Dimecres, 7 de juny de 2023Castellano  


Ens deixa Paco Camarasa, que va impulsar la novel.la negra a Barcelona
acec3/4/2018(Foto:)
 

El llibreter Paco Camarasa, que va impulsar la novel·la negra a Barcelona amb la seva llegendària llibreria ‘Negra i Criminal’ i com a comissari durant dotze anys del festival BCNegra, ha mort als 68 anys d’edat, segons han indicat fonts del seu entorn.

Camarasa, nascut a València el 1950, va rebre el novembre passat la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en reconeixement a la seva contribució a la vida literària de Barcelona, on va desenvolupar la seva carrera professional per transmetre la seva passió per la novel·la negra.

Amb una àmplia trajectòria com a llibreter i especialista en novel·la negra, Camarasa va expressar el passat 21 de novembre, després de rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, la seva estima per Barcelona, ciutat que va definir com “creativa, avantguardista i culturalment desbordant”.

Camarasa va fundar el 2002, al costat de Montse Clavé, la llibreria especialitzada ‘Negra i Criminal’, que va estar al barri de la Barceloneta tretze anys en actiu, fins tancar el 2015.

La seva passió per la novel·la negra també el va portar a exercir durant dotze anys com a comissari del festival internacional BCNegra, fins a l’any passat, quan va passar el relleu a l’escriptor Carlos Zanón. El 2016, Camarasa va presentar Sang als estants, un atles divulgatiu en el que va traçar, de la A a la Z, la història de la novel·la negra, amb els seus grans noms, les seves aportacions i les diferències per països i cultures.

Al tancar la llegendària ‘Negra i Criminal’, Camarasa va deixar clar que ell i Clavé se n’anaven contents: “Hem fet el que tocava fer, és a dir, de bons llibreters, amb bons llibres. Ens han fallat els consumidors, però no podem lluitar contra la comoditat i la falta de curiositat de la gent”.

La seva passió per la lectura també la va deixar patent davant Ada Colau, després de rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, quan va assegurar que la creació literària era “la droga més addictiva”: “He pogut deixar de fumar, però mai deixar de llegir”.

La capella ardent per Camarasa s’obrirà demà i el seu funeral s’oficiarà dimecres al tanatori de les Corts de Barcelona, segons les fonts.

    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2