Divendres, 7 de maig de 2021Castellano  


La setmana de la Poesia Total a Barcelona
acec11/5/2015(Foto:sp)
 
LA SETMANA DE LA POESIA TOTAL A BARCELONA

Des del 12 fins al 18 de maig de 2015, la ciutat de Barcelona tornarà a ser escenari de la Setmana de la Poesia, un aplec de propostes plenes d’energia per tal que els ciutadans puguin tornar a acostar-se als versos de la forma més activa, diàfana i poderosa possible. Cada edició, els directors de la Setmana, que enguany són D. Sam Abrams i Teresa Colom, organitzen un eix vertebrador que després serveix per tal d’unificar totes les propostes. Enguany el concepte base gira al voltant de la Poesia Total: de quina manera les diferents arts poden ser esguardades a través de la poesia. D’aquesta manera el tango, l’òpera, el cinema, el teatre i altres disciplines artístiques tindran un fort component líric gràcies a la mà d’activitats molt especials. 

Musicalment parlant, hi haurà docs actes essencials. El primer serà l’homenatge a Ovidi Montllor. Vint anys després de la seva mort, Toti Soler, Gemma Humet i Joan Massotkleiner han preparat l’espectacle “L’Ovidi. Poema sense acabar”, en què es canten i reciten algunes de les seves peces més emblemàtiques. El segon serà el concert de poemes i cançons que oferirà Pau Riba a la Plaça de Jaume Sabartés, acompanyat de convidats molt especials com Miquel Àngel Llonovoy, Xavier Boixader, Joana Brabo o Lluc Llimona.   

En quant a actes poètics, cal ressaltar la participació de Màrius Sampere, el gran sènior de la poesia catalana actual, que darrerament ha vist com noves obres han inundat les llibreries amb una eufòria mai vista. Màrius Sampere recitarà al costat d’Enric Casasses, David Castillo i Núria Martínez Vernis en un acte irreverent i òrfic com “Llunàtics: poesia i nit”. També hi haurà actes en què diferents editorials mostraran les seves propostes poètiques. Per aquest motiu, Jardins de Samarcanda, Meteora, LaBreu, Terrícola, Edicions de 1984 o Pagès Editors mostraran alguns dels seus autors més coneguts o alguns dels seus llibres més rellevants. Així serà com podrem sentir veus com les de Lucia Pietrelli, Blai Bonet, Mireia Vidal-Conte, Daniel Busquets o Jordi Vintró. 

La traducció tindrà el seu acte de presència amb “Whitmaníacs!”, un homenatge a Walt Whitman, en què diferents autors whitmanians, com Pau Gener, Lluís Calvo, Dolors Miquel o el traductor i poeta Jaume C. Pons Alorda faran un repàs a les diferents traduccions de Walt Whitman al català al costat de poemes seus que dialoguin amb els de l’autor de Fulles d’herba.

També hi haurà uns quants actes en què poetes consagrats dedicaran els seus esforços a conjugar família i poesia, tal és el cas de Gemma Gorga. Per altra banda, els més petits gaudiran de l’espectacle “Qui no sap riure no sap viure” de la mà del polifacètic Andreu Galan. Les poetes Anna Gual i Gemma Casamajó oferiran el recital “L’escletxa del verd: poesia i natura”, en què compartiran algunes de les seves peces més importants mentre facin un recorregut pels Jardins del Grec.

Els actes de la Setmana començaran, doncs, el mateix dimarts dia 12 amb el lliurament del Premi de Poesia Jocs Florals al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany el guardó, un dels més antics d’Europa gràcies a la seva llarga tradició que ens arriba des de l’Edat Mitjana, ha anat a parar a les mans del poeta i narrador Miquel de Palol, també President de l’ACEC, amb el seu llibre Dos cors per una bèstia. Aquest acte, que és un homenatge a la recuperació dels Jocs durant el període conegut com a La Renaixença, també servirà per fer un repàs poètic dels millors poemes de l’any 2014, de la veu dels poetes, i per tal de dur a terme un homenatge al poeta David Sanahuja i Saperas, de qui enguany celebrem el seu centenari de naixement. El seu fill, el també poeta Eduard Sanahuja i Yll, serà l’encarregat de dedicar-li unes paraules i de recitar algunes de les seves composicions més conegudes.

El plat essencial, i final, com a gran apoteosi definitiva, és el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que arriba a l’edició número XXXI. De fet, aquest acte, que ara esdevé el colofó de la Setmana de la Poesia, va començar com a acte independent. El Palau de la Música, com ja és tradició, acollirà aquest acte definitiu. Els poetes, grans figures internacionals, establiran un diàleg fèrtil que aconseguirà unir, de punta a punta del globus, metàfores que segur trobaran en aquest ambient sempre idoni un espai de continuïtat i de comunicació. Per tant el públic tindrà l’oportunitat de veure, i escoltar i sentir, figures essencials de la poesia com Carles Camps Mundó, Ewa Lipska, Elena Medel, Sharon Olds, Montserrat Rodés i Charles Simic.  


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2