Diumenge, 5 de febrer de 2023



Castellano  


La relació entre poesia i filosofia protagonitza les Jornades Poètiques de la propera setmana
15/11/2013



(Foto: Carme Esteve i Pla)
 

El vincle entre poesia i filosofia serà l’eix central del programa d’aquest any de les Jornades Poètiques de l’ACEC, que se celebraran els propers 2 i 3 de desembre a l’Ateneu Barcelonès. Tal com explica Miquel de Palol, president de l’entitat, s’ha apostat per la relació entre poesia i filosofia per aprofundir en un mecanisme que de fet ja és en l'essència mateixa de la poesia, una definició possible de la qual en diria “la forma d'escriptura amb què es prova d'acordar la música i el pensament”. De la relació de la poesia amb la música ja n'hem parlat en d'altres ocasions, i en la present tractarem la poesia i el pensament.

Les Jornades es plantegen com una confrontació entre el poeta-filòsof i el filòsof-poeta, partint de la hipòtesi que pels poetes la filosofia és un contingut (o un argument), i pels filòsofs la poesia és un procediment (un estil?). Poetes-filòsofs serien, si la hipòtesi resulta acceptable, Parmènides, Lucreci, Heine, Juan Ramon Jiménez, Espriu. I exemples de filòsofs-poetes, Heràclit, Kierkegaard, Nietzsche. Un cas de doble natura és Unamuno.

Els autors convidats són filòsofs i especialistes en la qüestió plantejada. Norbert Bilbeny és l'actual Degà de la Facultat de Filosofia de la UB, i autor ell mateix. Julia Alonso és especialista en els aspectes filosòfics de la poesia de Pessoa, i Mariano Arias és autor de novel·les i professor de Filosofia. La resta de convidats són poetes que llegiran la seva obra.

Les Jornades Poètiques són una de les activitats principals de l'ACEC. Arriben enguany a la XII edició, i vistes en conjunt configuren un corpus de l'estat de la qüestió de la poesia al nostre país, amb la participació dels autors més destacats i un ampli recorregut pels temes i les qüestions d’interès de fons i alhora d'actualitat.

El certamen està patrocinat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Ministerio de Cultura, a més de comptar amb la col·laboració del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) i l’Ateneu Barcelonès. Els coordinadors d’aquest any són David Castillo, Sònia Hernández, Miquel de Palol, Pura Salceda i Albert Tugues.

Primera Jornada, dilluns 2 de desembre

19h Inauguració de les Jornades Poètiques 2013.

19.15h Conferència Poesia i Filosofia – Filosofia i Poesia, a càrrec de Norbert Bilbeny. Presenta Miquel de Palol.

20h Lectura poètica amb Estel Solé, Rodolfo Häsler, Ramón Andrés i Lluís Izquierdo. Presenta David Castillo.

Segona Jornada, dimarts 3 de desembre

19h Diàleg La Poesia a la Filosofia / La Filosofia a la Poesia, amb Mariano Arias i Julia  Alonso. Presenta Sònia Hernández.

20h Lectura poètica amb Olvido García Valdés, Juan Antonio Masoliver, Josep Pedrals i Laia Noguera. Presenta Pura Salceda.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2