Dimecres, 19 de juny de 2024Castellano  


Sant Jordi revifa les vendes de llibres i esdevé una ocasió per a reclamar la protecció dels drets d’autor
24/4/2013(Foto: HM)
 

La Diada de Sant Jordi va tornar a omplir, un any més, els carrers de tot Catalunya de llibres i roses i va esdevenir un baló d’oxigen per a autors i editors, enmig del panorama especialment delicat que viu el món de les lletres, tant en vendes de llibres com en manca de protecció de drets. A l’espera de conèixer les xifres oficials, el Gremi de Llibreters de Catalunya estima que la venda de llibres d’aquest any serà “similar a la del 2012”, en què es van facturar més de 18 milions d’euros.
 
Pel que fa les predileccions dels lectors, la situació política i econòmica també es va deixat entreveure en les seves compres. Així, els títols dedicats a reivindicacions socials i, sobretot, al procés sobiranista de Catalunya han tingut més sortida que mai. De fet, el llibre més venut tant en català com en castellà va ser la novel·la històrica Victus, d’Albert Sánchez Piñol, que repassa els fets de 1714 en la Guerra de Successió. El van seguir com a obres més venudes L’estiu que comença (Sílvia Soler) i Plans de futur (Màrius Serra) en català, i La reina descalza (Ildefonso Falcones) i El maestro del Prado (Javier Sierra) en castellà. Molts autors de l’ACEC van ser a les parades repartides arreu de Catalunya signant llibres o participant en actes, com l’homenatge que va rebre la poeta Cristina Peri Rossi de mans del seu país, Uruguai, a la seu deu del Departament de Cultura.
 
La celebració del Dia Internacional del Llibre es va aprofitar per a reivindicar els drets dels autors i els editors. El Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) va recordar que la tasca d’aquests dos col·lectius “afavoreix el progrés científic, cultural i social; la creació i difusió del coneixement; el desenvolupament de noves formes de negoci; i la projecció internacional de la cultura”.
 
L’entitat també va demanar al govern espanyol “que sigui responsable amb la cultura mitjançant el respecte als drets de propietat intel·lectual i una remuneració justa per a autors i editors quan es faci ús de les seves obres”. L’última acció de CEDRO en aquesta matèria va ser a principis d’abril, quan va fer una protesta conjunta al costat d’altres associacions d’escriptors i d’editors de l’Estat per exigir a l’executiu central que revoqui la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual i activi mesures necessaràries de protecció dels drets d’autor.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2