Dijous, 18 d'abril de 2024Castellano  


La poeta valenciana Francisca Aguirre guanya el Premio Nacional de les lletres 2018
acec12/11/2018(Foto:)
 
La poeta valenciana Francisca Aguirre -nascuda a Alacant el 1930- ha sigut guardonada aquest dimarts amb el Premio Nacional de les lletres 2018. El guardó, que concedeix el ministeri de Cultura i Esport i té per objecte reconèixer el conjunt de l’obra literària d’un autor espanyol en qualsevol de les llengües oficials –si bé mai no l’ha guanyat encara cap autor que escrigui en basc o en gallec–, està dotat amb 40.000 euros.


El jurat ha destacat sobre la seva poesia que és “la més pròxima a Machado de la generació de la dècada dels 50” i que està “entre la desolació i la clarividència, la lucidesa i el dolor, xiuxiuejant, més que dient, paraules situades entre la consciència i la memòria”. “M’enorgulleix molt la comparació amb Machado -va dir ahir- perquè el llegeixo sempre que estic nerviosa per algun motiu, i al cap de mitja hora em passa el malestar”.


Aguirre va guanyar el Nacional de poesia amb Historia de una anatomía (Hiperión, 2010), és filla del pintor Lorenzo Aguirre, a qui va dedicar el llibre de poemes Los trescientos escalones (1976) i va ser parella del també poeta i crític musical Félix Grande. Francisca Aguirre va debutar el 1972 amb Ítaca gràcies al premi Leopoldo María Panero, als 42 anys. Des de llavors ha anat donant a conèixer nous llibres de poemes amb comptagotes. Va fer un primer balanç de la seva obra a Ensayo general (Calambur, 2000), però ha continuat publicant. L’últim llibre ha sigut Conversaciones con mi animal de compañía (Ediciones Rilke, 2013). “Continuaré escrivint fins que el cos digui prou”, va dir l’autora ahir.


Des que es va convocar per primera vegada el 1984, el Premio Nacional de les lletres ha premiat autors com J.V Foix, Francisco Ayala, Miguel Delibes, Pere Gimferrer, Ana María Matute, Emilio Lledó, Juan Eduardo Zúñiga i Rosa Montero.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2