Dissabte, 20 de juliol de 2024Castellano  


Pot un autor viure del seu treball?
cedro17/2/2015En els últims mesos s'han publicat diversos estudis on es posa de manifest la dificultat que tenen els autors (escriptors i traductors) per viure dels ingressos que els generen els drets de propietat intel·lectual de les seves obres. El més recent, l'elaborat a la fi de 2014 per l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) entre els seus associats. Aquest informe conclou que el 83% dels escriptors de la seva associació compaginen la seva activitat amb una altra professió, ja que l'escriptura no els reporta els ingressos suficients per viure.

Aquest estudi, en el qual es va enquestar a 239 escriptors, revela que la mitjana d'ingressos va ser d'amb prou feines 3.800 euros anuals. Aquesta xifra se sumeixi a la contínua caiguda que els escriptors de l'AELC han sofert en els últims set anys, propera a un 30%.

D'altra banda, l'estudi mostra que existeix un ampli grup d'escriptors, al voltant d'un 85%, els ingressos procedents del qual de les seves tasques literàries no superen el 15 % dels seus ingressos totals. Solament un 8% són autors els ingressos dels quals per les seves obres superen el 50% dels seus ingressos totals. Aquests procedeixen en la seva majoria d'articles que escriuen en periòdics i revistes, en llibres tècnics o per traduccions.

El que mostra aquest estudi, juntament amb uns altres, és que la majoria dels autors no veu rendibilitzada econòmicament la seva creació. Gairebé el 80% dels escriptors de l'AELC guanya menys de 5.000 euros a l'any amb les seves activitats literàries. Aquest informe també analitza la situació dels traductors, la majoria també escriptors, la situació dels quals és similar.

Però aquesta situació no solament es dóna en els escriptors espanyols, sinó que és extrapolable a altres països. En l'últim estudi de l'Associació d'Escriptors Britànics (ALCS), publicat el passat mes de juny de 2014, també es va posar de manifest la difícil situació que viuen els escriptors britànics. Solament l'11,5% pot viure del seu treball, mentre que el 88,5% restant amb prou feines ingressa 4.000 lliures anuals.

Un altre estudi que posa de manifest el difícil que és que un escriptor pugui viure de la seva obra és el que va elaborar la Digital Book World. En aquest informe es va entrevistar a més de 10.000 escriptors nord-americans. Més de la meitat d'ells van afirmar guanyar entre 1.000 i 3.000 dòlars a l'any. Solament el 10% va reconèixer superar els 100.000 dòlars anuals.

Davant aquesta situació es fa més necessari que mai que la Llei de Propietat Intel·lectual enforteixi els drets dels autors per garantir-los una retribució justa per l'explotació secundària de les seves obres (compensació per còpia privada, llicències d'ús i remuneració per préstec). Aquesta explotació secundària, que és complementària a la venda de les obres i és gestionada per CEDRO, ha estat pràcticament buidada de contingut econòmic en les últimes modificacions legislatives.

El blog de CEDRO   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2