Divendres, 19 d'abril de 2024



Castellano  


LA PENSIÓ DELS ESCRIPTORS
Álvaro Colomer17/2/2016



(Foto:alberto morales)
 

La polèmica va saltar fa aproximadament un mes, quan es va fer públic que alguns dels creadors més il·lustres de tota la geografia espanyola, com puguin ser Antonio Gamoneda, Luis Landero, Antonio Colinas o Javier Reverte, entre uns altres, estaven sent multats per cobrar les seves pensions de jubilació al mateix temps que obtenien ingressos pels drets d'autor generats per les seves obres. Contràriament al que es va difondre en molts mitjans de comunicació, aquestes sancions no provenien del ministeri d'Hisenda, sinó del d'Ocupació i Seguretat Social, la màxima representant de la qual, la senyora Fátima Báñez, havia començat a aplicar el Reial decret 5/2013, segons el qual, quan un creador supera els seixanta-cinc anys ha de renunciar bé als beneficis generats pel seu treball (drets d'autor, conferències i altres activitats laborals), bé al cobrament de la pensió de jubilació per la qual ha cotitzat durant tota la seva vida.

L'aplicació de la citada reforma a aquelles persones la labor de les quals constitueix la base de la cultura contemporània va fer que molts escriptors, pintors i músics cessessin en la seva activitat creadora, atès que les multes aconseguien xifres en ocasions sorprenents, i els va obligar a abandonar la seva activitat artística per, simplement, seguir vivint. En realitat, no hi ha cap país europeu que posi traves al treball dels creadors quan aquests arriban a  certa edat, i no hi ha perquè tots els governs, tots menys l'espanyol, comprenen que l'activitat artística no només no cessa en complir seixanta-cinc anys, sinó que en nombroses ocasions –i així ho testifica la història de la cultura- aconsegueix l'excel·lència quan l'escriptor, pintor o músic està jubilat. Així doncs, amenaçar als creadors amb multes administratives no fa una altra cosa que posar pals en les rodes de la cultura.

De manera que, davant la problemàtica que suposava l'aplicació d'una llei que frenava la creació artística, el passat mes de gener es va constituir la plataforma ‘Seguir creant’, formada per algunes de les associacions de creadors més importants d'Espanya, com puguin ser la Asociación Colegial de Escritores (ACE), la Societdad General de Autores  (SGAE), el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) i unes altres del mateix caràcter. Poc després d'aquesta constitució, l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) es va unir a la Plataforma amb la intenció de defensar els drets no només dels seus associats, sinó de tots els escriptors que exerceixen la seva labor en qualsevol de les dues llengües oficials de Catalunya.

Al llarg de la primera quinzena de febrer, i amb Manuel Rico al capdavant, la plataforma ‘Seguir Creando’ s'ha estat reunint amb representants de les distingeixis formacions polítiques, alguns dels quals (Ibán García del Blanco del PSOE, Eduardo Maura de Podemos i Patxi López com a President del Congrés) s'han compromès a elaborar un ‘Estatut de l'Artista i Creador’ que liquidi la campanya de sancions iniciada pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social fa ja alguns mesos. Igualment, aquesta mateixa setmana la plataforma es va citar amb el secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, qui es va comprometre a presentar una ‘iniciativa prioritària’ per compatibilitzar el cobrament de les pensions de jubilació amb els drets d'autor generats pel treball creatiu. Amb tot, Lassalle va explicar que serà difícil impulsar aquesta iniciativa mentre el govern estigui en funcions.

Paral·lelament, i sempre sota el paraigua de la plataforma ‘Seguir Creando’, alguns representants de l'ACEC han sol·licitat entrevistes amb la comissionada de cultura de Barcelona en Comú, Berta Sureda, qui ja ha mostrat el seu interès a defensar els drets dels creadors barcelonins, i amb representants de les altres formacions polítiques catalanes, d'els qui encara s'espera una resposta. A mesura que es vagin produint aquestes reunions, l'ACEC anirà informant als seus associats.

Álvaro Colomer
Vocal de la Junta Directiva de l'ACEC

 



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2