Dilluns, 5 de juny de 2023Castellano  


Comunicat de CEDRO ‘Contra la vulneració dels drets d’autor a Internet’
15/12/2009


A l’avantprojecte de llei d’Economia Sostenible, presentat fa uns dies pel Govern i encara pendent de tramitació parlamentària, es proposen un seguit de mesures contra la utilització no autoritzada a la Xarxa d’obres protegides pel dret d’autor (llibres, pel·lícules, música, etc.).

Entre les mesures proposades hi ha la de que la Comissió de Propietat Intel·lectual, òrgan administratiu que depèn del Ministeri de Cultura, podria iniciar una sèrie d’actuacions per a interrompre l’activitat de les pàgines web en les quals es vulnera els drets de propietat intel·lectual.

En relació amb aquesta situació, CEDRO considera important explicar que:  


- Els autors i editors de llibres, revistes i diaris es veuen afectats per la pirateria a Internet. Les obres dels nostres representants són reproduïdes i descarregades il·lícitament de la Xarxa, així com altres obres protegides pel Dret d’Autor.

- CEDRO dóna suport a la iniciativa del Govern de lluitar contra la vulneració real i creixent dels drets de propietat intel·lectual a Internet. Cap de les mesures proposades suposa actuacions contra els usuaris, com les que s’han presentat en altres països.

- És imprescindible un pacte d’Estat entre totes les forces polítiques perquè la comunitat intel·lectual no estigui sotmesa a vaivens polítics, partidistes o econòmics. Es tracta d’un acord imprescindible i urgent, ja que la propietat intel·lectual és motor d’innovació, per a garantir el desenvolupament sostenible de la cultura, l’educació i el coneixement científic al nostre país, que és alhora una font de riquesa en termes educatius i culturals i en termes econòmics i de treball. Els països més avançats i amb nivells més alts de democràcia són els que més i millor protegeixen la propietat intel·lectual.

- Els principis vigents de la propietat intel·lectual són vàlids tant per a l’àmbit analògic com per al digital. És per això que calen instruments que garanteixin als autors i editors que les seves obres no seran utilitzades fraudulentament a la Xarxa.

- CEDRO expressa el seu compromís amb tots els drets i llibertats dels ciutadans, i entre ells de forma destacada el dret a la llibertat d’expressió i el dret d’accés a la informació i la cultura. Al mateix temps, CEDRO senyala que no poden invocar-se aquests drets per a justificar actes de vulneració dels drets de propietat intel·lectual. Els dos drets són perfectament compatibles, i lluitar contra la vulneració de la propietat intel·lectual no ha de significar atemptar contra ningun dret individual reconegut a l’ordenament jurídic espanyol.

- La facilitat d’accés a tot tipus de serveis a Internet no justifica les expectatives de “cultura gratuïta”. Per què existeix aquesta expectativa de la gratuïtat respecte els llibres i altres tipus d’obres de creació, i no existeix en canvi en relació amb els productes i serveis que s’utilitzen per a accedir-hi (ordinadors, connexió a Internet, etc.)? Això potser és el reflex de l’escassa valoració social de la creació i la cultura.

- A més de donar suport a la iniciativa del Govern –amb la confiança que, amb les modificacions que es considerin oportunes, obtingui un suport majoritari al Parlament–, CEDRO considera fonamental la formació i conscienciació en matèria de propietat intel·lectual. Com a mostra d’aquest compromís, la nostra entitat va promoure fa uns anys els programes educatius Es de libro (www.esdelibro.es) i Educar para crear (www.educarparacrear.org). Per altra banda, CEDRO també considera necessari donar als usuaris una àmplia oferta legal per a l’accés a les obres en format digital, com la que autors i editors de llibres i publicacions periòdiques, i CEDRO mitjançant les seves llicències (www.conlicencia.com), estan ja proporcionant o desenvolupant.

Aquests dies molts escriptors estan manifestant públicament en els mitjans de comunicació la seva opinió sobre la necessitat d’adoptar mitjans contra la vulneració dels drets d’autor a Internet, que també afecta els llibres. Es pot accedir a alguns d’ells a la secció “Los autors opinan” del lloc web de CEDRO (http://www.cedro.org/opinan.asp).


Repercussions del comunicat en mitjans de comunicació i blocs:

Periodistas en español

Periodismo para periodistas


Kultura libro
 
El correo gallego

La voz de Asturias
 
La información

ABC
 
Silicon News
 
El Norte de Castilla

La Rioja

Las Provincias   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2