Dilluns, 5 de juny de 2023Castellano  


Dol a les lletres espanyoles per la mort d'Ángel González, Pepín Bello i Ramón Carnicer
15nal25/1/2008


Ha estat un final d'any i un començament del 2008 trist per a les lletres espanyoles, ja que en només quinze dies han mort tres figures importants de la història literària del país. El 29 de desembre moria a Barcelona l'escriptor lleonès Ramón Carnicer. Només tretze dies després, l'11 de gener de 2008, deixava aquest món l'últim testimoni de la generació del 27, Pepín Bello i, l'endemà, el 12 de gener, el poeta Ángel González no va poder superar una crisi respiratòria.

Ramón Carnicer ( Villafranca del Bierzo en 1912 - Barcelona, 2007). Es va instal·lar a Barcelona el 1939 i, fugint dels falangistes, va estudiar filologia i es va convertir en professor universitari, formant part de la intel·lectualitat catalana contrària al règim franquista. Carnicer va publicar 25 llibres, entre els quals va tenir molta repercussió el llibre de viatges Donde las Hurdes se llaman Cabrera (1964). Era col·laborador habitual de La Vanguardia i, entre els títols que va publicar, cal destacar Cuentos de ayer y de hoy; Vida y obra de Pablo Piferrer; Nueva York, nivel de vida, nivel de muerte; Las personas y las cosas; Ligeramente humano; Gracia y desgracia de Castilla La Vieja; Todas las noches amanece i Friso menor. La mort el va sorprendre cinc dies després de complir 95 anys, a causa d'una pneumònia i diverses complicacions després de caure i trencar-se el fèmur.

La mort de Ramón Carnicer als mitjans de comunicació:

El País / El Mundo / El Norte de Castilla / El Diario de Mallorca / Villafranca del Bierzo

Pepín Bello (Osca, 1904 - Madrid, 2008). L'intel·lectual José Bello Lasierra era l'únic supervivent de la Generació del 27. President d'honor de l'Asociación de Amigos de la Residencia de Estudiantes de Madrid, va tenir un paper crucial com a nexe del grup d'artistes que durant els primers anys de la dècada dels 20 es va reunir a la Residencia. Bello va ser confident de personalitats del món artístic com Luís Buñuel, Federico García Lorca i Salvador Dalí, i va crear i inspirar moltes de les seves obres. Va deixar escrites les seves memòries en el llibre Conversaciones con José Pepín Bello, fruit de 40 hores d'entrevistes amb els periodistes i poetes David Castillo i Marc Sardá. Pepín Bello, que el passat mes de maig va presentar a la Residència de Estudiantes el llibre Ola, Pepín, va morir als 103 anys, mentre dormia al seu domicili de Madrid, l'11 de gener de 2008.

La mort de Pepín Bello als mitjans de comunicació:

El Mundo / Tendències–El Mundo / ABC / La Vanguardia / El Periódico de Aragón / ADN

Ángel González (Oviedo, 1925 - Madrid, 2008). Va morir el 12 de gener de 2008, als 82 anys, després d'una vida dedicada a la docència, al compromís polític i, sobretot, a la poesia. Membre destacat de la generació compromesa dels anys 50, va publicar el seu primer poemari l'any 1956 i el 1972, fart de la dictadura franquista, emigra als EE.UU, va impartir classes de literatura espanyola. La seva obra ha estat guardonada, entre d'altres, amb el Premi Antonio Machado el 1962, el Premi Príncep d'Astúries el 1985, l'Internacional Salermo de Poesia el 1991, el Reina Sofia de Poesía Iberoamericana el 1996 i l'Internacional de Poesia Ciudad de Granada l'any 2004. El 1996 va ser nomenat membre de la Real Academia Española de la Lengua. Entre les seves obres, destaquen els poemaris Áspero Mundo ; Sin Esperanza, con convencimiento; Palabra sobre palabra; Tratado de urbanismo; Prosemas o menos; A todo amor; l'antologia Lecciones de cosas y otros poemas; 101+19=120 i Otoño y otras luces. L'ACEC dedica un dels seus DVD de l'arxiu audiovisual de poetes a Ángel González, enregistrat a Madrid el juny de 2005, on ell mateix llegeix fragments de la seva obra.

La mort d'Ángel González als mitjans de comunicació:

El País / La Vanguardia / El Periódico / El Diario Montanés /La Voz de Asturias   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2