Diumenge, 25 de setembre de 2022Castellano  


L’ACEC guardona Joan de Sagarra amb el Premi José Luis Giménez-Frontín
12/11/2013(Foto: Ateneu Barcelonès)
 

El periodista i escriptor Joan de Sagarra (París, 8 de gener de 1938) ha estat distingit amb el IV Premi José Luis Giménez-Frontín, atorgat per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC). L’entitat reconeix, d’aquesta manera, la trajectòria professional i la tasca d’apropament de cultures d’aquest cronista de proximitat, fill del poeta, novel·lista i dramaturg Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 5 de març de 1894 – 27 de setembre de 1961).

L’acte de lliurament del guardó tindrà lloc dimecres 27 de novembre, coincidint amb el dia en què va néixer Giménez-Frontín, a l’Aula Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès. La cerimònia estarà presidida per Miquel de Palol, president de l’ACEC, i el periodista, poeta i també soci de l’ACEC David Castillo, que s’encarregarà de glossar la figura literària i vital de Joan de Sagarra.

Titulat en Dret, Filosofia i Teatre, Joan de Segarra acostuma a dir que escriu “per no haver de treballar”. Va néixer a París perquè els seus pares van haver d’exiliar-s’hi a causa de la Guerra Civil espanyola i, malgrat que la família va retornar a Catalunya quan ell encara era petit, sempre s’ha considerat francès. De fet, se li atribueix la paternitat del concepte Gauche Divine.

A nivell professional, va iniciar-se com a crític teatral i, posteriorment, s’ha dedicat sobretot a la crònica cultural. Ha estat col·laborador de capçaleres com El Correo Catalán, El Noticiero Universal, El País, El Temps o La Vanguardia, en les quals ha destacat pels seus articles de to càustic i extremós que no defugen la polèmica. També ha publicat els llibres Las rumbas de Joan de Sagarra (1971) i La horma de mi sombrero (1997).

A banda del Premi José Luis Giménez-Frontín, Joan de Sagarra ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de Periodisme (1998), el Premi Nacional de Periodisme de la Generalitat (2008) i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2008).

El Premi José Luis Giménez-Frontín es lliura des de l’any 2010 en record del qui va ser el fundador, president i secretari general de l’ACEC. El guardó, de caràcter honorífic, distingeix una figura del món de les lletres que hagi contribuït a l’apropament entre cultures, una de les màximes que va distingir la trajectòria de Giménez-Frontín. Fins ara, el premi l’han guanyat Enrique Badosa (2010), Anna Maria Moix (2011) i la flamant acadèmica de la RAE Carme Riera (2012).   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2