, del seu llibre Mañana, que té per referent una pintura romàntica, de F.C. Friedrich, que va presenciar la seva lectura. La poeta va dissertar també sobre el poder d'evocació de certes imatges que són somnis, que són exilis. La seva lectura va tenir un aire de recolliment i evocava el tremolor del viatge místic i íntim a partir de les imatges del quadre i les seves pròpies vivències. Va ser aplaudida amb fervor gairebé religiós.

 

Josep María Micó, que va tancar les lectures, es defineix com un poeta que focalitza des de la perplexitat (per exemple, davant la vida i davant la mort); com un lector que escriu, o simplement, com un home de lletres, que li sembla menys mal·leable. Va ser presentat com a poeta i traductor de certes tradicions medievals i barroques (Dante, Ausias March, Góngora), o modernes (Gimferrer, Magrelli). Però també com a músic: com a guitarrista i compositor del duo MartayMicó amb el qual ha gravat dos discos: En una palabra i Memoria del aire. Va llegir obres de tota la seva trajectòria, seleccionant dels seus llibres La espera, Camino de ronda, La sangre de los fósiles, Caleidoscopio, o Blanca y azul. Va insistir també en el poder de l'oralitat i el cant i per provar-ho va tancar tocant la guitarra amb mestratge, mentre Marta Boldú posava veu a la seva lletra en una profundíssima cançó del seu proper disc, que ens va copejar per dins. El tancament desitjat de qualsevol actuació.

 

Acabat l'acte, es va servir una copa de cava, i el públic va agrair, i es va prodigar aprofitant l'ocasió per a l'adquisició de llibres. Es va anunciar la propera lectura, que seguirà en la mateixa línia, oberta a elements sorprenents, en el mateix lloc, el dijous 22 de març, a les 7 de la tarda, com de costum, amb la participació de:

• Susanna Rafart
• Juan Pablo Roa
• Misael Ruiz Albarrazín

 

Esperem amb renovada il·lusió un bon acolliment i una gran assistència de públic. El nostre agraïment per davant. I com diem: "La poesia és una pàtria: l'única on caben tots els exilis".

Jaime D. Parra
Organitzador de Radical.3



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2