Dissabte, 15 de maig de 2021Castellano  


El sector editorial remunta i factura un 0,6% més en 2014
CEDRO12/7/2015(Foto:efe)
 

Després de cinc anys de caiguda, el sector editorial aconsegueix, encara que de manera lleu, tornar a créixer. Així ho mostren les dades presentades el passat 30 de juny per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), on va donar a conèixer els seus informes de Comerç Interior del Llibre a Espanya i Comerç Exterior del Llibre, que es publiquen cada any juntament amb la col·laboració del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

Així, l'informe destaca que el sector editorial espanyol va facturar en 2014 un total de 2.195,80 milions d'euros, increment del 0,6 per cent respecte a 2013, i que suposa el primer augment en facturació des de l'inici de la crisi. Aquesta millora es recolza, segons l'estudi, per l'increment de vendes en els llibres de text, de temàtica infantil i juvenil, als cientificotècnics i universitaris, així com l'increment de la facturació dels llibres digitals.

En total, el sector editorial va editar un total de 78.508 títols, amb un tiratge mitjà de 2.886 exemplars per títol. D'aquesta manera, l'oferta editorial espanyola compta amb un catàleg de 553.884 títols vius, el preu mitjà dels quals es va situar en els 14,29 euros.

Llibre electrònic
La facturació del llibre electrònic es va incrementar a Espanya un 37,3 per cent fins a aconseguir els 110 milions d'euros, la qual cosa representa un 5 per cent de les vendes totals del sector. Aquest creixement ha suposat que per primera vegada, la facturació dels llibres de butxaca se situï per sota de la dels llibres digitals, que en 2014 va aconseguir els 103,87 milions.

La vicepresidenta de la FGEE, Rosalina Díaz, va explicar en la presentació d'aquest informe que el sector segueix estant afectat de manera negativa pel fenomen de la pirateria i, per això ha sol·licitat «adoptar mesures que contribueixin a valorar la creació cultural en la societat i el respecte a la propietat intel·lectual».

Facturació
Respecte a la facturació del mercat del llibre a Espanya, l'informe reflecteix que en 2014 es van vendre un total de 153,62 milions d'exemplars. Quant a la facturació del sector per matèries, a més dels llibres de text que van facturar un 3,1 per cent més, també van registrar increments en les vendes els llibres infantils i juvenils amb un 3 per cent més o els de temàtica de Ciències Socials i Humanitats amb un augment del 2,7 per cent.

Així, durant la presentació de l'estudi, el president de la FGEE, Daniel Fernández, va destacar que les xifres mostren que el mercat interior del llibre va «recuperant-se després d'anys de descens de les vendes» i va recalcar «la importància econòmica del sector editorial espanyol en el context de les indústries culturals i la necessitat d'aplicar polítiques públiques que promoguin la lectura i la protecció de la creació».

Els principals canals de venda de llibres a Espanya continuen sent les llibreries i les cadenes de llibreries, malgrat que han disminuït la seva facturació un 13,5 per cent en l'últim any. I destaca l'increment del 15 per cent en la facturació per les vendes fetes per Internet, que va situar en els 19,81 milions d'euros.

Comerç Exterior del Llibre
Pel que fa al mercat exterior, les exportacions del sector del llibre van ascendir fins als 541,77 milions d'euros, enfront dels 526,48 de 2013, és a dir, un 2,90 per cent més. D'ells, 347,42 van correspondre al sector editorial. A més, les importacions també es van incrementar fins als 212,71 milions.

Europa i Amèrica segueixen sent els principals mercats del sector del llibre espanyol. Les exportacions europees van créixer un 17,07 per cent, fins als 334 milions d'euros mentre que les americanes van descendir un 2,9 per cent, fins als 183 milions, respecte a 2013.


    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2