Dimecres, 8 de febrer de 2023Castellano  


El Congrés de Literatura Infantil i Juvenil de l’AELC s’aboca en la narrativa històrica
18/10/2013(Foto: HM)
 

Tot a punt per al cinquè Congrés de Literatura Infantil i Juvenil de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que se celebrarà per primera vegada a Barcelona, dissabte 19 i diumenge 20 d’octubre, al nou centre museístic del Born. La cita, de caràcter quatrianual, és la més important del seu sector i, alhora, una excel·lent oportunitat per calibrar la salut literària del país a través de la participació directa d’autors i lectors. Més de 130 persones ja han confirmat a hores d’ara la seva assistència al certamen, entre les quals hi ha una àmplia representació del sector editorial català –editors, escriptors, il·lustradors i traductors– però també docents i especialistes en literatura infantil i juvenil.  

El tema central d’aquest cinquè congrés és la narrativa històrica. I ho és en un context més propici que mai. L’auge de les novel·les històriques, la commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona i de la pèrdua de les llibertats nacionals de Catalunya, la recuperació del Born com a espai públic per a la ciutadania i la situació política del país –amb un referèndum d’autodeterminació a l’horitzó– han incrementat l’interès ja existent per aquest gènere, fins a situar-lo a l’epicentre de l’actual panorama literari.

Bona prova d’això són les diferents taules rodones que s’han organitzat pels dos dies de congrés. Els debats es dividiran en quatre àrees temàtiques: el procés creatiu d’una novel·la històrica, la creació d’un personatge en un context històric, el paper que juguen les commemoracions en el foment d’aquest gènere i la relació que han de mantenir literatura històrica i ensenyament.

Més enllà de la reflexió, al congrés també hi haurà lloc per als homenatges. I amb tres noms propis ben destacats. D’una banda, el de les escriptores i bibliotecàries Joana Raspall (Barcelona, 1913) i Aurora Díaz-Plaja (Barcelona, 1913 – 2003), que ja han rebut l’homenatge de diverses entitats i institucions catalanes en el centenari del seu naixement. De l’altra, Oriol Vergés, que ha estat nomenat President d’Honor del Congrés de Literatura Infantil i Juvenil de l’AELC en agraïment a la divulgació de la història de Catalunya que ha impregnat diferents generacions de joves catalans.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2