Dimecres, 19 de juny de 2024Castellano  


Pere Gimferrer rep el Premio Octavio Paz de Poesía y Ensayo
15nal9/11/2007

El poeta català va destacar "l'immens deute" que tant ell com "vàries generacions d'escriptors" tenen amb el Premi Nobel de Literatura mexicà

Pere Gimferrer va rebre el passat 29 d'octubre el Premio Octavio Paz de Poesía y Ensayo, un dels més importants en llengua espanyola, concedit per la Fundació Octavio Paz de Mèxic. L'acte es va realitzar a la Residencia de Estudiantes de Madrid, on el jurat va explicar que el guardó a Gimferrer és conseqüència de "la riquesa i el vigor de la seva obra" i de "la manera en la que reescriu la tradició i contribueix a la vanguàrdia". El poeta català va afirmar que el premi respon a "una combinació d'atzar i predestinació".

La vuitena edició del Premi es va lliurar per primera vegada a Espanya -les anteriors cerimònies van ser a Mèxic- i es va escollir la Residencia de Estudiantes per la vinculació amb Octavio Paz, ja que Luis Buñuel, un dels il·lustres residents, va ser una gran amic del poeta mexicà. A l'acte hi van assistir nombroses personalitats. El ministre de Cultura, César Antonio Molina, va afirmar que Octavio Paz "representa el magisteri més alt en el camp de la poesia i l'assaig". María José Paz, vídua d'Octavio Paz i presidenta de la Fundació, va afirmar que Gimferrer és "una de les més lluïdes consciències contemporànies".

En un discurs titulat "Homenaje", Gimferrer (Barcelona, 1945) va recordar que la seva llarga amistat amb Octavio Paz va quedar documentada en el volum de l'epistolari Memorias y palabras , que reuneix les cartes que li va enviar l'escriptor mexicà entre 1966 i 1997, i en l'assaig Lecturas de Octavio Paz . El poeta barceloní va afirmar que Paz, "com molts pocs autors encarnava la poesia en el món coetani".

El guardonat va referir-se als anys en que encara no havia conegut al poeta mexicà i als transcorreguts des de la seva mort en 1998, i va afirmar que "en els últims cinc anys" ha pensat en Octavio Paz com "el destinatari" dels llibres que ha anat escrivint.

Durant l'acte, Danubio Torres Fierro va presentar Octavio Paz en España, 1937 , llibre en el que, segons César Antonio Molina, "pot apreciar-se amb claredat l'aposta d'Octavio Paz per la millor tradició espanyola, la seva estima per la llibertat i el rebuig del totalitarisme".   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2