Dimarts, 18 de maig de 2021Castellano  


Carmen Balcells va morir el 21 de setembre, a Barcelona als 85 anys
Agencia23/9/2015(Foto:el pais)
 

Carmen Balcells va morir a Barcelona als 85 anys. Balcells, nascuda en 1930 en la localitat ilerdenca de Santa Fe de Dalt, gaudia d'enorme prestigi internacional des de fa dècades, i deixa com llegat la seva empresa, l'agència literària que porta el seu nom, amb seu a Barcelona.

Coneguda com La Mamá Grande per un relat de Gabriel García Márquez, Balcells va ser molt més que una agent literària per als seus autors. No era solament la persona que negociava els contractes amb les editorials, les traduccions o premis literaris, sinó que era una confident i una consellera. En alguns casos, va arribar a avançar-los diners perquè poguessin escriure tranquils.

Carmen Balcells va fundar la seva agència literària en 1956, en ple franquisme, però just en el moment en què una nova generació d'escriptors  anava a sortir a escena a banda i banda de l'Atlántic. Des de Manuel Vázquez Montalbán fins a García Márquez —un dels nombrosos premis Nobel que formen part del seu catàleg— Balcells va saber conjuminar l'enorme talent literari amb enormes èxits de vendes, una combinació que la va convertir en una de les figures més poderoses del món literari, fins i tot després d'haver-se retirat.

La llista d'autors els drets dels quals va manejar és, senzillament, inmensa: Pablo Neruda, Vicente Aleixandre, Camilo José Cela, Rafael Alberti, Gonzalo Torrente Ballester, Miguel Delibes, Vázquez Montalbán, Ana María Matute, Jaime Gil de Biedma, Juan Goytisolo, Juan Marsé, Jaime Gil de Biedma, Eduardo Mendoza, Javier Cercas, Carme Riera, Albert Sánchez Piñol, Miquel de Palol,  Josep Maria Castellet i Rosa Montero. I llatinoamericans, com Carlos Fuentes, Julio Cortázar, Alfredo Bryce Echenique i Isabel Allende. Per la seva agència han passat diverses generacions d'escriptors i sense la seva labor és difícil entendre la literatura  del segle XX. Balcells passa a més a la història com a gran impulsora del boom de la literatura llatinoamericana.

En 2014, va donar una enorme sorpresa en anunciar una fusió amb l'altre gran agent literari del món, Andrew Wylie. Fins a The New York Times li va dedicar un llarg article en el qual Balcells deia: "Vull les coses clares i ben planxades". Aquell acord, que un any després encara no s'ha concretat, no solament garantia el futur de l'agència, sinó que reunia el major catàleg literari que es pugui concebre (a la llista anteriorment citada, se sumaven autors com Italo Calvino, Jorge Luis Borges, Guillermo Cabrera Infante, Vladimir Nabokov o Milan Kundera).

Com tots els bons agents, tant Balcells com Wylie es van mostrar molt reservats per explicar la lletra petita del seu pacte, que encara està en l'aire, però bàsicament consistia en la creació d'una superagencia, amb autors de primera fila en totes les llengües possibles, capaç de fer front a un mercat editorial ple de gegants com l'editorial Random House Mondadori i el distribuïdor Amazon.

    
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2