Dissabte, 4 de febrer de 2023Castellano  


Mor l’historiador Rafael Abella
13/1/2009Abella va assistir a l’acte de nomenament de socis d’honor de l’ACEC (Foto:Carme Esteve)
 
L’escriptor i historiador Rafael Abella, soci d’honor de l’ACEC, va morir el passat 23 de desembre a Barcelona als 91 anys, poques setmanes després de la publicació del seu darrer llibre, Los años del No-Do, coescrit amb Gabriel Cardona. Les honres fúnebres de l’escriptor es van celebrar el passat 25 de desembre a Barcelona i el 8 de gener a Madrid.

Químic de professió, Abella va publicar als anys 70 l’obra La vida cotidiana durante la Guerra Civil, que va aparèixer en dos volums: un dedicat a l’Espanya franquista (1973) i un altre a l’Espanya republicana (1975). A partir de llavors, Abella, amb els seus articles periodístics, les seves col·laboracions a la ràdio i els llibres publicats, va dedicar els últims 40 anys de la seva vida a la seva passió: explicar la micro-història espanyola, la vida quotidiana des de la Guerra Civil fins als anys 90.

Entre la seva obra, cal destacar també Lo que el Siglo XX nos ha dado; Julio de 1936: Dos Españas frente a frente; Por el imperio hacia Dios: crónica de una posguerra; De la Semana Trágica al 20-N; Finales de enero, 1939; La vida cotidiana de España durante el regimen de Franco; Lances de honor; Piratas del Nuevo Mundo i Barcelona cambia de piel. També va ser un dels escriptors del volum col·lectiu La Guerra de España. 1936-1939, coordinat per l’historiador Edward Malefakis.

L'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) va nomenar Rafael Abella, juntament amb 30 associats més, soci d’honor de l’entitat, amb un acte celebrat el 12 de desembre de 2007 al qual hi va assistir per a rebre el diploma corresponent.

La mort de Rafael Abella a la premsa

Rafael Abella, un cronista de la microhistoria española (El Mundo)

Fallece Rafael Abella, un historiador de la vida cotidiana (La Vanguardia)

Muere el historiador Rafael Abella, cronista de la España cotidiana
(El País)

Cronista de la Historia española (ABC)   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2