Dimecres, 21 de febrer de 2024Castellano  


Els autors cobraran la remuneració per préstec bibliotecari de 2007 i 2008 el proper estiu
29/12/2008


CEDRO té previst repartir entre els autors de llibres les quantitats recaptades durant els anys 2007 i 2008 que els corresponguin pel préstec de les seves obres en biblioteques públiques. Aquesta distribució es farà segons el reglament de repartiment aprovat per l’Assemblea General d’Associats del passat 17 de juny, que estableix que les regalies per aquest concepte només corresponen als autors (inclosos els traductors, prologuistes, etc…), tal com ordena la Llei del Llibre.

El 20% d’aquesta recaptació, seguint el mateix reglament, es destinarà a activitats assistencials, mentre que el 80% restant servirà per a assignar una quantitat a cada obra en funció de les vegades que hagi estat prestada. Per altra banda, el pagament d’aquests drets també es farà als autors no socis de CEDRO, tant espanyols com estrangers, sempre i quan les seves obres es prestin en biblioteques espanyoles.

La recaptació d’aquesta remuneració es basa en la quantitat que han d’abonar els titulars de les bibliotques públiques dels municipis de més de 5.000 habitants per cada exemplar d’una obra adquirida amb l’objectiu de ser prestada. La Llei del Llibre estableix que, fins que s’aprovi un real decret, aquesta quantitat és de 20 cèntims per obra. Per això, CEDRO està sol·licitant a les diferents comunitats autònomes la informació necessària per tal de calcular la recaptació (número total d’exemplars de cada obra adquirits) i per al repartiment de drets (número de vegades que s’ha prestat cada obra concreta). Fins ara, set comunitats autònomes han facilitat aquesta informació.

1,3 milions d’euros el 2007

La majoria de governs autonòmics assumiran el pagament corresponent a 2008 de la remuneració pel préstec de llibres a les biblioteques públiques de les seves comunitats, però el 2007, de manera excepcional, el Ministeri de Cultura va abonar el pagament total de totes les biblioteques: 1,3 milions d’euros, que CEDRO va recaptar i que, sumat al que recapti de 2008, donarà la xifra a repartir aquest estiu.

Espanya, tenint en compte la xifra abonada pel Ministeri el 2007, se situa molt per sota de la resta de països europeus en recaptació per la compensació per préstec bibliotecari. França, per exemple, va recaptar en l’últim exercici 22,6 milions d’euros per aquest concepte; Dinamarca, 20 milions; Holanda, 16,5 milions i, fins i tot, un país com Finlàndia, amb una població notablement inferior a l’espanyola, va arribar als 2,5 milions d’euros.

L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya està present en la Comissió de Préstec Bibliotecari de CEDRO la qual cosa els permet seguir molt de prop la tasca que porta a terme aquesta entitat.

   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2