Divendres, 30 de setembre de 2022Castellano  


CEDRO preveu recaptar un 40,5% menys que el 2008
10/3/2009


El Centro Espanyol de Derechos Reprográficos (CEDRO) ha calculat la seva recaptació de 2009 en 24,7 milions d’euros, un 40,5% menys que l’any passat. Aquesta disminució, provocada sobretot per la nova regulació de la compensació per còpia privada que va entrar en vigor el passat mes de juliol, afectarà directament en el pressupost de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya per aquest any.

Les tarifes establertes el passat mes de juny als equips, aparells i suports per a compensar als autors per la còpia privada de les seves obres provocarà una reducció en la recaptació de CEDRO del 32% respecte el 2008. A aquesta circumstància se li ha de sumar una baixada accentuada derivada de la crisi econòmica. Amb aquestes previsions, l’entitat de gestió de drets d’autor va aprovar, el passat 18 de febrer, el seu pressupost, en el qual fixa una recaptació de 24,7 milions d’euros i no de 29,3 milions, tal i com havia previst en un principi.
 
Aquesta reducció afectarà directament els autors, ja que representarà un gran descens en les quantitats econòmiques que rebran en el repartiment que CEDRO farà el 2010. Però també farà reduir els diners que l’entitat destina a funció social –finançades amb el 20% de la compensació per còpia privada–, tant en les prestacions socials i assistencials per a autors, com en el patrocini d’activitats de formació i promoció per al col·lectiu. Això significa per a l’ACEC una reducció en les quantitats que rep de CEDRO amb aquesta finalitat.

Cal recordar que l’ordre ministerial que estableix la relació de dispositius subjectes al pagament de compensació per còpia privada i les quantitats aplicables a cadascun d’ells, aprovada el passat mes de juny, contempla unes tarifes ínfimes per als aparells d’impressió multifuncionals –els més comercialitzats–, que passen de 15 a 7,95 euros, en el cas d’injecció a tinta, i de 15 a 10 en els de làser. Aquest va ser un dels punts més reclamats per CEDRO, que ja llavors va preveure que aquestes noves tarifes provocarien una reducció en la seva recaptació per còpia privada i una clara vulneració dels drets d’autor, com s’ha posat de manifest.   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2