Dimecres, 6 de juliol de 2022Castellano  


Roser Berdagué, Premio Nacional de Traducción
2/11/2009(Foto:)
 

Roser Berdagué, sòcia d’honor de l’ACEC, ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Traducción pel conjunt de la seva obra, atorgat pel Ministeri de Cultura. Per altra banda, José Luis Moralejo ha obtingut el Premio Nacional de Traducción per la traducció de l’obra Sátiras. Epístolas. Arte poética de Horacio.

El Ministeri de Cultura ha guardonat Roser Berdagué amb el Premio Nacional a la Obra de un Traductor 2009, dotat amb 20.000 euros, pels quaranta anys que l’autora ha dedicat a la professió. I és que aquest guardó té l’objectiu de distingir el conjunt de la feina realitzada per un traductor espanyol, que hagi dedicat una atenció especial a la traducció d’obres estrangeres a qualsevol llengua de l’Estat espanyol. Berdagué, traductora al castellà i al català de més de 300 obres en llengua anglesa, italiana i francesa, ha declarat que la traducció és una tasca cultural “imprescindible, que hauria d’estar més protegida, estimada i reconeguda”. L’autora guardonada també ha denunciat el fet que “les editorials no citen sempre el traductor”, així com la poca atenció que també li dediquen els crítics a aquesta “tasca minuciosa, sostinguda i que requereix una lectura profunda”.

Roser Berdagué (Montcada i Reixac, Barcelona 1929) és llicenciada en Filosofia i Lletres, secció de Filologia Moderna, en l’especialitat d’anglès. El 1950 va iniciar la seva activitat professional a Pro-Libris, i el 1962 va començar el seu treball com a traductora independent per a diferents editorials. Ha traduït 340 obres de l’anglès, l’italià i el francès, a més d’articles i conferències i de la correcció literària de versions d’altres traductors.

El jurat dels dos premis ha estat format, entre d’altres, per membres de les reals acadèmies espanyola, basca i gallega; de l’Institut d’Estudis Catalans; de l’Escola de Traductors de Toledo; i pels dos últims guardonats: Miguel Martínez Lage i Fernando Navarro.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2