Dimecres, 19 de juny de 2024Castellano  


Eduardo Mendoza, Premi Nacional de Cultura 2013
8/7/2013(Foto: Europa Press)
 

El reconegut escriptor Eduardo Mendoza, soci de l’ACEC –de la qual n’ha estat vicepresident–, ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2013, convertint-se en el primer autor en llengua castellana que rep aquest guardó. Això ha estat possible gràcies a la modificació de les bases del premi, que s’han ampliat per primera vegada als escriptors que no escriuen en català. El premi és atorgat anualment pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i premia –entre altres qüestions– la innovació, la continuïtat i l’excel·lència en el camp cultural.

Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943) és un dels escriptors en actiu més rellevants de la narrativa castellana. El gènere literari que més ha conreat durant la seva trajectòria literària és la novel·la, encara que també ha publicat assaigs, relats i textos teatrals (alguns d’ells, escrits en català). Moltes de les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i, fins i tot, adaptades al cinema. Entre altres reconeixements, també ha rebut la Creu de Sant Jordi (1995) o el Premio Planeta (2010).

Més enllà de la seva faceta literària, Mendoza és llicenciat en Dret i ha exercit com a traductor de l’ONU a Nova York i com professor a la facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra.  Mendoza ha participat en diferents activitats organitzades per l’ACEC, com el debat Europa i els escriptors (2007), l’acte en defensa dels drets d’autor amb motiu dels 20 anys de la Llei de Propietat Intel·lectual (2008) o les Jornades sobre Excel·lència Literària (2009).

Juntament amb ell, els altres condecorats amb el Premi Nacional de Cultura 2013 són el director teatral Hermann Bonnín, l’escriptora Imma Monsó, el filòsof Josep Ramoneda, el director de l’ESCAC Josep Maixenchs, el pianista Agustí Fernández, l’escultor Francesc Torres, l’oceanògrafa Josefina Castellví, la creadora de joies Elsa Peretti i el Centre de Cultura de Reus.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2